VERY HOT >> Μπορούσαν να αποφύγουν την τραγωδία της 11ης Σεπτεμβρίου 2001...




Το αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ «A good American», σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη


Αποκαλυπτικό και καυστικό, το αυστριακό ντοκιμαντέρ του Friedrich Moser, «A good American», το οποίο εκθέτει τα στελέχη της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, που προτίμησε τα χρήματα από την τέλεια εναλλακτική λύση στη μαζική παρακολούθηση, προβάλλεται, σε συνεργασία με το inside story και τη Διεθνή Αμνηστία.
Η ταινία θα προβληθεί με ελληνικούς υπότιτλους, στην Αθήνα, την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου στις 19.30 στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, και την Κυριακή 27 Νοεμβρίου στις 16.00 στον κινηματογράφο «Δαναός», και στη Θεσσαλονίκη, την Τετάρτη 5 Απριλίου στις 21.00, στην Αίθουσα Σταύρος Τορνές.
Μετά την προβολή στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, θα ακολουθήσει συζήτηση με τον ερευνητικό δημοσιογράφο Τάσο Τέλλογλου από το inside story και τον διευθυντή της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ελλάδα, Ηρακλή Ακτύπη, γύρω από τις δυνατότητες παρακολούθησης ηλεκτρονικών επικοινωνιών πολιτών στην Ελλάδα. Τη συζήτηση θα συντονίσει η σκηνοθέτιδα, δημοσιογράφος και παραγωγός με εμπειρία σε ντοκιμαντέρ, Νίνα Μαρία Πασχαλίδου, εκ μέρους του ενημερωτικού site inside story.





Το πρόγραμμα ήταν τέλειο, αλλά, δυστυχώς, πολύ φτηνό
Θα μπορούσε να αποφευχθεί η τραγωδία της 11ης Σεπτεμβρίου 2001; Ναι, υποστηρίζει, στο ντοκιμαντέρ, ο ευφυής προγραμματιστής Μπιλ Μπίνεϊ, ο οποίος επινόησε το Thin Thread, ένα πρωτοποριακό σύστημα παρακολούθησης, βασισμένο σε νόμιμους τρόπους συλλογής στοιχείων, προβλέποντας επικείμενες τρομοκρατικές επιθέσεις.
Μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, o Μπιλ Μπίνεϊ, ο καλύτερος Αμερικάνος κρυπτολόγος, μαζί με μια μικρή ομάδα της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, αρχίζει να αναπτύσσει ένα επαναστατικό πρόγραμμα παρακολούθησης. Το πρόγραμμα αυτό μπορεί να εντοπίσει οποιοδήποτε ηλεκτρονικό σήμα εκπέμπεται από τη Γη, «φιλτράρει» για στόχους, βγάζει αποτελέσματα σε πραγματικό χρόνο και όλα αυτά χωρίς να εισβάλλει στην ιδιωτική ζωή και να αντίκειται στο Σύνταγμα των ΗΠΑ. Το πρόγραμμα ήταν τέλειο, εκτός από μια λεπτομέρεια: ήταν πάρα πολύ φτηνό και, έτσι, η φιλάργυρη διοίκηση της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας το διέκοψε απότομα μόλις τρεις βδομάδες πριν το τρομοκρατικό χτύπημα που άλλαξε τον κόσμο.
Στον απόηχο της επίθεσης, η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας ξεκινά τη μαζική παρακολούθηση των Αμερικανών. Ο Μπιλ Μπίνεϊ φεύγει από τον Οργανισμό. Ένας φίλος του αναλαμβάνει τη δουλειά και καταφέρνει να αναβιώσει το πρόγραμμα για μια δοκιμαστική λειτουργία, με βάση τα δεδομένα που ήταν γνωστά πριν από την 11η Σεπτεμβρίου. Μόλις ξεκινάει το πρόγραμμα να τρέχει, αμέσως αρχίζουν να εμφανίζονται οι τρομοκράτες. Η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας αντιδρά και καταστρέφει το πρόγραμμα εντελώς.


 


Υπό συνεχή παρακολούθηση
Η Διεθνής Αμνηστία, με τη συνεργασία της οποίας πραγματοποιείται η προβολή, καλεί, μέσα από την εκστρατεία Unfollow Me, όλους τους πολίτες να αγωνιστούν για τα διαδικτυακά τους δικαιώματα. Σκοπός της είναι να ασκήσει πίεση στους ηγέτες των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς επίσης και στους στενούς συμμάχους τους, την Αυστραλία, τον Καναδά και τη Νέα Ζηλανδία, ώστε να απαγορεύσουν την άκριτη μαζική επιτήρηση διαδικτυακών δεδομένων και την παράνομη δημοσίευση πληροφοριών.
Εξειδικευμένο προσωπικό ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ηνωμένου Βασιλείου είναι σε θέση να ενεργοποιήσει το μικρόφωνο στο κινητό μας και να ακούσει τις συζητήσεις μας, ακόμη και αν το κινητό μας είναι απενεργοποιημένο. Έχουν, επίσης, αποθηκεύσει εικόνες, μέσω web cam, εκατομμυρίων χρηστών του Ίντερνετ, χωρίς να είναι ύποπτοι για κάποια παρατυπία ή παρανομία.
Παρακολουθώντας τους πολίτες με αυτόν τον τρόπο, οι κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν όλους τους πολίτες ως εν δυνάμει ύποπτους για παράνομη συμπεριφορά και, ταυτόχρονα, αγνοούν μακροχρόνιες δικαιϊκές αρχές, παραβιάζοντας το δικαίωμα όλων μας στην ιδιωτική ζωή, ενώ, ταυτόχρονα, περιορίζουν και την ελευθερία του λόγου.
Οι κυβερνήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ηνωμένου Βασιλείου φαίνεται να απαιτούν από τους πολίτες να αποδεχτούν ότι, όταν είναι συνδεδεμένοι στο Ίντερνετ, δεν έχουν δικαιώματα. Να αποδεχτούν ότι δεν είναι καθαρά ιδιωτικό ό,τι λένε ή ό,τι κάνουν στο κινητό ή στο e - mail τους. Μια τέτοιου είδους εισβολή είναι ανεπίτρεπτη, τόσο στη ζωή μας εκτός του διαδικτύου, όσο και εντός.
Από την ίδρυσή του, το Ίντερνετ αντιμετωπιζόταν ως χώρος άνθισης της ελευθερίας του λόγου και της δημόσιας συζήτησης. Σήμερα, αυτό το όραμα δέχεται επίθεση.





Πληροφορίες
Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών: Σίνα 31 - Αθήνα, τηλ.: 210 3398600.
Κινηματογράφος «Δαναός»: λεωφ. Κηφισίας 109 - Αθήνα (Μετρό: Πανόρμου), τηλ.: 210 6922655.
Αίθουσα «Σταύρος Τορνές»: Αποθήκη 1 - Λιμάνι Θεσσαλονίκης, τηλ.: 2310 508398.
Τιμές εισιτηρίων: Αθήνα: 6 ευρώ, Θεσσαλονίκη: 5 ευρώ.
πηγή

Σχόλια