Πιεσμένη απο παντού η κυβέρνηση δεν θα τη βγάλει καθαρή με ότι θεωρεί θετικό για την οικονομία, τη ΧΑ και τα "δύο άκρα".(upd: το άρθρο της WSJ)

Εντείνονται οι πιέσεις στην κυβέρνηση 



Στο επίκεντρο το οικονομικό επιτελείο

Σε κλοιό αρνητικών δημοσιευμάτων στον διεθνή Τύπο, διαφωνιών στο εσωτερικό της και πιέσεων από την τρόικα για επίσπευση των διαρθρωτικών αλλαγών, βρίσκεται το Μαξίμου.
Επί του παρόντος η κυβέρνηση παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις εμμένοντας στην πολιτική της προβολής των, κατά τη γνώμη της, θετικών ειδήσεων στην ελληνική οικονομία, της αντιμετώπισης της εγκληματικής δράσης της Χρυσής Αυγής και της αντιπαράθεσης με την Αξιωματική Αντιπολίτευση. Ωστόσο, παραδέχονται στελέχη κοντά στον Πρωθυπουργό, αυτά δεν αρκούν και πρέπει να γίνει κάτι σύντομα.
Τη χθεσινή μέρα δύο νέα δημοσιεύματα προκάλεσαν πονοκεφάλους στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Η Wall Street Journal, χαρακτήρισε τραγωδία το γεγονός ότι οι πολιτικοί της Ευρώπης «προτιμούν την αέναη παροχή κυλιόμενων δανείων, διότι αυτό εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους» αφού «δεν υποχρεούνται ποτέ να παρουσιάσουν στους φορολογούμενους τους στοιχεία για την ελληνική διάσωση».
Σε άλλο δημοσίευμα των New York Times, σημειώνεται ότι αν η υποτίμηση του ελληνικού χρέους είχε γίνει σε δραχμές, «θα είχε αποτραπεί η ύφεση» και ότι «μια νέα ελληνική κρίση είναι εξαιρετικά πιθανή για το 2014».
Την ίδια ώρα η Χαριλάου Τρικούπη, ως εταίρος στην κυβέρνηση και όσο πληθαίνουν οι αμφιβολίες για το πρόγραμμα διάσωσης της ελληνικής οικονομίας  φροντίσει να κρατά αποστάσεις από «αντιδημοφιλή» μέτρα  πιεζόμενη προφανώς και από τα δημοσκοπικά ευρήματα. Πηγές της Χαρ. Τρικούπη διαμηνύουν προς πάσα κατεύθυνση ότι  για το ΠΑΣΟΚ το θέμα της λήψης νέων δημοσιονομικών μέτρων και συνεπώς της ανακύκλωση της ύφεσης και της ανεργίας, είναι μείζον ζήτημα.
Χαρακτηριστική είναι και η χθεσινή τοποθέτηση στη συζήτηση του προσχεδίου του προϋπολογισμού στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, του εισηγητή του ΠΑΣΟΚ Φ. Σαχινίδη ότι  «η Ελλάδα είναι σε ύφεση για έκτη συνεχή χρονιά - και αυτό αποσιωπάται επιλεκτικά στο παρόν προσχέδιο, μαζί με άλλα δεδομένα».
Πονοκέφαλος για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είναι και το επίδομα θέρμανσης ο τρόπος και η καταβολή του οποίου κατέστη πεδίο άσκησης προειδοποιητικών βολών πολλών κυβερνητικών βουλευτών που δέχονται αφόρητες πιέσεις από την εκλογική τους βάση.  Η κίνηση  πενηντατριών βουλευτών της ΝΔ, με επικεφαλής τον πρόεδρο της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, Γιώργο Βλάχο να προτείνουν με ερώτησή τους προς τον υπουργό Οικονομικών την προκαταβολική χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης με εισοδηματικά και γεωγραφικά κριτήρια, είναι ενδεικτική των πιέσεων που ασκούνται στον κ. Στουρνάρα.
Την ίδια ώρα οι Βρυξέλλες επιμένουν ότι η τρόικα δεν θα επιστρέψει στην Αθήνα αν οι ελληνικές αρχές δεν ολοκληρώσουν τη δουλειά που έχουν αναλάβει. Κοινοτικοί αξιωματούχοι κρατούν αποστάσεις και από τα δημοσιεύματα για νέα οριζόντια μέτρα τονίζοντας ότι ουδέποτε η ΕΕ δεν πίεσε για οριζόντια μέτρα και ότι όποτε ελήφθησαν αυτό έγινε για να καλυφθούν τα κενά από την αδυναμία να παρθούν τα σωστά μέτρα.
πηγή

(UPD) Δείτε τώρα και το άρθρο της WSJ

WSJ: Τι περιμένει την Ελλάδα τα επόμενα 50 χρόνια




Με τίτλο «Τα επόμενα 50 χρόνια στην Ελλάδα», η σύνταξη της εφημερίδας Wall Street Journal, δημοσιεύει εκτενές κύριο άρθρο για τη χώρα, διερωτώμενη πώς θα τερματιστεί το καθεστώς «των αιώνιων, κυλιόμενων δανείων».

