Surprise, surprise. Μετά την κατάρρευση των δύο μεγαλύτερων τραπεζών στην Κύπρο μια ρωσική τράπεζα αναμένεται να παίξει πιο δυναμικό ρόλο στο υπό διαμόρφωση σκηνικό της κυπριακής οικονομίας.

кипр евросоюз ес евро деньги помощь флаг

Θανάσης Αυγερινός

Τί τρέχει με την Κύπρο; Ματιά από τη Μόσχα.


Μπορεί αυτή τη φορά η Μόσχα να μην αντέδρασε με την ίδια αυστηρότητα, όπως μετά την πρώτη απόφαση του Eurogroup, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι έχει σοβαρούς λόγους ικανοποίησης, αλλά απλώς ότι προσπαθεί να καταστήσει πιο «πρακτική» την πολιτική της έναντι ενός προβλήματος, που φαίνεται πως μόλις τώρα αρχίζει να ξεδιπλώνεται.
Σε κεντρική ελπίδα της ρωσικής οικονομικής ηγεσίας αναδεικνύεται η διάσωση χωρίς «κούρεμα» της ρωσικής τράπεζας VTB, θυγατρικής της ομώνυμης κρατικής τράπεζας, που σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις κατέχει την τρίτη θέση στην Κύπρο σε μέγεθος ενεργητικού: 14 δισ. ευρώ. Η μητρική τράπεζα επιδιώκει να ξεπεράσει τη φάση αυτής της κρίσης με ζημιές μόνο εκατομμυρίων, ενώ οι προϊστάμενοί της δεν κρύβουν τη φιλοδοξία τους μια ρωσική πλέον τράπεζα να παίζει πιο δυναμικό ρόλο στο υπό διαμόρφωση σκηνικό της κυπριακής οικονομίας.

Αυτό ούτε λίγο, ούτε πολύ υπονοεί και ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας Αντόν Σιλουάνοφ όταν επιμένει:

Η Ρωσία ενδιαφέρεται για την ταχύτερη δυνατή φυσιολογική λειτουργία του κυπριακού τραπεζικού συστήματος και την απελευθέρωση των συναλλαγών. Τασσόμαστε υπέρ της κατά το δυνατόν αποφυγής της επιβολής συναλλαγματικών περιορισμών στις καλά λειτουργούσες τράπεζες. Γιατί σε οποιαδήποτε χώρα, όπου υπάρχουν τράπεζες, που ακολούθησαν επικίνδυνη πολιτική κι έχουν προβλήματα, πρέπει να ξεκαθαριστεί τί συμβαίνει με αυτές τις τράπεζες και όχι να αποκλειστεί ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα.

Στο ίδιο κλίμα «διάσωσης της VTB» κινήθηκε και ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Ίγκορ Σουβάλοφ, ο οποίος χαρακτήρισε την τράπεζα «απολύτως υγιή», δηλώνοντας ότι η ρωσική κυβέρνηση αναμένει πως η τράπεζα αυτή δεν θα υποστεί απώλειες ή τελοσπάντων αυτές θα είναι ασήμαντες.

Αν ο ρωσικός δημόσιος τομέας έχει τεθεί στη λογική της σμίκρυνσης των απωλειών, δεν σημαίνει και το ίδιο με εκατοντάδες ρωσικές εταιρείες, οι οποίες παρακολουθούν ανάστατες τη «νομιμοποίηση της ληστείας» και σύμφωνα με πληροφορίες έχουν ήδη δώσει εκατοντάδες εντολές για απόσυρση κεφαλαίων από την Κύπρο και προώθησή τους «προς πάσα κατεύθυνση». Για σοβαρό πλήγμα, που θα δεχθεί αναπόφευκτα το κυπριακό τραπεζικό σύστημα κάνει λόγο μιλώντας σε ρωσικά ΜΜΕ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ρώσων Επιχειρηματιών της Κύπρου Γιούρι Πιανίχ, καθώς θα κλονιστεί από τη «νομιμοποίηση της ληστείας», χωρίς ωστόσο να αποκλείει τη δυνατότητα αποκατάστασης του κλίματος αναλόγως και των εφεξής αποφάσεων της κυπριακής κυβέρνησης, αλλά και του ρόλου, που θα μπορούσαν να έχουν οι Ρώσοι επιχειρηματίες.

Αναφερόμενος στην υπόθεση του φυσικού αερίου ο κ. Πιανίχ αποκάλυψε ότι το ενδιαφέρον γι’ αυτό είναι φυσικά υψηλό, όμως ακόμη βρισκόμαστε πολύ μακριά από την εκμετάλλευσή του και θα χρειαστεί να προηγηθούν μεγάλες επενδύσεις και αυτός, εκτίμησε, ήταν ο βασικός λόγος, που η ρωσική πλευρά δεν ήταν έτοιμη να δεχθεί τις κυπριακές προτάσεις. Όσον αφορά στις επικρίσεις στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα, ο κ. Πιανίχ υπενθυμίζει ότι σύμφωνα με τον διεθνή οργανισμό για την αντιμετώπιση του ξεπλύματος του χρήματος FATF, η Γερμανία παραβιάζει πέντε θεμελιώδεις από τους 12 κανόνες, ενώ σε επανειλημμένους ελέγχους η Κύπρος εκπλήρωνε όλους τους όρους και τις σχετικές απαιτήσεις της ΕΕ:

Πρόκειται για την εκδήλωση ενός αθέμιτου ανταγωνισμού, που γίνεται για τις χρηματοπιστωτικές ροές, που διαμορφώθηκαν μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας και λειτουργούν προς όφελος και της ρωσικής και της κυπριακής οικονομίας. Αυτό προσελκύει και άλλες χώρες, καθώς αναμφίβολα υπάρχει ανταγωνισμός και στο εσωτερικό της ίδιας της ΕΕ.

Αρνητική είναι στις προβλέψεις της η οικονομική αναλύτρια Άννα Καλέντινα, η οποία προβλέπει παράταση της διαταραχής του τραπεζικού συστήματος και κλιμάκωση των εκροών κεφαλαίων μόλις χαλαρώσουν τα όποια περιοριστικά μέτρα έχει λάβει η κυπριακή κυβέρνηση. Θεωρεί πάντως ότι παρά τη διακοπή των κυπρορωσικών διαβουλεύσεων και την άρνηση της Μόσχας σε μεγαλύτερη βοήθεια πλην της αναδιάρθρωσης του παλαιού δανείου των 2,5 δισ. ευρώ, «όταν τα πάθη κατασιγάσουν λίγο, τα ρωσικά χρήματα μπορούν μέσω εμπορικών σχημάτων να επενδυθούν σε περιουσιακά στοιχεία, που συνδέονται με το φυσικό αέριο της Κύπρου»:

Σε κάθε περίπτωση η επιθυμία των Αρχών της ευρωζώνης να στρίψουν το χέρι σε ένα μέλος της δεν λειτουργεί υπέρ της καλής φήμης της ΕΕ, γιατί αν μπορούν έτσι να αντιμετωπίσουν μία χώρα, γιατί να μην υποχρεώσουν και άλλους να γονατίσουν;

 πηγή

Σχόλια