Εάν η πόλωση συνεχιστεί και δεν αποκλιμακωθεί στη σημερινή συνάντηση, είναι πιθανό να δούμε στοχευμένες απόψεις στον γερμανικό τύπο περί πιθανότητας εξόδου της χώρας μας από το ευρώ.




Η πίεση από το εξωτερικό και η παρέμβαση Μέρκελ

οι αποδελτιώσεις των ρεπορτάζ των ελληνικών μέσων ενημέρωσης δίνουν και παίρνουν σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όπως και οι φήμες για πρόωρες εκλογές. Η κίνηση της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αντώνη Σαμαρά έχει να κάνει περισσότερο με εσωτερικές εξελίξεις στη χώρα της, παρά με την ΕΡΤ.

Όπως αναφέρεται, στην τηλεφωνική της επικοινωνία με τον πρωθυπουργό «η καγκελάριος τόνισε πως η Ελλάδα έχει ήδη σημειώσει σημαντική πρόοδο και από πολλές απόψεις παρουσιάζει ήδη καλύτερη εικόνα απ' ό,τι ήταν πριν από κάποιους μήνες. Τώρα είναι αποφασιστικής σημασίας να συνεχίσει σε αυτήν την επιτυχημένη πορεία, να εφαρμοστούν όλες οι συμφωνίες με την τρόικα ως προς την αναμόρφωση της δημόσιας διοίκησης».

Οι διαρροές τόσο από το Μαξίμου όσο και από τον εκπρόσωπο της καγκελαρίου δείχνουν ότι η Γερμανία δεν επιθυμεί πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα, ειδικά εν μέσω του δικού της προεκλογικού κύκλου. Έτσι η στήριξη προς την κυβέρνηση αποβλέπει στην εξομάλυνση των διαφωνιών εντός του κυβερνητικού συνασπισμού, με δεδομένο ότι οι αναφορές δείχνουν πως οι κόποι και οι σκληρές αποφάσεις που πήραν τα τρία κόμματα αναγνωρίζονται από τους εταίρους.

Αυτά σε επικοινωνιακό επίπεδο. Σε πρακτικό, το Βερολίνο διαμηνύει ότι η γραμμή θα παραμείνει σκληρή και ότι η Ελλάδα δεν έχει πιθανότητες χαλάρωσης του προγράμματος σύγκλισης με ή χωρίς εκλογές.

Δεν αποκλείεται, μάλιστα, λένε πηγές στο εξωτερικό, εάν η πόλωση συνεχιστεί και δεν αποκλιμακωθεί στη σημερινή συνάντηση, να δούμε στοχευμένες απόψεις στον γερμανικό τύπο περί πιθανότητας εξόδου της χώρας μας από το ευρώ.

Το πρόβλημα της χρηματοδότησης

Δεδομένων των εξελίξεων για την Ελλάδα, υπάρχει ο κίνδυνος να μπει στον πάγο η δόση των 3,3 δισ. ευρώ η οποία έχει εγκριθεί μεν από το EuroWorkingGroup, πλην όμως δεν έχει εκταμιευτεί. Επισήμως η καθυστέρηση οφείλεται στο ότι θα πρέπει να συνεδριάσει στις 19 Ιουνίου η αρμόδια επιτροπή του γερμανικού κοινοβουλίου, ώστε να δώσει και τυπικά το πράσινο φως.

Στο οικονομικό επιτελείο ωστόσο υπάρχει ανησυχία. Άλλωστε δεν έχει ξεχαστεί και το «προηγούμενο» πριν από περίπου έναν χρόνο, όταν, εν μέσω προεκλογικής περιόδου, παρακρατήθηκε από την Ε.Ε. η εκταμίευση ποσού 1 δισ. ευρώ από εγκεκριμένη δόση με το επιχείρημα ότι αυτό δεν ήταν άμεσα απαραίτητο για την Αθήνα.

Οι ανησυχίες του οικονομικού επιτελείου μεγαλώνουν, δεδομένου ότι στα ραντεβού που έλαβαν χώρα το Σαββατοκύριακο μεταξύ του Στουρνάρα και των επικεφαλής της τρόικας οι δανειστές εμφανίστηκαν διστακτικοί στο ενδεχόμενο να μειωθεί ο ΦΠΑ στην εστίαση, έστω και δοκιμαστικά, όπως ζητά η ελληνική πλευρά, ενώ εξέτασαν τα προαπαιτούμενα εν όψει Σεπτεμβρίου, στα οποία κυριαρχεί το θέμα του δημόσιου τομέα και των μεταρρυθμίσεων, χωρίς να υπάρξουν οριστικές αποφάσεις. Όπως είναι φυσικό, μια πολιτική αναταραχή στην Αθήνα, πόσο μάλλον η πιθανότητα εκλογών, απομακρύνει τη δυνατότητα επίτευξης των στόχων.

απόσπασμα απο σχετικό άρθρο στό Euro2day

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Στα παπακια μας αν φύγουμε από την Ευρωζώνη. Να φύγουμε και τώρα αμέσως.
Αει στο διάολο πιά με τους εκβιασμούς, Αει στο διάολο και με τα ευρώ τους.