Προς «μεγάλο συνασπισμό» και η Αυστρία. Στο 19% με 20% το ακροδεξιό κόμμα.



Προς «μεγάλο συνασπισμό» και η Βιέννη

Στις κάλπες καλούνται σήμερα οι Αυστριακοί για να αναδείξουν το νέο κοινοβούλιο και κατ` επέκταση τη νέα κυβέρνηση της χώρας τους. Όλα παραπέμπουν στη συνέχιση του σημερινού συνασπισμού SPÖ-ÖVP.

«Δεν είναι επειδή οι Αυστριακοί αγαπούν τον κυβερνητικό συνασπισμό Σοσιαλδημοκρατών και Συντηρητικών…αλλά παρά τα πολλά σκάνδαλα και τις εσωτερικές διαμάχες οι πολίτες δεν είναι τόσο οργισμένοι ώστε να θέλουν να ξεφορτωθούν αυτόν τον συνασπισμό», αποφαίνεται ο κοινωνιολόγος Κρίστοφ Χόφινγκερ, από το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων Sora. Και ο κυριότερος λόγος που οι Αυστριακοί θέλουν στην πλειονότητά τους να διατηρήσουν αυτήν την κυβέρνηση είναι ο θετικός οικονομικός απολογισμός της κυβέρνησης του σοσιαλδημοκράτη καγκελαρίου Βέρνερ Φάιμαν.
Προηγούνται οι Σοσιαλδημοκράτες

Η Αυστρία δεν έμεινε αλώβητη από την οικονομική κρίση στην Ευρώπη, ωστόσο, η ανεργία παρέμεινε σε ένα ποσοστό κάτω από το 5% και είναι από το χαμηλότερο στην ΕΕ. Ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι αναιμικός αλλά θα έχει και φέτος θετικό πρόσημο. Οι προγνώσεις τον θέλουν σε ένα ποσοστό της τάξεως του 0,4%-0,6%.
Πέραν τούτου, στην Αυστρία, οι συνασπισμοί μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων δεν θεωρούνται εξαίρεση, αλλά κανόνας. Οι δημοσκοπήσεις δίνουν στο κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, SPÖ, ένα ποσοστό γύρω στο 27% και στο συγκυβερνών Λαϊκό Κόμμα, ÖVP περίπου 23%. Με τα ποσοστά αυτά τα δύο μεγάλα κόμματα θα μπορούσαν να σχηματίσουν κυβέρνηση. Εάν δεν τα καταφέρουν, θα χρειαστούν και έναν τρίτο κυβερνητικό εταίρο. Αυτός θα μπορούσε να είναι το κόμμα των Πρασίνων (Grüne), στο οποίο οι δημοσκοπήσεις δίνουν περίπου 14%. Δυνητικός εταίρος θα μπορούσε να είναι και το νεοσύστατο φιλελεύθερο κόμμα NEOS, το οποίο όμως θα πρέπει να υπερβεί το όριο του 4% για να εκπροσωπηθεί στη βουλή.

FPÖ: «Αγάπα τον πλησίον σου…»


Με αντιευρωπαϊκές και ξενοφοβικές θέσεις το κόμμα του Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε
Με αντιευρωπαϊκές και ξενοφοβικές θέσεις το κόμμα του Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε


Το μεγάλο ερώτημα αυτής της εκλογικής αναμέτρησης είναι για μία ακόμη φορά η εκλογική δύναμη των ακροδεξιού λαϊκιστικού Κόμματος της Ελευθερίας, FPÖ. Με αντιευρωπαϊκές και ξενοφοβικές θέσεις το κόμμα του Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε αναμένεται ότι θα επιτύχει ένα ποσοστό μεταξύ 19%-20%. Θα είναι πιθανότατα η τρίτη δύναμη στο κοινοβούλιο, αλλά κανένα από τα μεγάλα κόμματα δεν έχει εκδηλώσει την πρόθεση να συνεργασθεί μαζί του. Οι «Ελεύθεροι» τάσσονται κατά των πακέτων στήριξης προς τις χώρες της κρίσης. Παράλληλα υποστηρίζουν μια περιοριστική πολιτική στο θέμα της μετανάστευσης. «Αγάπα τον πλησίον σου-Και για μένα οι πλησίον μου είναι οι Αυστριακοί μου», είναι ένα από τα κεντρικά συνθήματα του FPÖ στον προεκλογικό αγώνα.
Ο ανένδοτος των Πρασίνων κατά της διαφθοράς

Στην Αυστρία οι πολίτες αποκτούν δικαίωμα ψήφου στα 16
Στην Αυστρία οι πολίτες αποκτούν δικαίωμα ψήφου στα 16


SPÖ και ÖVP δεν απορρίπτουν μόνο το FPÖ ως κυβερνητικό εταίρο, αλλά και το Team Stronach, το κόμμα του δισεκατομμυριούχου αυστροκαναδού επιχειρηματία Φρανκ Στρόναχ. Ο πρώην επικεφαλής της βιομηχανίας Magna διεξήγαγε έναν αυστηρά ευρωσκεπτικιστικό προεκλογικό αγώνα, ψαρεύοντας σε θολά νερά. Οι δημοσκοπήσεις του δίνουν περίπου 6%-7%.
Πιο εύκολα θα είναι αυτή τη φορά τα πράγματα για τους Πράσινους της Εύα Γκλάβισνικ. Οι αυστριακοί οικολόγοι αναμένουν αύξηση της εκλογικής τους δύναμης, κάτι που αποδίδεται στην 44χρονη Γκλάβισνικ και στον ανένδοτο κατά της διαφθοράς που έχει κηρύξει, έχοντας στο στόχαστρο κυρίως το Λαϊκό Κόμμα του Μίκαελ Σπίντελεγκερ. Οι Πράσινοι δίνουν έμφαση στη θεματική της εκπαίδευσης, με την οποία επιδιώκουν να προσελκύσουν τους νέους ψηφοφόρους. Ας σημειωθεί ότι στην Αυστρία οι πολίτες αποκτούν δικαίωμα ψήφου στα 16.
Σταμάτης Ασημένιος, afp, dpa
Υπεύθ. Σύνταξης: Ειρήνη Αναστασοπούλου

πηγή

Σχόλια