Ολοι αγοράζουν παράνομα >> Νέα αύξηση 30 λεπτών στα τσιγάρα από τον Φεβρουάριο

Αποτέλεσμα εικόνας για τσιγαρα

Τον Φεβρουάριο του 2017 θα ακολουθήσει η δεύτερη αύξηση των 0,30 λεπτών ανά πακέτο στα τσιγάρα, όπως έχει συμφωνηθεί μεταξύ των καπνοβιομηχανιών και των ενώσεων καπνοπωλών, προκειμένου να γίνει πιο ομαλά η σταδιακή αύξηση στις λιανικές τιμές. Η πρώτη αύξηση των 20 λεπτών ανά πακέτο έγινε τον περασμένο μήνα και όπως πληροφορείται η «Κ» τα στοιχεία των πωλήσεων είναι απογοητευτικά, καθώς φαίνεται ότι φουντώνει το λαθρεμπόριο τσιγάρων.

Τα τσιγάρα αποτελούν πλέον το πιο φορολογημένο προϊόν στη χώρα –ξεπερνώντας ακόμη και τη βενζίνη–, καθώς ο φόρος φθάνει το 84% της λιανικής τιμής σήμερα και το 90% από 1ης Ιανουαρίου 2017, ενώ η φοροδοτική ικανότητα του κλάδου έχει εξαντληθεί.

 Ταυτόχρονα οι απανωτές αυξήσεις στις τιμές των τσιγάρων έχουν προκαλέσει νέα αύξηση του λαθρεμπορίου, που πλέον ξεπερνάει το 22% της νόμιμης αγοράς στο δεκάμηνο του 2016, ενώ στα τέλη του 2015 είχε περιοριστεί στο 19,8%.


Πάντως, αρκετοί εκπρόσωποι του κλάδου εκφράζουν την εκτίμηση ότι το λαθρεμπόριο τσιγάρων μπορεί στο τέλος της χρονιάς να αγγίξει το 30%.

«Για κάθε ένα ευρώ, λοιπόν, που θα πληρώνει ένας καταναλωτής, τα 90 λεπτά θα πηγαίνουν στο κράτος (ΕΦΚ και ΦΠΑ) και μόλις 10 λεπτά σ’ όλη την εφοδιαστική αλυσίδα (καλλιεργητές, μεταποιητές, βιομηχανίες, διανομείς, λιανέμποροι)», αναφέρουν εκπρόσωποι του κλάδου. 

Σχόλια