Οθόνες αφής με «αναδυόμενα» πλήκτρα






«Πώς θα ήταν εάν πλήκτρα θα μπορούσαν να αναδύονται στην επιφάνεια της συσκευής σας;» είναι το ερώτημα που θέτει η Tactus Technology στους ενδιαφερόμενους σχετικά με τις οθόνες αφής νέας γενιάς τις οποίες ετοιμάζει.


Η καλιφορνέζικη startup σχεδιάζει να δώσει την αίσθηση ενός «συμβατικού» πληκτρολογίου στις οθόνες αφής, παράγοντας οθόνες οι οποίες εμφανίζουν «πραγματικά» πλήκτρα στη συσκευή, όταν ο χρήστης τα χρειάζεται, και στη συνέχεια εξαφανίζονται, επαναφέροντας την οθόνη στην επίπεδη μορφή της.

Η οθόνη της Tactus είναι στην ουσία ένας ελαστικός «πίνακας», ο οποίος γεμίζει με υγρό από μία μικροσκοπική δεξαμενή στα σημεία που απαιτείται, μέσω μικροσκοπικών «καναλιών». Όταν δίνεται η αντίστοιχη «εντολή», διοχετεύεται το υγρό στα κατάλληλα σημεία και αναδύονται τα απαιτούμενα πλήκτρα, τα οποία και χρησιμοποιούνται για να ασκηθεί η αναγκαία πίεση στα ζητούμενα σημεία της touchscreen.

Όταν ο χρήστης ολοκληρώσει την εργασία του, το υγρό αποσύρεται και τα πλήκτρα εξαφανίζονται, με την οθόνη να αποκτά ξανά την κανονική επίπεδη επιφάνειά της. Οι ενεργειακές απαιτήσεις της συγκεκριμένης τεχνολογίας χαρακτηρίζονται ως αμελητέες, οπότε δεν θα υπάρχει κάποια ιδιαίτερη επιβάρυνση στις μπαταρίες των συσκευών όπου θα χρησιμοποιείται.


Αν και άλλες εταιρείες κινούνται επίσης σε παρεμφερή «μονοπάτια», με σκοπό την «εξομοίωση» κανονικών πλήκτρων, η ιδιαιτερότητα της τεχνολογίας της Tactus είναι ότι τα πλήκτρα που εμφανίζει είναι «πραγματικά», κάτι που επιτρέπει στον χρήστη να τα αγγίξει χωρίς να τα ενεργοποιεί, ενώ θεωρείται πως θα εμφανιστεί λογισμικό το οποίο θα επιτρέπει την «προσαρμογή» των touch - sensitive σημείων της οθόνης έτσι ώστε να προσαρμόζονται στο σχήμα των πλήκτρων τα οποία θα έχουν αναδυθεί, για να αποφεύγονται τυχαία αγγίγματα σε σημεία που δεν επιθυμεί ο χρήστης.

Πέρα από τις προφανείς εφαρμογές, σε φορητές ηλεκτρονικές συσκευές, όπως tablets και smartphones, η εν λόγω τεχνολογία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί πολύ πιο ευρέως, καθώς μπορεί να εμφανιστεί πρακτικά όπου υπάρχουν οθόνες αφής, όπως για παράδειγμα στην αυτοκινητοβιομηχανία, χώρο όπου οι touchscreens και ο touch sensitive έλεγχος κερδίζουν έδαφος. Εκτιμάται πως τα πρώτα προϊόντα που θα αξιοποιούν την τεχνολογία της Tactus θα αρχίσουν να εμφανίζονται στην αγορά κατά τα τέλη του 2013.
πηγή



Σχόλια