Αποτυχημένος ΟΑΕΔ >> Οι άνεργοι ρωτάνε συγγενείς και φίλους για δουλειά...

Αποτέλεσμα εικόνας για ανεργια οαεδ

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ (2ο τρίμηνο 2016), η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων αυτών, δηλαδή εννέα στους δέκα ανέργους, δηλώνει ότι η πρώτη ενέργεια που κάνει για να βρει μια θέση απασχόλησης είναι να ρωτήσει φίλους, συγγενείς ή να απευθυνθεί στα εργατικά σωματεία.

Συγκεκριμένα, από το 1.112.100 ανέργους, οι 1.040.200 δήλωσαν ότι ως πρώτη επιλογή αναζήτησης εργασίας είναι οι επαφές μέσω φίλων και συγγενών.

Η δεύτερη επιλογή τους είναι να απευθυνθούν σε εργοδότες (980.200 άτομα), η τρίτη επιλογή είναι η αναζήτηση εργασίας μέσω των αγγελιών εφημερίδων και περιοδικών (828.900 άτομα) και ως τέταρτη επιλογή ακολουθεί η αναζήτηση εργασίας μέσω των δημόσιων γραφείων ευρέσεως εργασίας, δηλαδή του ΟΑΕΔ (797.700 άτομα).

Αξίζει να επισημάνουμε ότι από το σύνολο των ανέργων οι 802.500, περίπου το 72% από αυτούς, είναι μακροχρόνια άνεργοι, δηλαδή βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας περισσότερους από 12 μήνες.

Ο μεγάλος αριθμός των μακροχρόνια ανέργων και η περιορισμένη ζήτηση εργασίας, σε συνδυασμό με την πρωτόγνωρη ρευστότητα που κυριαρχεί στην αγορά, καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη, αν όχι αδύνατη, την ανεύρεση εργασίας για ένα μεγάλο αριθμό ανθρώπων που έχασαν τη δουλειά τους.

Η εναλλαγή των εργαζομένων σε μία θέση εργασίας, κατά κανόνα προσωρινή και για πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, έχει αποκτήσει μια εντυπωσιακή δυναμική, η οποία μετατρέπει το σύστημα προσλήψεων - απολύσεων σε μία «περιστρεφόμενη πόρτα», καθώς μέσα σε μερικούς μήνες δημιουργούνται και χάνονται εκατομμύρια θέσεις απασχόλησης.

Για παράδειγμα, στο πρώτο δεκάμηνο του έτους οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν σε 1.830.453 θέσεις εργασίας και οι αποχωρήσεις έφτασαν τις 1.667.658, εκ των οποίων οι 930.927 ήταν αποτέλεσμα καταγγελιών συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου και οι 736.731 οικειοθελείς αποχωρήσεις (ΕΡΓΑΝΗ Οκτωβρίου).

Σχόλια