Και καλά... τουρκικό Air Force One >> Το πολυτελές Airbus του δικτάτορα της Τυνησίας αγόρασε ο Ερντογάν


Avion Ben Ali PIERRE ANDRIEU / AFP

Το υπερπολυτελές VIP αεροσκάφος Airbus A340-500 του ανατραπέντα πρώην δικτάτορα της Τυνησίας, Ζιν Ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι, αγόρασε η τουρκική κυβέρνηση για να το χρησιμοποιήσει ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως έγινε γνωστό από δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, το τίμημα που κατέβαλε η κυβέρνηση για την αγορά του «τουρκικού Air Force One» ανέρχεται στα 72,5 εκατ. ευρώ, και με την αυτή την τιμή θεωρείται …κελεπούρι. 

Ο Μπεν Άλι είχε αγοράσει το συγκεκριμένο Airbus A340-500 το 2009 έναντι 250 εκατ. ευρώ και είχε αναθέσει την πολυτελή διακόσμησή του στον οίκο Louis Vuitton. Εχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει κατά μέσο όρο 50 προσκεκλημένους του προέδρου, οι οποίοι ταξιδεύουν σε καθίσματα που μετατρέπονται σε κρεβάτια. Διαθέτει  αίθουσα συσκέψεων με δερμάτινα έπιπλα, γραφείο και κρεβατοκάμαρα για τον πρόεδρο. Tο αεροσκάφος έχει αυτονομία 16.670χλμ. και διαθέτει τέσσερις κινητήρες Rolls-Royce. Ο ίδιος ο Μπεν Άλι δεν ευτύχησε να χρησιμοποιήσει το πολυτελές αεροσκάφος, καθώς τον πρόλαβε η επανάσταση που τον ανέτρεψε το 2010, έπειτα από 23 χρόνια άσκησης σιδηράς εξουσίας. Έκτοτε το αεροσκάφος ανέμενε να κριθεί η τύχη του σταθμευμένο στο αεροδρόμιο του Μπορντό. Μετά την αγορά του από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μεταφέρθηκε στο εργοστάσιο της Airbus στην Τουλούζη για τις απαραίτητες επισκευές και συντήρηση, προτού αρχίσει το ταξίδι του στην Αγκυρα. 

Η Τουρκία -και κατ' επέκταση ο πρόεδρος της χώρας- διαθέτει ήδη άλλα δέκα VIP αεροσκάφη -δύο εκ των οποίων μεγάλα Airbus- και τρία ελικόπτερα μεταφοράς υψηλών προσώπων (Sikorsky S-92). Το συγκεκριμένο Airbus A340-500 είναι το τρίτο Airbus και το 11ο αεροσκάφος στο VIP αεροπορικό στόλο της γειτονικής χώρας.

Σχετική εικόνα

Σχετική εικόναΣχόλια