Όλο και πιο κοντά ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ



Του Αιμίλιου Περδικάρη
Παρά το γεγονός ότι η προοπτική δεν ενθουσιάζει στελέχη και των δύο πλευρών, το «φλερτ» ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Και δεν είναι μόνον η ταύτιση στην τριήμερη συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, την οποία κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, ή οι κοινές δράσεις βουλευτών των δύο κομμάτων.

 Χθες, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Ν. Μαριάς, μιλώντας στον Σκάι, απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση στον ΣΥΡΙΖΑ για συνεργασία σε κοινές αντιμνημονιακές δράσεις εντός και εκτός Κοινοβουλίου και – κυρίως – για συνεργασίες στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Ο κ. Μαριάς υποστήριξε ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν κοινά ψηφοδέλτια με αντιμνημονιακό χαρακτήρα και ανεξαρτήτως πολιτικής καταγωγής, με την αρχή να γίνεται στην Κρήτη – αποδίδοντας, μάλιστα, την πρωτοβουλία για τις σχετικές συζητήσεις στον ΣΥΡΙΖΑ και όχι στον ίδιο ή στο κόμμα του.

Μόλις προχθές, εξάλλου, Ζωή Κωνσταντοπούλου και Ραχήλ Μακρή εμφανίστηκαν μαζί στον Άρειο Πάγο, για να καταθέσουν μηνυτήρια αναφορά για τα επεισόδια στην ΕΡΤ το βράδυ του Σαββάτου – όπου επίσης οι δύο βουλευτίνες ήταν μαζί. Φουντώντας έτσι τις συζητήσεις για σύμπραξη ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, παρά το γεγονός ότι και στους κύκλους των ΑΝΕΛ υπάρχουν στελέχη που αντιμετωπίζουν αρνητικά αυτό το ενδεχόμενο (π.χ. ο Τ. Κουίκ).

Επισήμως, πάντως, στην Κουμουνδούρου εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικοί. Πάγια θέση, ωστόσο, παραμένουν οι «ανοιχτές πόρτες» σε συνεργασίες με πρόσωπα τα οποία συμφωνούν με τις αντιμνημονιακές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και δεν βαρύνονται με κυβερνητικό παρελθόν ή είναι μπλεγμένοι σε σκάνδαλα, όπως λένε στελέχη της Κουμουνδούρου.

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Σκουρλέτη (επίσης στον Σκάι): «Καμμένος και Τσίπρας δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε κεντρική συμφωνία κοινής καθόδου στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Αλλά δεν μπορούμε να καταργήσουμε την αυτονομία και τις ιδιαιτερότητες των τοπικών κοινωνιών».

Με απλά λόγια, ως επίσημη γραμμή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης απορρίπτεται η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ ως κεντρική στρατηγική επιλογή – κυρίως για να απαντήσουν στην κριτική που δέχονται από το κυβερνητικό στρατόπεδο για τη συμπόρευση δύο ετερόκλητων πολιτικών δυνάμεων.

Στο παρασκήνιο, ωστόσο, οι πόρτες παραμένουν ορθανοιχτές, αφού οι κυβερνητικές βλέψεις του ΣΥΡΙΖΑ επιβάλλουν την αναζήτηση συμμάχων, η οποία θα γίνει με αντιμνημονιακά κριτήρια. Άρα, διά της ατόπου, οι ΑΝΕΛ είναι στην πρώτη θέση της λίστας των υποψηφίων…
πηγή


Πηγή:www.capital.gr

Σχόλια