Στροφή στην ποιότητα απο ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα Στουρνάρα...

Είτε για να μην τρομάξει τους νοικοκυραίους είτε επειδή κάνει στροφή στον ρεαλισμό φαίνεται ότι η στάση του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα Στουρνάρα μαλάκωσε.
Η κατάσταση και το σοκ ήταν τέτοια τόσο πολύ που πολλοί έγκυροι πολιτικοί παρατηρητές θυμήθηκαν και συνέκριναν την κατάσταση με αυτήν  προχθές που η Πάολα τραγούδησε Χαρούλα Αλεξίου ....
Δείτε τα καθέκαστα .....





Με τη φράση «θα συνεχίσω να προστατεύω το δημόσιο συμφέρον», ο κ. Γ. Στουρνάρας «χρωμάτισε» τις τοποθετήσεις του χθες στη Βουλή, κατά τη διαδικασία γνωμοδότησης επί του διορισμού του στη θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος. Η συνεδρίαση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής Επιτροπής ολοκληρώθηκε με τα μέλη της να δηλώνουν στην πλειοψηφία τους ότι έχουν θετική γνώμη για την τοποθέτηση αυτή: υπέρ ψήφισαν οι 10 βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, κατά οι συνολικά 7 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ, της Χρυσής Αυγής και του ΚΚΕ, «παρών» η ΔΗΜΑΡ, ενώ απών κατά την ψηφοφορία ήταν ο ανεξάρτητος Ν. Νικολόπουλος.

Οσοι, πάντως, ανέμεναν κατά τη χθεσινή συνεδρίαση εντάσεις από πλευράς της αξιωματικής αντιπολίτευσης διαψεύστηκαν: οι παρεμβάσεις των κ. Π. Λαφαζάνη, Ν. Βούτση και Δ. Γάκη κινήθηκαν σε τόνους που δεν θύμιζαν τις πρόσφατες εξαιρετικά επιθετικές δημόσιες τοποθετήσεις της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ στην προοπτική να αναλάβει ο πρώην υπουργός Οικονομικών καθήκοντα κεντρικού τραπεζίτη.

«Θα είστε το μακρύ χέρι του νυν πρωθυπουργού ώστε να εφαρμοστεί η κυβερνητική πολιτική;», αναρωτήθηκε ο κ. Λαφαζάνης, σημειώνοντας ότι ο διοικητής της ΤτΕ πρέπει να είναι σχετικά ανεξάρτητος και να υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον. «Πώς θα πορευθείτε με κυβερνήσεις άλλου προσανατολισμού;», είπε στον κ. Στουρνάρα ο κ. Βούτσης, υπενθυμίζοντας ότι η θητεία του στη νέα θέση χρονικά υπερβαίνει τη θητεία της σημερινής κυβέρνησης. «Θα είναι ανασταλτικού χαρακτήρα η στάση σας έναντι πολιτικών μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ;», είπε στο ίδιο μήκος κύματος ο κ. Γάκης.

«Θα είμαι διοικητής υπεράνω επιδιώξεων και συμφερόντων», υπογράμμισε ο κ. Στουρνάρας, αναφέροντας ότι ο νέος ρόλος του είναι διακριτός έναντι εκείνου που είχε με την ιδιότητα του υπουργού Οικονομικών.

«Αναγνωρίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ άσκησε ήπια κριτική. Δεν έχω τίποτα να χωρίσω μαζί του. Ως υπουργός είχαμε διαφωνίες με τον ΣΥΡΙΖΑ για την κυβερνητική πολιτική. Τώρα έχω άλλη ιδιότητα», σημείωσε ο κ. Στουρνάρας αργότερα σε σύντομη συζήτηση που είχε με κοινοβουλευτικούς συντάκτες και πρόσθεσε: «Ως διοικητής της ΤτΕ, η δουλειά μου είναι η νομισματική πολιτική και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει θέσει τέτοιο θέμα».

Κατά τα λοιπά, απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών, οι περισσότερες εκ των οποίων αφορούσαν επιλογές του από τις ημέρες που ήταν επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου, ο νέος διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας τόνισε μεταξύ άλλων: «Αυτό που έγινε ήταν πράγματι μονόδρομος. Εγινε το καλύτερο δυνατόν τηρουμένων των συνθηκών. Δεν υπήρχε εναλλακτικός δρόμος». Και πρόσθεσε: «Κάναμε το καλύτερο δυνατόν για τις τράπεζες. Διαφυλάχθηκαν οι καταθέσεις και το Δημόσιο εισπράττει αυτά που έβαλε στις συστημικές τράπεζες».

Συνέχεια μεταρρυθμίσεων

Ο κ. Στουρνάρας τόνισε πως οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστούν με μεγαλύτερους ρυθμούς και συμπλήρωσε πως παρά το γεγονός ότι από τις εξελίξεις επιτρέπονται αισιόδοξες προβλέψεις, υπάρχουν ακόμη κίνδυνοι.

«Είμαι βέβαιος ότι και από τη νέα του θέση ο κ. Στουρνάρας θα συνεχίσει να συνδράμει στην εθνική προσπάθεια», είπε από την πλευρά του ο νέος υπουργός Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης.
 πηγή

Σχόλια