Δύο τζαμιά στην Αθήνα διεκδικεί ο Ερντογάν




Ανέφερε πως η επαναλειτουργία της Χάλκης είναι εφικτή μόνο με ανταλλάγματα προς την Αγκυρα. 
Του Παναγή Γαλιατσάτου
Με νέες, προκλητικές δηλώσεις ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν έδωσε χθες συνέχεια στο θέμα των ανταλλαγμάτων, που θέτει επί τάπητος τις τελευταίες μέρες η Αγκυρα για την επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης. Ο κ. Ερντογάν επέμεινε ότι θα πρέπει η Αθήνα να επιτρέψει την ανακαίνιση δύο τζαμιών και την εκλογή των μουφτήδων στη Θράκη, ενώ κατηγόρησε τους Ελληνες πολιτικούς ότι «τον εμπαίζουν». «Αντιπαραγωγική» χαρακτήρισε τη νέα παρέμβαση του κ. Ερντογάν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος.
Μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του AKP, ο κ. Ερντογάν είπε ότι «αν πρόκειται να επιστρέψουμε κάτι, έχουμε το δικαίωμα να περιμένουμε κι εμείς επιστροφή» και πρόσθεσε: «Εχουμε στην Αθήνα δύο τεμένη που είναι οθωμανική κληρονομιά. Είπαμε στην Ελλάδα, επιτρέψτε μας να τα ανακαινίσουμε. Οι μουσουλμάνοι που πηγαίνουν στην Αθήνα δεν έχουν πού να προσευχηθούν. Τα τελευταία δέκα χρόνια το έχω συζητήσει με όλους τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας, αλλά δυστυχώς μας εμπαίζουν».

Πέρα από το θέμα των τζαμιών, ωστόσο, υποστήριξε ότι η κυβέρνησή του έχει διευκολύνει τις μη μουσουλμανικές μειονότητες, αναφέροντας ως παραδείγματα την επιστροφή του ορφανοτροφείου στην Πρίγκηπο και τη διευκόλυνση προς τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο να φέρνει ιερείς από το εξωτερικό και η τουρκική κυβέρνηση να τους δίνει την τουρκική ιθαγένεια. «Μέχρι σήμερα έχουμε δώσει 17 ιθαγένειες», τόνισε ο κ. Ερντογάν, ο οποίος υποστήριξε ότι, αντίθετα, στη «Δυτ. Θράκη υπάρχουν 150 χιλιάδες ομοεθνείς μας» και πρόσθεσε απαξιωτικά: «Η ελληνική κυβέρνηση διορίζει τον αρχιμουφτή σαν να είναι υπάλληλός της. Λες και διορίζω εγώ τον Πατριάρχη». Τόνισε ότι μόνο η Αγκυρα κάνει κινήσεις καλής θέλησης: «Ολα αυτά τα χρόνια επιτρέψαμε τη λειτουργία στην Παναγία Σουμελά, στην εκκλησία στην Ταρσό και στην εκκλησία Αχνταμαρ στο Βαν. Δεν γίνεται να κάνουμε βήματα μόνο εμείς».

Η απάντηση δόθηκε από τον κ. Βενιζέλο, ο οποίος δήλωσε: «Η θέση της Ελλάδας επί του θέματος είναι σαφής και ξεκάθαρη, σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο και έχει εκφραστεί επανειλημμένως. Οποιαδήποτε περαιτέρω δημόσια συζήτηση επί του θέματος καθίσταται αντιπαραγωγική».

Η ελληνική πλευρά ξεκαθάρισε -μόλις έθεσαν το ζήτημα οι Τούρκοι υπουργοί Νταβούτογλου και Μπαγίς- ότι θέμα αμοιβαιότητας δεν υφίσταται, όπως και ότι η επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης δεν είναι διμερές ζήτημα, αλλά θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ωστόσο, η επιμονή των Τούρκων για 5η συνεχόμενη μέρα έχει προβληματίσει την Αθήνα. Πηγές του ΥΠΕΞ συνέδεαν ευθέως χθες την τουρκική προκλητικότητα με την επίσκεψη του κ. Σαμαρά στο Ισραήλ και τη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας, που δεν αρέσει στην Αγκυρα. Επίσης, στην Αθήνα θεωρούν ότι ο κ. Ερντογάν αισθάνεται αρκετά πιεσμένος από τη διεθνή κοινότητα στο θέμα αυτό και χρειάζεται μια δικαιολογία γιατί το καθυστερεί, ενώ ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2014 δεν θέλει να δυσαρεστήσει και τους φανατικούς στο εσωτερικό του AKP.
πηγή

Σχόλια