Καράφλιασαν οι τροικανοί με τις ηρωικές τσιρίδες της κυβέρνησης. «Δεν ζητάμε οριζόντια μέτρα». Απορούν με αυτά που γίνονται στα ελληνικά ΜΜΕ.

Απορούν με τις κυβερνητικές διατυπώσεις 



«Δεν ζητάμε οριζόντια μέτρα» ξεκαθαρίζουν στελέχη της τρόικας

Αθήνα
Στην αποσαφήνιση ότι η τρόικα δεν ζητά πρόσθετα οριζόντια μέτρα από την Ελλάδα προχώρησαν στελέχη του Ευρωσυστήματος απαντώντας σε ερώτηση του in.gr.

Τα ίδια στελέχη εκφράζουν απορία για τον τρόπο που η κυβέρνηση ήγειρε δημοσίως το θέμα, ενώ αποσαφηνίζουν πως ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% το 2014 είναι γνωστός ήδη από τα τέλη του 2012 και ότι ο τρόπος που θα επιτευχθεί αυτός θα προσδιορισθεί από την ελληνική πλευρά και όχι από την τρόικα.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν πως ο ελληνικός Προϋπολογισμός για το 2014 θα τεθεί υπό την κρίση του έκτακτου Eurogroup στις 22 Νοεμβρίου, το οποίο και θα αποφασίσει το εάν είναι αξιόπιστος ή όχι.

Μάλιστα, αναφέρουν πως οι όποιες συστάσεις θα διατυπωθούν αρχικά από το συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ και όχι από την τρόικα, η οποία απλά θα εκφράσει τη γνώμη της στο συγκεκριμένο Eurogroup.

Σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr και η Γερμανία δεν επιθυμεί να πυροδοτήσει εντάσεις στην Ελλάδα και κρατά χαμηλούς τόνους, καθώς η διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης αναμένεται να κρατήσει έως τα μέσα Νοεμβρίου.

Πληροφορίες από την γερμανική πλευρά αναφέρουν πως είναι «παρερμηνεία» ότι η τρόικα ζητά νέα μέτρα και ξεκαθαρίζεται πως οι στόχοι που έχουν ήδη τεθεί δεν θα μεταβληθούν.

Αλλά και στελέχη που γνωρίζουν τις θέσεις του ΔΝΤ μιλώντας στο in.gr ξεκαθάρισαν πως εκπεφρασμένη θέση του Ταμείου είναι ότι πρέπει να αποφευχθεί το κόστος οριζόντιων περικοπών στην Ελλάδα.

Όπως εξηγούν αυτό θα έθετε υπό πολιτική αμφισβήτηση το πρόγραμμα και «κανείς δεν θα ήθελε να φέρει το πρόγραμμα σε αυτή τη θέση».

Αναφορικά με τα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2014 -2017 αρμόδιες κυβερνητικές πηγές αναφέρουν στο in.gr ότι αν και οι δημοσιονομικές  ανάγκες της διετίας 2015 -2016 θα περιγραφούν στο κείμενο που θα συνομολογηθεί με την τρόικα έως τις αρχές Δεκεμβρίου, τα τελικά μέτρα θα οριστικοποιηθούν στο τέλος του δευτέρου εξαμήνου 2014.

Σημειώνεται ότι η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα στα τέλη αυτής της εβδομάδας και οι διαβουλεύσεις με την κυβέρνηση θα αρχίσουν στις αρχές της επομένης.

Θανάσης Κουκάκης

Newsroom ΔΟΛ
πηγή

Σχόλια