Στα πορτοκάλια στο Ναύπλιο > Μετανάστες - σύγχρονοι σκλάβοι

Σχετική εικόνα

Μετανάστες που ήθελαν να χρησιμοποιήσουν ως «σκλάβους» σε χωράφια με πορτοκάλια στο Ναύπλιο φέρονται να αναζητούσαν τρεις Έλληνες.

Πρόκειται για άτομα ηλικίας 59, 29 και 35 χρόνων, τα οποία είχαν έρθει σε επαφή με δύο Ρουμάνους δουλεμπόρους. Οι Ρουμάνοι εντόπιζαν ομοεθνείς τους στην πατρίδα τους, τους υπόσχονταν εργασία με υψηλές αμοιβές και τους έφερναν στην Ελλάδα, προκειμένου να εργαστούν κάτω από αντίξοες συνθήκες στους πορτοκαλεώνες της περιοχής.

Σε μια τέτοια περίπτωση στις 8 Δεκεμβρίου 2016 έφεραν επτά υπηκόους Ρουμανίας, από 19 έως 28 χρονών, τους εγκατέστησαν σε αποθήκη της περιοχής -χωρίς θέρμανση και κάτω από άθλιες συνθήκες διαβίωσης- και στη συνέχεια τους ανάγκασαν να εργάζονται στα χωράφια με χαμηλά ημερομίσθια. Μάλιστα, κάποια στιγμή προφασιζόμενοι το κόστος του φαγητού που τους έδιναν και τη διαμονή που τους παρείχαν, τους είπαν ότι δεν θα πληρώνονται καθόλου.

Όταν εκείνοι αντέδρασαν και εξέφρασαν την επιθυμία να φύγουν, οι δράστες άρχισαν να απειλούν τη ζωή τους και τους παρακολουθούσαν ακόμα και στην πλατεία του χωριού για να τους επιτηρούν. Τους είχαν κρατήσει ταυτότητες και ταξιδιωτικά έγγραφα. Τα θύματα κατάφεραν και επικοινώνησαν με συγγενείς στη Ρουμανία και εκείνοι με τις αστυνομικές Αρχές στη χώρα μας. Μετά από έρευνες συνελήφθησαν δύο Έλληνες, ο 59χρονος και ο 29χρονος, οι οποίοι ήθελαν «σκλάβους» στα χωράφια, ενώ αναζητείται ο τρίτος, όπως και οι δύο Ρουμάνοι δουλέμποροι που έφερναν στην Ελλάδα ομοεθνείς τους που είχαν ανάγκη για δουλειά.

Στην κατοχή του 29χρονου βρέθηκε και κατασχέθηκε κυνηγετικό όπλο, το οποίο κατείχε παράνομα. Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίσθηκε δικογραφία, για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, της εμπορίας ανθρώπων και για παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων, και οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ναυπλίου.

Σχόλια