Κύρια σημεία του άρθρου είναι:

- Στην ετήσια σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσιγκτον, ενώ το αδιέξοδο στις ΗΠΑ ως προς τον προϋπολογισμό θα είναι το πρώτο θέμα στην ατζέντα, η Ελλάδα δεν θα βρίσκεται σε πολύ χαμηλότερη θέση.

- Το μικρό πλεόνασμα στον προϋπολογισμό της ελληνικής κυβέρνησης φέτος, είναι εν μέρει το αποτέλεσμα της καθυστέρησης στην επιστροφή φόρων και της πληρωμής λογαριασμών σε ιδιώτες εργολάβους και προμηθευτές.

- Οι κατασχέσεις περιουσιών μπορεί να είναι ένας από τους λόγους, για τους οποίους το ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών προβλέπει υψηλότερα εισοδήματα κατά το προσεχές έτος, χάρη σε μια αύξηση της «φορολογικής συμμόρφωσης».

- Το πραγματικό μελανό σημείο για το μέλλον της χώρας είναι το ότι φέτος το κρατικό χρέος αναμένεται να φθάσει το 175,5% του ΑΕΠ.

- Το ΔΝΤ ζητά να παραγράψουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί ένα μεγάλο μερίδιο από αυτά που τους χρωστά η Ελλάδα, αλλά για ιδιοτελείς λόγους: επιθυμεί να προβεί η ΕΕ σε «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, ούτως ώστε το ίδιο να αποπληρωθεί πλήρως.

- Η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί ότι το βάρος του ελληνικού χρέους μπορεί να καταστεί υποφερτό, μειώνοντας το μέσο επιτόκιο του χρέους και επιμηκύνοντας το μέσο χρόνο ωρίμανσης. Η εξαγορά χρέους του περασμένου έτους σημαίνει ότι η πλειοψηφία των ευρωπαϊκών δανείων προς την Ελλάδα ήδη φέρει μέσο χρόνο ωρίμανσης μεταξύ 15 - 30 ετών και ένα μέσο επιτόκιο περίπου 3.5%.

- Το τρίτο δανειακό πακέτο της Ελλάδας, που αναμένεται τον επόμενο χρόνο, θα περιλαμβάνει περισσότερα δάνεια που θα αποπληρωθούν με αργούς ρυθμούς επί δεκαετίες. Υπάρχει ακόμη και η πρόταση για ανταλλαγή ορισμένων διμερών δανείων κρατών - μελών της ευρωζώνης προς την Ελλάδα για 50ετή ομόλογα.

- Από την στιγμή που η Ελλάδα θα αρχίσει να αναζητά αποπληρωμή σε 50 χρόνια, γιατί να μην αρχίσει να αναζητά το ίδιο σε 100 ή 200 χρόνια;

- Οι δανειστές της Ελλάδας ήδη σημειώνουν οικονομική ζημία, καθώς το επιτόκιο των δανείων τους πλησιάζει το μηδέν και η ωρίμανσή τους πλησιάζει το άπειρο, ακόμα κι αν στην πράξη δεν καταγράφουν λογιστική ζημία. Εντούτοις, η προοπτική ενός άμεσου κουρέματος διαφαίνεται ως η πιο διαφανής και δημοκρατική λύση.

- Σύμφωνα με το γερμανικό δίκαιο, η κυβέρνηση της χώρας δεν έχει το δικαίωμα να προβαίνει σε περαιτέρω δανεισμό δανειοληπτών οι οποίοι, στο πλαίσιο δέσμευσης με τη μορφή δανείου ή εγγύησης από τη γερμανική κυβέρνηση, οδηγούνται στην χρεοκοπία. Ουσιαστικά αυτό σημαίνει ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους μπορεί να λάβει χώρα μόνο αν είναι ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί εκ νέου ένα πακέτο διάσωσης. Αυτή βέβαια η πιθανότητα μόνο προφανής δεν μπορεί να χαρακτηριστεί τουλάχιστον για τα επόμενα χρόνια. Όταν, όμως, η Αθήνα ξεκινήσει με συνέπεια να σημειώνει μικρά πλεονάσματα, τότε το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες θα μπορέσουν πιο εύκολα να σταματήσουν την παροχή πακέτων διάσωσης και να αποδεχτούν το ενδεχόμενο χρεοκοπίας.

