Τροπολογία, μετά απο πρωτοβουλία κυβερνητικών βουλευτών, που ευνοεί δύο εταιρείες προβληματίζει.

Επιδοτήσεις «ρεκόρ» για δύο φωτοβολταϊκές εταιρείες


 Με τροπολογία που προωθείται προβλέπεται υψηλή επιδότηση της παραγωγής ηλιακής ενέργειας με το επιχείρημα ότι θα στηριχθεί η δραστηριότητα δύο ελληνικών εργοστασίων. Αντιδρούν οι παραγωγικοί φορείς στη διάταξη.

Με πρόσχημα τη δημιουργία πρόσκαιρων θέσεων εργασίας σε δύο εργοστάσια φωτοβολταϊκών, προωθείται τροπολογία που θα επιβαρύνει τους καταναλωτές ηλεκτρικού με 40-80 εκατ. ευρώ τον χρόνο για τα επόμενα 20 έτη (800 εκατ. - 1,6 δισ, ευρώ).

Η τροπολογία πρόκειται να κατατεθεί στο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ, που πρόκειται να εισαχθεί για συζήτηση στη Βουλή την προσεχή εβδομάδα. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η διάταξη προβλέπει ότι επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά πάρκα που έλαβαν άδεια παραγωγής πριν από τις 10 Αυγούστου 2012 και έχουν ενταχθεί στη διαδικασία fast track θα απολαμβάνουν τιμή... 350 ευρώ η μεγαβατώρα. Δηλαδή, ίση με αυτήν που ίσχυε πριν κουρευτούν οι τιμές κιλοβατώρας για φωτοβολταϊκά λόγω του τεράστιου ελλείμματος του λογαριασμού ΑΠΕ, το οποίο σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία ανέρχεται στα 700-800 εκατ.

Οι δυο εταιρείες είναι οι Silcio (ανήκει στον όμιλο Κοπελούζου και την Διεθνή Τεχνική) και την Spes Solaris (ανήκει στον όμιλο Παναγάκου).

Η τροπολογία για την οποία έχουν λάβει πρωτοβουλία βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού έχει ως επιχείρημα ότι δύο φωτοβολταϊκά πάρκα με συνολική ισχύ περίπου 300 μεγαβάτ θα προμηθευτούν τον εξοπλισμό από δύο ελληνικά εργοστάσια τα οποία ελέγχονται από τα ίδια πρόσωπα που έχουν λάβει τις άδειες για τα φωτοβολταϊκά. Ας σημειωθεί ότι το ένα εργοστάσιο υπολειτουργεί και το άλλο στην ουσία έχει κλείσει, ενώ ο υπολογισμός της τιμής κιλοβατώρας έχει γίνει με υψηλές τιμές εξοπλισμού (φωτοβολταϊκά πάνελ), τη στιγμή που αυτές έχουν καταρρεύσει διεθνώς.

Από όσο γνωρίζει το Euro2day.gr, στην προοπτική προώθησης της τροπολογίας έχουν αντιδράσει παραγωγικοί συλλογικοί φορείς, οι οποίοι έχουν πληγεί από τις υψηλές τιμές ενέργειας, από τη στιγμή που η άνοδος της παραγωγής ακριβής ενέργειας θα αυξήσει τα ελλείμματα, τα οποία εν τέλει θα κληθούν να καλύψουν οι καταναλωτές οικιακοί και επαγγελματικοί - βιομηχανικοί με αύξηση του τέλους ΕΤΜΕΑΡ (τέλος ΑΠΕ).
πηγή

Σχόλια