Σαμαράς τηλεφώνησε σε Βενιζέλο. Δεν θα κάνω εκλογές, έτσι το είπα, για να τρομάξω τους δανειστές...

«Χαμηλώνει» τους τόνους για τις πρόωρες η κυβέρνηση
Ρεπορτάζ: Σκουρής Βασίλης
«Χαμηλώνει» τους τόνους των απειλών για πρόωρες κάλπες ως απάντηση στις πιέσεις της τρόικας η κυβέρνηση, ωστόσο τα σενάρια εξακολουθούν και παραμένουν στο τραπέζι.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που υπήρξε μεταξύ του πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης χθες, μ’ αφορμή την κόντρα του Δημήτρη Αβραμόπουλου με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο Αντώνης Σαμαράς έδωσε τη διαβεβαίωση ότι δεν τίθεται θέμα εκλογών. 

Το ΠΑΣΟΚ, ο κυβερνητικός εταίρος της ΝΔ, άλλωστε, είναι κατηγορηματικά αντίθετο σε πρόωρες κάλπες, καθώς χρειάζεται όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο, σε μια δύσκολη προσπάθεια ανακοπής της πτώσης των ποσοστών του. Χαρακτηριστικό της ανησυχίας που επικρατεί στη Χαριλάου Τρικούπη για το ενεχόμενο πρόωρης κάλπης είναι πως προηγούμενη φορά που τέθηκε το θέμα στο τραπέζι, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είχε απειλήσει ακόμα και με δημόσια καταγγελία τον πρωθυπουργό.

Τα σενάρια των εκλογών, ωστόσο, έπεσαν στο τραπέζι ως «μήνυμα» προς τους δανειστές, από την ίδια την κυβέρνηση. Μόνο τυχαίο δεν είναι ότι το έθεσε δημοσίως ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, γνωστός για τις άριστες σχέσεις του με το Μέγαρο Μαξίμου, ενώ έως το πρωί της Παρασκευής δεν υπήρχε αντίδραση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, γεγονός που σημαίνει ότι η κυβέρνηση ήθελε το θέμα να μένει ανοιχτό.

Η εκλογολογία, ωστόσο, δημιουργεί κλίμα πολιτικής ρευστότητας, γεγονός που σημαίνει πως η κυβέρνηση άμεσα θα «διαψεύσει» τα σενάρια, επανερχόμενη στη ρητορική της «εξάντλησης της τετραετίας».

Τα σενάρια των πρόωρων εκλογών, άλλωστε, προκαλούν δυσαρέσκεια και καχυποψία στο εξωτερικό, ενώ προκαλούν αντιδράσεις και στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματός, κυρίως (και πάλι) από το «καραμανλικό μπλοκ», βλέπε tweet Ευάγγελου Αντώναρου, δηλώσεις Ευριπίδη Στυλιανίδη κοκ.

Κάποιοι, πάντως, υπενθυμίζουν τη θεωρία της… αυτοεκπληρούμενης προφητείας, παρότι ενώπιον μας υπάρχει το πρώτο εξάμηνο του 2014 η ελληνική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πολύ περισσότερο που η τρόικα επιμένει στα σκληρά μέτρα.
πηγή

Σχόλια