- Η τραγωδία συνίσταται στο ότι οι πολιτικοί της Ευρώπης προτιμούν την αέναη παροχή κυλιόμενων δανείων, διότι αυτό εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους. Στην ουσία, δεν υποχρεούνται ποτέ να παρουσιάσουν στους φορολογούμενους τους στοιχεία για την ελληνική διάσωση. Και ενώ η ελληνική οικονομία ποτέ δεν ανακάμπτει επί της ουσίας, είναι πολύ πιθανό να αποφύγει μια εκ νέου κρίση. Το πολιτικό στοίχημα είναι να ξεχαστούν οι απερισκεψίες των τελευταίων πέντε ετών. Αν υποθέσουμε ότι δεν θα υπάρξει μια νέα ύφεση, όλο αυτό θα μπορούσε να δουλέψει για όλους, εκτός ίσως από τους νέους της Ελλάδας που αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον.
πηγή

Και το αντίστοιχο των NYT

New York Times: Θα είχε αποτραπεί η ύφεση αν υπήρχε η δραχμή

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Μπλούμπεργκ, η Ελλάδα εθεωρείτο μέχρι πρόσφατα ότι θα επιτύγχανε τους στόχους, αλλά οι προβλέψεις αποδείχθηκαν υπεραισιόδοξες.

Eάν η υποτίμηση του ελληνικού χρέους είχε γίνει σε δραχμές, θα είχε αποτραπεί η ύφεση, υποστηρίζεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times, στο οποίο γίνεται αναφορά στα «συγκριτικά πλεονεκτήματα» που κατέχουν οι ΗΠΑ από πλευράς δανειοληψίας, σε σχέση με άλλες χώρες που δανείζονται σε ξένο νόμισμα.

Όπως τονίζεται, οι ΗΠΑ μπορούν και δανείζονται σε δικό τους νόμισμα, με εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια, αλλά και υπό την αμερικανική νομοθεσία, γεγονός που καθιστά αδύνατη την προοπτική μιας αναγκαστικής χρεοκοπίας.

Αντιθέτως, πολλά κράτη δεν έχουν αυτή την πολυτέλεια, καθώς όταν δανείζονται σε διεθνές επίπεδο, ο δανεισμός πραγματοποιείται σε ξένο νόμισμα και τα ομόλογα διευκρινίζουν συχνά ότι οποιοδήποτε μελλοντική διαφωνία θα διευθετηθεί υπό ξένη νομοθεσία, συνήθως υπό τον αμερικανικό ή το βρετανικό νόμο, σημειώνεται.

Στη συνέχεια, γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην Ελλάδα, με την επισήμανση ότι εάν η υποτίμηση του ελληνικού χρέους είχε γίνει σε δραχμές, θα είχαν βοηθηθεί κυρίως ορισμένοι Έλληνες εξαγωγείς και θα είχε σημειώσει αξιοσημείωτη άνοδο ο ελληνικός τουρισμός. Αυτό δεν θα είχε επιλύσει τα βασικά προβλήματα της Ελλάδας, που περιλαμβάνουν ένα υπέρογκο κρατικό μισθολόγιο και μια τεράστια φοροδιαφυγή, όπως υποστηρίζεται, αλλά τουλάχιστον θα είχε αποτραπεί η ύφεση στην οποία βρίσκεται ακόμη και σήμερα.

Παράλληλα, τονίζεται, ότι από πλευράς νομοθεσίας, η πλειοψηφία των ελληνικών ομολόγων είχε εκδοθεί υπό ελληνική νομοθεσία, με αποτέλεσμα η ελληνική κυβέρνηση να παρέμβει και να υποχρεώσει τους κατόχους ομολόγων να ανταλλάξουν τα ομόλογά τους για νέα, μικρότερης αξίας. Ωστόσο, για τα ομόλογα που εκδόθηκαν υπό ξένη νομοθεσία, οι κάτοχοί τους δεν ενέδωσαν και σήμερα και ένα τέτοιο ομόλογο εκτιμάται στα 90 λεπτά του ευρώ, ενώ το καλοκαίρι του 2012, ανάλογο ομόλογο πωλείτο στα 14 λεπτά.

Στο μεταξύ, σε δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Μπλούμπεργκ γίνεται αναφορά στην έκθεση του ΔΝΤ και, όπως υπογραμμίζεται η Ελλάδα εθεωρείτο μέχρι πρόσφατα ότι θα επιτύγχανε τους στόχους, αλλά οι προβλέψεις αποδείχθηκαν υπεραισιόδοξες. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η περισυλλογή φόρων παρουσιάζει προβλήματα, η χώρα συνεχίζει να βρίσκεται σε ύφεση, ενώ η πορεία ιδιωτικοποιήσεων εξελίσσεται βραδύτερα από ό,τι είχε σχεδιασθεί. Το ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών αντέδρασε αμέσως στις νέες προβλέψεις του ΔΝΤ, υποστηρίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πράξει ό,τι είναι δυνατό για να επιτύχει τον στόχο του 1,5%, είτε με την περικοπή δαπανών, είτε με την αύξηση των φορολογικών εσόδων, είτε και με τα δύο.

Όπως αναφέρεται, οι περαιτέρω περικοπές ωστόσο φαντάζουν πολιτικά ανέφικτες, λόγω της δυσφορίας κατά των μέτρων λιτότητας. Η αδυναμία επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει στην καθυστέρηση εκταμίευσης της δόσης από το ΔΝΤ και την Ευρωζώνη.

Τέλος, διατυπώνεται η άποψη ότι μια νέα ελληνική κρίση είναι εξαιρετικά πιθανή για το 2014.
πηγή


Σχόλια