Δημοσίευμα της Μιλλιγιέτ >> Ρήγμα Ερντογάν - Ακιντζί. Το Κυπριακό από τη μεριά της Τουρκίας


Αποτέλεσμα εικόνας για ερντογαν ακιντζι
Ρήγμα στις σχέσεις Ερντογάν-Ακιντζί γράφει η Μιλλιγιέτ 

Δεν τίθεται ζήτημα παραχωρήσεων στις εγγυήσεις και εδαφικό τονίζει ο Τούρκος Πρόεδρος


Νέο δημοσίευμα της Μιλλιγιέτ με την υπογραφή του ανταποκριτή της εφημερίδας στα Κατεχόμενα, Σεφά Καράχασαν, ρίχνει φως σε σημαντικές πτυχές του Κυπριακού. Η τουρκική εφημερίδα εστιάζει στο ρήγμα στις σχέσεις της ηγεσίας του Μουσταφά Ακιντζί με την Άγκυρα και παρουσιάζει το παρασκήνιο της Διάσκεψης της Ελβετίας από την οπτική γωνία της Άγκυρας.

Το τουρκικό δημοσίευμα αφήνει να εννοηθεί ότι η ηγεσία του κ. Ακιντζί, στην Ελβετία στο πεδίο του εδαφικού έφερε στο τραπέζι των συνομιλιών το ποσοστό της τάξης του 29% γεγονός που προκάλεσε έκπληξη στην Άγκυρα. Οι τουρκικές πηγές αναφέρουν στην «Κ» ότι η Άγκυρα επιμένει στο ποσοστό της τάξης του 30%. Η Μιλλιγιέτ τονίζει ότι εξαιτίας αυτής της εξέλιξης, ο Πρόεδρος της Τουρκίας υποχρεώθηκε να πραγματοποιήσει παρέμβαση στο Κυπριακό δια μέσου του «Πρωθυπουργού», Χιουσεγίν Όζγκιουργκιουν. Ο Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν έστειλε το μήνυμα ότι «δεν τίθεται ζήτημα παραχωρήσεων στα κεφάλαια των εγγυήσεων και του εδαφικού.

Η Μιλλιγιέτ αναφέρει ότι το ποσοστό της τάξης του 29% που έφερε στο προσκήνιο ο κ. Ακιντζί υποχρέωσε την ηγεσία του Νίκου Αναστασιάδη να απαιτήσει μια μικρή ανάπαυλα στην Διάσκεψη της Ελβετίας. Στην συνέχεια, με την επιστροφή του στο νησί, ο κ. Ακιντζί επεσήμανε ότι από τώρα και στο εξής, η ε/κ πλευρά ήταν αυτή που έπρεπε να πραγματοποιήσει «άνοιγμα» στο Κυπριακό.

Η δεύτερη συνάντηση της Ελβετίας

«Ο Ακιντζί και η ομάδα του μετέβησαν στην Ελβετία με την εντύπωση ότι οι Ελληνοκύπριοι θα πραγματοποιούσαν θετικά βήματα», αναφέρει το τουρκικό δημοσίευμα, το οποίο αναφέρεται στην συνάντηση του κ. Ακιντζί με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας πριν από την δεύτερη συνάντηση των δυο ηγετών στην Ελβετία. Σε αυτή την συνάντηση, η επικρατέστερη άποψη υπήρξε αυτή που ήθελε την ε/κ πλευρά να επικαλείται τις ενστάσεις της Ελλάδας για να οδηγήσει σε αδιέξοδο την Διάσκεψη της Ελβετίας.

Στην δεύτερη συνάντηση της Ελβετίας επικράτησε αρνητικό κλίμα με τους δυο ηγέτες να αποφεύγουν να φωτογραφηθούν μαζί. Η Μιλλιγιέτ ισχυρίζεται ότι σε αυτή την συνάντηση η ε/κ πλευρά έθεσε νέες προϋποθέσεις και ζήτησε την άρση των εγγυήσεων. Στην συνέχεια, η Μιλλιγιέτ ισχυρίζεται ότι ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης εμφανίστηκε έτοιμος να αποδεχθεί τον χάρτη του Σχεδίου Αννάν. Τότε, ο κ. Ακιντζί αναφέρθηκε στην εκ περιτροπής προεδρία και στις εγγυήσεις και ζήτησε να πληροφορηθεί από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για το αν αποδέχεται αυτές τις δυο ρήτρες του Σχεδίου Ανάν. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν αποδέχθηκε αυτά τα δυο σημεία.

Το τουρκικό δημοσίευμα αναφέρει ότι την Διάσκεψη της Ελβετίας παρακολούθησαν δυο «διπλωμάτες» της Τουρκίας, οι οποίοι πληροφόρησαν την Άγκυρα λεπτό προς λεπτό. Από την άλλη, διπλωματικές πηγές της Άγκυρας αναφέρουν ότι στην Ελβετία η ηγεσία του Νίκου Αναστασιάδη επιχείρησε να εξασφαλίσει την επίτευξη όλων των στόχων της με συνοπτικές διαδικασίες.

Η πρόσφατη συνάντηση Ακιντζί-Τσαβούσογλου

Το τουρκικό δημοσίευμα αναφέρεται και στην πρόσφατη συνάντηση του κ. Ακιντζί με τον Υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι στο «Προεδρικό», ο κ. Ακιντζί και ο κ. Τσαβούσογλου εστίασαν στο ζήτημα του πρωτογενούς δικαίου της Ε.Ε. Η «κυβέρνηση» υπογράμμισε την σημασία αυτού του σημείου.

Από την άλλη, οι κ. Ακιντζί και κ. Τσαβούσογλου εστίασαν κυρίως στο ζήτημα της πενταμερούς διάσκεψης.
πηγή

Σχόλια