Νορβηγός (όχι Ρώσος) ο πιό πλούσιος άνθρωπος στην Κύπρο






Η πρώτη περιουσία της Κύπρου δεν είναι ρωσική, αλλά κυπριακή Νορβηγικής  καταγωγής, σύμφωνα με το περιοδικό Forbes.
Για να αποφύγει την καταβολή των φόρων στη χώρα του, τη Νορβηγία, ο Τζον Φρέντρικσεν, 69 ετών , έχει αλλάξει την εθνικότητα του σε κυπριακή το 2006.
Διαχειρίζεται από το Λονδίνο ή απο την Κύπρο εναν ιστό εταιρειών και μια προσωπική περιουσία που υπολογίζεται στα 11,5 δισεκατομμύρια δολάρια (8,9 δισεκατομμύρια ευρώ).
Θεωρείται ένας "Νορβηγός Ωνάσης», λόγω της περιουσίας που έκανε στον τομέα των μεταφορών πετρελαίου και των θαλάσσιων μεταφορών, είναι γιος ενός οξυγονοκολλητή, με άσπρα μαλλιά και φυσιογνωμία Viking, και έχει επίσης έμμεσα συμφέροντα στη Γαλλία.
Η εταιρία Ex-Chantiers de l'Atlantique  πράγματι ελέγχεται  από την STX Europe, όπου ο μεγαλύτερος μέτοχος είναι πράγματι ο Φρέντρικσεν, μέσω ενός κουβαριού εταιριών.
Ελέγχει επίσης την Seadrill, μια μεγάλη εταιρεία πολύ κερδοφόρα,  ενοικίασης πλατφόρμων γεωτρήσεων βαθέων υδάτων: Μπορεί να αναφέρεται στη Νέα Υόρκη, αλλά η Seadrill έχει έδρα στις Βερμούδες. Μπορεί να ξέφυγε απο το  νορβηγικό φορολογικό σύστημα  πηγαίνοντας στην  Κύπρο, αλλά ο Φρέντρικσεν δεν θα γλιτώσει απο την  κυπριακή τραπεζική κρίση.
Πληροφορίες απο την Le Figaro

Σχόλια