Γερμανία προς Ελλάδα. Βοηθήστε μας με τους πρόσφυγες και θα χαλαρώσουμε το μνημόνιο...

Κλειδί για την άμβλυνση των γερμανικών απαιτήσεων για το Μνημόνιο η στάση της Ελλάδας στο προσφυγικό

tsipras-merkel-650


Πώς μπορεί να συνδέεται το προσφυγικό ζήτημα με την εφαρμογή του προγράμματος στην Ελλάδα; Επισήμως, δεν έχει καμία σχέση. Στο παρασκήνιο όμως και όπως συζητείται σε συγκεκριμένους κύκλους στο Βερολίνο, η βελτίωση της απόδοσης της Ελλάδας στο προσφυγικό ζήτημα θα μπορούσε να αποτελέσει βασικό επιχείρημα για χαλάρωση και των απαιτήσεων της Γερμανίας στο οικονομικό πρόγραμμα.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Ευγενίδης

Πιο συγκεκριμένα, όπως γράφει σήμερα το γερμανικό οικονομικό περιοδικό Wirtschaftswoche, το οποίο επικαλείται Γερμανούς αξιωματούχους, το Βερολίνο είναι διατεθειμένο να βοηθήσει οικονομικά την Ελλάδα, αν συμφωνήσει να αυξήσει τη δέσμευσή της στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Κάτι τέτοιο είχε έγκαιρα επισημάνει το KoolNews.gr, αναφέροντας πως το μεταναστευτικό θα λειτουργήσει λίγο έως πολύ ως βαλβίδα πίεσης από την πλευρά της Γερμανίας αναφορικά με το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.

«Η πρώτιστη προτεραιότητά μας είναι πλέον να παραμείνουν στην Ελλάδα περισσότεροι πρόσφυγες», επεσήμαναν οι πηγές αυτές. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό θα μπορούσαν άλλες απαιτήσεις, όπως η επιμονή στους όρους του προγράμματος, να μπουν σε δεύτερη μοίρα. Ενδεικτική του κλίματος είναι και η προετοιμασία για την επίσκεψη του Γερμανού ΥΠΕΞ Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάιερ στην Ελλάδα, μάλλον προς το τέλος Νοεμβρίου.

Όπως ανέφερε το KoolNews.gr, η ημερομηνία έχει μεν βρεθεί, πλην όμως δεν έχει κλειδώσει 100%, μιας και εξαρτάται από την πρόοδο που θα κάνει η Ελλάδα στην προετοιμασία των περίφημων hotspots που θα λειτουργήσουν ως κέντρα ταυτοποίησης και φιλοξενίας προσφύγων, με το γερμανικό ΥΠΕΞ να επιμένει πως η Ελλάδα πρέπει να δώσει μεγάλη βαρύτητα στο ζήτημα και να μείνει πιστή στα συμφωνηθέντα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Επισήμως, το Βερολίνο δεν πρόκειται να επιβεβαιώσει το δημοσίευμα της Wirtschaftswoche, μιας και η πάγια γραμμή είναι πως πρόκειται για δύο διαφορετικά ζητήματα που δεν συμπίπτουν, πλην όμως οι καλά γνωρίζοντες τα γερμανικά παρασκήνια επιμένουν πως η βέλτιστη αντιμετώπιση ενός προβλήματος που καίει πρακτικά τη Γερμανία, όπως το προσφυγικό, θα μπορούσε να επιφέρει χαλάρωση στη γερμανική στάση για την εφαρμογή του προγράμματος. Αρμόδιες πηγές του KoolNews.gr πάντως δεν είναι σε θέση να επεξηγήσουν περαιτέρω σε τι θα συνίσταται η εν λόγω χαλάρωση, πλην όμως εύκολα το μυαλό ορισμένων πηγαίνει πρωτίστως στο ζήτημα του χρέους και στη συνέχεια και σε μια σειρά «δύσκολων» προαπαιτούμενων.
πηγή

Σχόλια