Βρυξέλλες: Η κυβέρνηση για "να εμφανίζεται στο εσωτερικό ότι ΄αντιστέκεται” στην τρόικα΄, στερεί από την οικονομία πόρους, τους οποίους υποκαθιστά με εσωτερικό δανεισμό

Δεν υπάρχουν περιθώρια "πολιτικής διαπραγμάτευσης" με την Αθήνα
 
 Του Γιάννη Αγγέλη

Η κυβέρνηση στην Αθήνα είναι υπεύθυνη για τον φαύλο κύκλο της έλλειψης ρευστότητας και της καθυστέρησης της έναρξης διαπραγματεύσεων για την νέα αναδιάρθρωση του χρέους. Τα δύο αυτά σημεία επισήμαναν, διπλωματικοί κύκλοι στις Βρυξέλλες, ως τα πλέον κρίσιμα στην "ανταλλαγή" δηλώσεων που γινόταν χθες μέχρι αργά μεταξύ αξιωματούχων του EuroWorkingGroup (EWG) και της Κομισιόν με το ΥΠΟΙΚ στην Αθήνα, 36 ώρες πριν από την συνάντηση του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τα σχόλια αυτά η κυβέρνηση με την καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης του Σεπτεμβρίου μπορεί "να εμφανίζεται στο εσωτερικό ότι ΄αντιστέκεται” στην τρόικα΄, αλλά στην πραγματικότητα αυτό που επιτυγχάνει είναι να ΄στερεί από την οικονομική δραστηριότητα εξωτερικούς πόρους΄ (σ.σ. Την εκταμίευση των δόσεων), τους οποίους υποκαθιστά με εσωτερικό δανεισμό, δηλαδή έντοκα γραμμάτια και κυρίως μη εξόφληση υποχρεώσεων του δημοσίου προς τους ιδιώτες...".

Άλλωστε το στέλεχος του EWG που ενημέρωσε σχετικά τους δημοσιογράφους χτες, το υπογράμμισε με ξεκάθαρο τρόπο τονίζοντας ότι το θέμα είναι "Να παίρνεις τις δόσεις στην ώρα τους και να κάνεις τις πληρωμές στην ώρα τους...".

Το δεύτερο σημείο που επισημαίνεται... αρμοδίως, είναι ότι η Αθήνα "κάνει λάθος" όταν θεωρεί ότι με τον τρόπο που χειρίζεται την δέσμευση του δημοσιονομικού κενού του 2014, ήτοι τον Προϋπολογισμό του επόμενου έτους, "θα πετύχει μια διαφορετική στον χρόνο και το περιεχόμενο συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους και το τρίτο δάνειο..." που αφορά στην κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού των επόμενων ετών.

Τα "μηνύματα" αυτά δεν είναι άγνωστα στην ελληνική κυβέρνηση, όπως επιμένουν οι ίδιοι κύκλοι και θα γίνουν ακόμα πιο καθαρά στα επόμενα Συμβούλια του Eurogroup, τόσο στο αυριανό όσο και στα επόμενα δύο, ήτοι στις 22 Νοεμβρίου και 9 Δεκεμβρίου.

Το ενδιαφέρον πάντως στο οποίο αποφεύγεται από όλες τις πλευρές να γίνουν σχόλια έχει να κάνει με το ΔΝΤ και την στάση του ως προς τους όρους για την συνέχιση της συμμετοχής του στο πρόγραμμα.

Είναι γνωστό ότι το ΔΝΤ είναι υποχρεωμένο να έχει διασφαλίσεις για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους για τουλάχιστον ένα δωδεκάμηνο μπροστά, προκειμένου να συνεχίσει την συμμετοχή του στο πρόγραμμα, εκταμιεύοντας τις δόσεις που του αναλογούν.

Και αυτό σημαίνει ότι η ευρωπαϊκή πλευρά (μαζί και η ελληνική κυβέρνηση) πρέπει να έχει διασφαλίσει αυτό το αξιόχρεο, το οποίο όμως συνδέεται με την ικανοποίηση των δεσμεύσεων για το περιβόητο "χρηματοδοτικό κενό". Το οποίο με την σειρά του βασίζεται και υπολογίζεται με βάση το που θα καταλήξει το "δημοσιονομικό κενό" για το οποίο η διαφορά μεταξύ κυβέρνησης ξεκίνησε από τα 2,4 δισ. ευρώ, έχει κατέβει κατ΄ αρχήν όπως έχει επισημάνει το Capital.gr στο 1,2 – 1,4 δισ. ευρώ και έπεται η συνέχεια... Εξ΄ ου και η σκληρή επισήμανση από πλευράς διπλωματικών κύκλων που συνδέονται με το EWG ότι η ελληνική πλευρά "παίζει με την φωτιά τον τελευταίο καιρό...".
 πηγή




Πηγή:www.capital.gr

Σχόλια