Ευ. Βενιζέλος: Διακριτό το στίγμα ΠαΣοΚ στην κυβέρνηση. Αλλο εμείς, άλλο ο Σαμαράς...

Θεσμική λύση για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας - Ορισμένα προαπαιτούμενα θα πρέπει να ξανασυζητηθούν


 


Σε συναγερμό έθεσε ο κ. Ευ. Βενιζέλος τους υπουργούς και τους υφυπουργούς του ΠαΣοΚ αφενός για να μην κολλήσουν οι μεταρρυθμίσεις και αφετέρου γιατί θέλει να βρίσκεται το κόμμα σε ετοιμότητα στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ προκαλέσει εκλογές το φθινόπωρο.    

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠαΣοΚ ζήτησε να διασφαλιστεί το διακριτό στίγμα του ΠαΣοΚ στην κυβέρνηση, στη σύσκεψη που συγκάλεσε το πρωί της Δευτέρας.
Επισήμανε μάλιστα στα κυβερνητικά στελέχη ότι είναι εκπρόσωποι της παράταξης στα υπουργεία που τους ανατέθηκαν και οφείλουν να λειτουργούν ως πολιτικά στελέχη και να έχουν συνεχώς την πλήρη εικόνα χωρίς να εγκλωβίζονται από τις τυπικές τους αρμοδιότητες. 

Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ επιμένει στην άποψη «είμαστε άλλο κόμμα από τη ΝΔ και πρέπει να δείχνουμε συνεχώς» χωρίς να δημιουργούνται προσκόμματα στο κυβερνητικό έργο. Επιθυμεί, δηλαδή, να είναι εμφανείς οι παρεμβάσεις του προοδευτικού πόλου εντός της κυβέρνησης και σε αυτό συμφωνούν όλα τα κυβερνητικά στελέχη του ΠαΣοΚ.

Με αφορμή το ζήτημα των διαθεσιμοτήτων στο δημόσιο, επισήμανε ότι ορισμένα προαπαιτούμενα θα πρέπει να συζητηθούν ξανά τόσο εντός της κυβέρνησης όσο και στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Άλλωστε, σήμερα Δευτέρα ο Χρ. Πρωτόπαπας και ο Π. Ρήγας θα έχουν στο Μέγαρο Μαξίμου την πρώτη τους συνάντηση με τον Δημ. Σταμάτη και τον Στ. Παπασταύρου για τα ζητήματα αυτά.      

Παράλληλα, ζήτησε να υπάρχει συνεργασία με όλους τους παράγοντες εντός του κάθε υπουργείου αλλά και  μεταξύ των υπουργείων ώστε να υπάρχει συντονισμός στο κυβερνητικό έργο. Τόνισε, όμως, ότι όπου αναφύονται γενικότερα ζητήματα να ενημερώνεται άμεσα ο ίδιος.

Ο κ. Βενιζέλος, έχοντας μιλήσει κατ΄ιδίαν με καθέναν από τους υπουργούς και τους υφυπουργούς για το ζήτημα των αρμοδιοτήτων, επισήμανε ότι αν υπάρξει παρέκκλιση από αυτά που συζητήθηκαν και μεταξύ τους και με τον Πρωθυπουργό να τον ενημερώσουν εγκαίρως. Τους διαβεβαίωσε μάλιστα ότι αν υπάρξει θέμα θα επιλυθεί από τον ίδιο και τον Αντ.Σαμαρά και ζήτησε να αποφευχθούν οι διαρροές και οι δημόσιοι καυγάδες.

Θεσμική λύση για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας 

Το ΠαΣοΚ, όπως σημείωσε ο κ. Βενιζέλος, θα επιζητήσει ως κυβερνητικός εταίρος, να υπάρξει η πλειοψηφία στη Βουλή που θα επιτρέψει να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με πολιτική συναίνεση, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή έξοδος της χώρας από την κρίση. «Θα πιέσουμε τα κόμματα για να δοθεί θεσμική λύση», είπε.

Θεωρεί θεσμική πρόσκληση την στάση του Αλ. Τσίπρα, ο οποίος μιλά για Τσιριμώκους - μάλιστα θύμισε ότι ανάλογο προηγούμενο αμφισβήτησης του Προέδρου της Δημοκρατίας συνέβη το 1985 όταν ο Κ. Μητσοτάκης αμφισβήτησε τον Χρ. Σατζετάκη - και δεν αποδέχεται την τοποθέτηση του Ι. Στουρνάρα στην Τράπεζα της Ελλάδας.      

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι η χώρα πρέπει να κάνει στροφή στην ανάπτυξη. «Πρέπει να τεθεί με καθαρούς όρους στους εταίρους μας το πλαίσιο στο οποίο βαδίζει η χώρα. Πρέπει να αξιοποιήσουμε τα μηνύματα των ευρωεκλογών στην Ελλάδα και στην Ευρώπη», υπογράμμισε.
Πρόσθεσε όμως ότι όλα κινούνται σε μια λεπτή ισορροπία, χρειάζεται να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις, να λειτουργήσει η πραγματική οικονομία, να στηριχθεί η επιχειρηματικότητα, η απασχόληση, να αντιμετωπιστεί η ανεργία, ώστε οι δημοσιονομικές επιτυχίες να φτάσουν στην καθημερινότητα και στην τσέπη του κάθε πολίτη. Αν ανακοπεί αυτή η πορεία, και υπάρχουν άλλες εξελίξεις, τόνισε μπορεί αντί για την ανάπτυξη να έρθει η καταστροφή και αυτό μπορεί να συμβεί αν εμπεδωθεί πρόωρα ένα κλίμα ολοκλήρωσης της προσπάθειας και οικονομικής ασφάλειας. Πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί πλήρως η προσπάθεια για την έξοδο από την κρίση για να απομακρυνθεί ο κίνδυνος της καταστροφής, πιστεύει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠαΣοΚ.      

Σε αυτό το πλαίσιο θα κληθούν τα κόμματα να εκφράσουν καθαρά τη θέση τους και ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ θα δεχθεί πίεση από την κυβέρνηση να συμμετάσχει στην εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης για το χρέος.

Ο κ. Βενιζέλος μάλιστα επανέφερε την πρόταση που είχε καταθέσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια για τα πέντε σημεία πάνω στα οποία θα μπορούσε να στηριχθεί η προσπάθεια για εθνική συναίνεση. 

Σχόλια