Με τις τωρινές αντικειμενικές θα υπολογιστεί το νέο χαράτσι

Χαράτσι στα ακίνητα και το 2013. Είσπραξη μέσω της ΔΕΗ


Με τις τωρινές αντικειμενικές θα υπολογιστεί το νέο χαράτσι



Του Σπύρου Δημητρέλη

Με τις υφιστάμενες αντικειμενικές τιμές θα υπολογιστεί και το φετινό χαράτσι. Αυτό σημειώνουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών στο Capital.gr βάζοντας τέλος στη φημολογία ότι το νέο χαράτσι θα υπολογιζόταν με τις νέες αντικειμενικές.

Στο υπουργείο Οικονομικών επιταχύνονται οι διαδικασίες για τις αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων καθώς ο σχεδιασμός προβλέπει ότι το αργότερο έως το τέλος Ιουνίου θα πρέπει να έχει έρθει στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα ακίνητα. Στο νομοσχέδιο αυτό θα περιλαμβάνεται ο τρόπος υπολογισμού του χαρατσιού για το 2013 καθώς και του ενιαίου φόρου ακινήτων που θα τεθεί σε ισχύ από το 2014. Μάλιστα εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να γίνει επανεκκίνηση της διακομματικής επιτροπής των τριών κομμάτων της συμπολίτευσης που έχει σαν αντικείμενο τις επερχόμενες αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων.

Στο πλαίσιο των αλλαγών πρόσφατα η ηγεσία του ΥΠΟΙΚ προχώρησε στη δημιουργία ειδικής επιτροπής η οποία θα συλλέξει όλα τα στοιχεία που αφορούν στις αντικειμενικές τιμές, όπως είναι στοιχεία και προτάσεις που έχουν συγκεντρωθεί από προηγούμενες επιτροπές, και θα προχωρήσει στη συνέχεια στην υποβολή συγκεκριμένων προτάσεων για τις νέες τιμές ζώνης. Η υποβολή των προτάσεων αυτών θα γίνει το αργότερο έως το τέλος Ιουνίου. Ωστόσο από το ΥΠΟΙΚ ξεκαθαρίζουν ότι μπορεί ο νέος χάρτης των αντικειμενικών τιμών να είναι σχεδόν έτοιμος εντός του καλοκαιριού, ωστόσο, το νέο χαράτσι πρόκειται να υπολογιστεί με βάση τις υφιστάμενες αντικειμενικές τιμές.

Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΟΙΚ έχει ανακοινώσει συμφωνία με την τρόικα ότι το νέο χαράτσι θα είναι μειωμένο σε σχέση με το υφιστάμενο κατά 15%, χωρίς να έχει αποφασιστεί ακόμη αν η μείωση αυτή θα γίνει με το «πείραγμα» των συντελεστών ευρώ ανά τετραγωνικό ή των συντελεστών παλαιότητας των ακινήτων ή με έναν συνδυασμό και των δύο. Αυτό που δεν θα πειραχθεί πάντως είναι οι τιμές ζώνης. Το χαράτσι του 2013 σχεδιάζεται να εμφανιστεί στους λογαριασμούς της ΔΕΗ από τον ερχόμενο Αύγουστο.

Όσον αφορά στο νέο ενιαίο φόρο ακινήτων ο οποίος πρόκειται να επιβληθεί από το 2014 αντικαθιστώντας το χαράτσι και το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, ο υπολογισμός του θα πραγματοποιηθεί με τις νέες αντικειμενικές τιμές οι οποίες θα προσεγγίσουν τις αγοραίες. Η προσέγγιση αυτή συνεπάγεται αύξηση τιμών στην περιφέρεια και στις πιο λαϊκές περιοχές της Αττικής και μειώσεις τιμών στις μεσαίες και πιο ακριβές περιοχές.

spiros.dimitrelis@capital.gr


Πηγή

Σχόλια