Πολύ ανησυχητικό >> Το 52% των Ελλήνων δεν βλέπει όφελος από την ΕΕ (Το 60% των Ευρωπαίων βλέπει όφελος)

Ειδικό Ευρωβαρόμετρο:Το 52% των Ελλήνων δεν βλέπει όφελος από την ΕΕ


Υπάρχουν πολλοί που λένε ότι το μαγαλύτερο πρόβλημα μετά τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα είναι κάτι που λειτουργεί ύπουλα και δεν φαίνεται αμέσως πόσο μεγάλη απειλή είναι...

Αυτό είναι το να φτάσει η πλειοψηφία των Ελλήνων να επιθυμεί την έξοδο απο την Ευρώπη οπότε θα έρθει κάποιο κόμμα (ΣΥΡΙΖΑ?) να κάνει πράξη αυτή την "επιθυμία"..

Φαίνεται ότι φτάνουμε σιγά σιγά σε αυτό το σημείο...

Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύει το Βήμα τρεις στους πέντε Ευρωπαίους θεωρούν πως η συμμετοχή της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι επωφελής, ωστόσο οι Έλληνες (μαζί με τους Κύπριους) πιστεύουν κατά πλειοψηφία το αντίθετο -το 52% στις δύο χώρες θεωρεί πως η συμμετοχή στην ΕΕ δεν έχει ωφελήσει. 

Στην ερώτηση αν «αυτή την στιγμή τα πράγματα κινούνται προς τη σωστή ή τη λάθος κατεύθυνση», το 54% σε ολόκληρο το ευρωπαϊκό δείγμα απαντά πως κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση -ποσοστό μάλιστα που ενισχύεται κατά 13 μονάδες σε σχέση με πέρυσι.

Μόνο το 25% απαντά πως τα πράγματα κινούνται στη σωστή κατεύθυνση (ενίσχυση τριών μονάδων) ενώ το 11% απαντά αυθόρμητα «ούτε το ένα ούτε το άλλο» (λιγότεροι κατά 14 μονάδες σε σχέση με πέρυσι) και ένα 10% επιλέγει το «δεν γνωρίζω».

Συγκεκριμένα στο ερώτημα για το όφελος ή μη της ΕΕ για την κάθε χώρα ξεχωριστά, ο ευρωπαϊκός μέσος όρος του 60% που θεωρεί επωφελή την ΕΕ είναι αμετάβλητος σε σχέση με πέρυσι, όπως και το 31% που απαντά αρνητικά. 

Στην περίπτωση των Ελλήνων όμως, το 52% που απαντά πως η συμμετοχή στην ΕΕ δεν έχει ωφελήσει την Ελλάδα είναι ενισχυμένο κατά 11 μονάδες σε σχέση με πέρυσι. Το 44% απαντά πως η συμμετοχή στην ΕΕ είναι επωφελής, ποσοστό μειωμένο κατά 12 μονάδες (το δεν γνωρίζω είναι στο 4%).

Διευρωπαϊκά, τα μεγαλύτερα ποσοστά θετικών απαντήσεων καταγράφονται σε Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Ιρλανδία, Μάλτα και Πολωνία (από 86% μέχρι 80%). 

Κάτω από το μισό σε θετική απάντηση βρίσκονται η Ιταλία (με 38%), η Ελλάδα (με 44%, όπως προαναφέρθηκε) και η Κύπρος με το ίδιο ποσοστό, η Αυστρία (48%) και η Βουλγαρία (49%).

Στους λόγους για τους οποίους συγκεκριμένα το δείγμα στην Ελλάδα θεωρεί πως η ΕΕ έχει ωφελήσει τη χώρα, το 44% αναφέρει τη συμβολή στη διατήρηση της ειρήνης και την ενίσχυση της ασφάλειας, το 34% πως η ιδιότητα του μέλους της ΕΕ βελτιώνει τη συνεργασία της χώρας με τα υπόλοιπα μέλη, το 32% πως η συμμετοχή δίνει δυνατότερη φωνή της Ελλάδας στον κόσμο, το 21% πως δίνει νέες ευκαιρίες εργασίας, το 17% -μακράν το χαμηλότερο σε όλη την ΕΕ- τη συμβολή στην οικονομική ανάπτυξη και το 16% τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου.


Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Το πρόβλημα δεν είναι το νόμισμα-όπως λένε οι σαλτιμπάγγοι της πολιτικής, αλλά καθαρώς η εφαρμοζόμενη οικονομική πολιτική. Τί κατευθύνσεις θα δώσεις στην επιχειρηματικότητα της χώρας. Όταν πχ μιά χώρα, ενσυνείδητα αποβιομηχανοποιήται και πάει μόνο στην προσφορά υπηρεσιών, θαρρείς και είμαστε κράτος της καραϊβικής, το αποτέλεσμα είναι απολύτως αρνητικό, όσοι τουρίστες και να 'ρθουν.
Η χώρα αν ξαναγυρίσει στις βασικές αρχές οικονομίας, δηλαδή αν ξαναγίνει αυτάρκης σε αγροτικά , κτηνοτροφικά και αλιευτικά προϊόντα, ότι εξάγει πλέον είναι κέρδος. Όταν πχ, αγοράζεις 3,70 ευρώ τα λεμόνια Ν. Αφρικής και Αργεντινής τον Οκτώβριο, τότε ακόμη και το τουριστικό συνάλλαγμα που μπήκε ή συνεχίζει να μπαίνει, φεύγει για τις χώρες που παράγουν τα τρόφιμα. Εμείς κάνουμε το γκαρσόνι.