Αυτό που φοβούνται οι δυτικοί δεν είναι ούτε ο Πούτιν, ούτε ο ρωσικός στόλος. Είναι η δυτική κοινή γνώμη....




Editorial της "Le Monde ".

 Πριν απο τριάντα δύο χρόνια , ο Τζον Κέρι , γυρίζοντας από το Βιετνάμ , όπου υπηρέτησε ως υπολοχαγός , εκφώνησε μια παθιασμένη ομιλία ενάντια στον πόλεμο  στην Γερουσία των ΗΠΑ .
Σήμερα , ο Τζον Κέρι , επικεφαλής της διπλωματίας στην ομάδα του προέδρου Ομπάμα , είναι ο πιο ένθερμος υποστηρικτής μιάς στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία για να τιμωρήσει τη χρήση χημικών όπλων .
Ομως  ολη η ευγλωττία του υπουργού δεν είναι σε θέση να κρύψει ένα σημαντικό γεγονός στη συριακή περίπτωση:
το αμερικανικό κοινό αλλά και όλα τα ευρωπαϊκά είναι μαζικά σε αντίθεση με στρατιωτική δράση των χωρών τους εναντίον του καθεστώτος του Bashar Al - Assad .
Αυτή η αντιστροφή της γνώμης , σε σύγκριση με τις προηγούμενες συμμαχικές παρεμβάσεις είναι ένα βασικό συστατικό της εξίσωσης της Συρίας  και σε μεγάλο βαθμό περιπλέκει το έργο αυτών που επιθυμούν την παρέμβαση στη Συρία .
Οι αριθμοί είναι δραματικοί.
Το γερμανικό Ερευνητικό Ινστιτούτο  Marshall Fund που ερευνά τις διατλαντικές σχέσεις αναφέρει ότι  σε έντεκα χώρες που μελετήθηκαν ( Ηνωμένες Πολιτείες και δέκα ευρωπαϊκές χώρες ) , υπάρχει μια ομόφωνη αύξηση αυτών που είναι αντίθετοι σε πολεμική παρέμβαση στη Συρία σε σύγκριση με το 2012 .
Αυτή η αντίθεση αυξήθηκε από 63% στο 75 % στη Γερμανία , απο 59 % στο 70% στη Βρετανία , απο το 50 % στο 65 % στη Γαλλία , απο 55 % στο  62 % στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Στην  Τουρκία , της οποίας ο πρωθυπουργός , Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν , αγωνίζεται για την ανατροπή του συριακού καθεστώτος - Αυτό που αποφεύγουν  προσεκτικά οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ και της ΕΕ - η κοινή γνώμη τάσσεται κατά της παρέμβασης με πλειοψηφία 72 % .
  Αυτή η αλλαγή της γνώμης είναι το ακριβώς αντίθετο από αυτό της επέμβασης στο Κοσσυφοπέδιο , τη Σερβία , και κατά την διάρκεια του πολέμου στο Αφγανιστάν , όπου ο συνασπισμός συμμάχων ήταν κατανοητός και  υποστηριζόταν από το κοινό. Η επέμβαση στη Βοσνία έγινε στο πλαίσιο της « διπλωματίας της κοινής γνώμης . " Πιο πρόσφατα , η γαλλική στρατιωτική εμπλοκή στη Λιβύη και στο Μάλι εγκρίθηκε από περισσότερο από τα δύο τρίτα των Γάλλων - περίπου τα τρία τέταρτα , ακόμη και για την Μάλι .
 Τι έχει συμβεί ;
Υπάρχει , βέβαια , ένα φαινόμενο  κόπωσης στις δυτικές χώρες , οι οποίες βλέπουν τις δυνάμεις τους να ασχολούνται από το 2001 σε συγκρούσεις χωρίς σαφή και ικανοποιητικό αποτέλεσμα .
Είναι η φύση των  ανταρτών της Συρίας, ότι δεν είναι ενωμένοι , η παρουσία τζιχαντιστών ανάμεσά τους ,οι  μέθοδοι τους και τα  βίντεο που κυκλοφορούν .
Υπάρχει η απογοήτευσή  για την εξέλιξη αυτού που ξεκίνησε το 2011 ως μια « αραβική άνοιξη » . Υπάρχει , επίσης , και πάνω απ 'όλα , το φιάσκο του Ιράκ , το πολιτικό τίμημα , δέκα χρόνια αργότερα , εκρήγνυται στην αμερικανική κυβέρνηση. Ο David Cameron το πλήρωσε ακριβά στη Βουλή των Κοινοτήτων στις 29 Αυγούστου .
Ο Ολάντ το πληρώνει επίσης , ακόμη και αν η Γαλλία είχε μείνει έξω από την περιπέτεια του  Ιράκ . Για να πετύχουν , αυτοί που είναι υπέρ της στρατιωτικής παρέμβασης στη Συρία πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους να πείσουν τα εθνικά τους κοινοωούλια , αλλά και τους συμπολίτες τους .

κείμενο βασισμένο σε άρθρο της Monde

Σχόλια