Νά πώς γίνεται η ενημέρωση στήν μοναδική ευρωπαική χώρα πού τα τουρκικά σήριαλ είναι επιτυχίες.

Το «σπάσιμο» της δόσης και του off the record
Του ΝΙΚΟΥ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ

Το απόγευμα της Παρασκευής, πρώτο θέμα σε όλα σχεδόν τα πολιτικά και οικονομικά σάιτ της χώρας μας ήταν ότι ο Τόμας «Βάιζερ», επικεφαλής του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων του Eurogroup (EWG), έκανε ορισμένες δηλώσεις στις Βρυξέλλες, μεταξύ των οποίων και ότι η Ελλάδα θα πάρει τμηματικά την επόμενη δόση από τα χρήματα του μηχανισμού στήριξης. Αν και το «ρεπορτάζ» ήταν ενυπόγραφο από διαφορετικούς δημοσιογράφους, το κείμενο ήταν περίπου το ίδιο.

Περιείχε σε copy paste ολόκληρα κομμάτια από την ανταπόκριση που είχα στείλει το ίδιο πρωί στην ιστοσελίδα της Καθημερινής, ύστερα από άτυπη τεχνική ενημέρωση διαπιστευμένων ανταποκριτών στις Βρυξέλλες, εν όψει της συνεδρίασης του Eurogroup, τη Δευτέρα.


Τα συγκεκριμένα «off the record τεχνικά μπριφινγκ» γίνονται από υψηλόβαθμους γραφειοκράτες πριν από κάθε Σύνοδο Κορυφής, Eurogroup, Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, παρουσίαση νομοθετικής εισήγησης της Κομισιόν, κλπ., στις Βρυξέλλες, πάντοτε υπό την αυστηρή προϋπόθεση της ανωνυμίας. Εξάλλου, οι άνθρωποι που κάνουν την ενημέρωση είναι υψηλόβαθμοι μεν, υπάλληλοι δε. Δεν είναι πολιτικοί, δεν παίρνουν αποφάσεις, δεν έχουν ευθύνες. Εξ ου και μπορούν τις περισσότερες φορές να πουν και μια «κουβέντα παραπάνω». Όλοι οι συνάδελφοι, Έλληνες και ξένοι δημοσιογράφοι, σεβόμαστε την ανωνυμία τους, έστω και αν ορισμένοι εξ ημών (ακόμη και από μεγάλα μέσα ενημέρωσης του εξωτερικού) ενίοτε παρουσιάζουν «τσιτάτα» από τα εν λόγω μπρίφινγκ ως αποκλειστική πληροφόρηση, από ευρωπαϊκές πηγές. Από την πλευρά μου, δεν παραλείπω σχεδόν ποτέ να αναφέρω στις ανταποκρίσεις μου στην Καθημερινή, ότι πρόκειται για πράγματα τα οποία ειπώθηκαν ενώπιον και άλλων δημοσιογράφων και ότι δεν «έβγαλα» αποκλειστικότητα.


Το μεσημέρι της Παρασκευής, με έκπληξη διαπίστωσα ότι το «off the record» είχε σπάσει και το όνομα του κ. Βίζερ βρισκόταν σε όλα τα ελληνικά σάιτ. Το χειρότερο δε είναι ότι είδα συναδέλφους να υπογράφουν κείμενα που περιείχαν δικές μου λέξεις, αλλά και μία πληροφορία την οποία απέσπασα από τον αξιωματούχο «στα όρθια», ενώ έφευγε από την αίθουσα και χωρίς να βρίσκονται δίπλα άλλοι συνάδελφοι. Τι είχε συμβεί; Εξ όσων έμαθα (χωρίς πάντως να εχω κι εγώ βγάλει άκρη), στέλεχος της Γενικής Γραμματείας Τύπου «ξεπατίκωσε» το κείμενό μου και το απέστειλε ως ενημερωτικό στο Μέγαρο Μαξίμου, ενημερώνοντας φυσικά ότι ο περί ου ο λόγος ανώνυμος αξιωματούχος τον οποίο επικαλέστηκα είναι ο κ. Βίζερ. Το ξεπατικωμένο κείμενο μετατράπηκε σε non paper και μοιράστηκε στους συντάκτες που καλύπτουν κυβερνητικό ρεπορτάζ, οι οποίοι με τη σειρά τους, έβαλαν και μία τζίφρα και χωρίς να διασταυρώσουν ούτε στοιχειωδώς την είδηση, τη δημοσίευσαν.

Τα φάουλ είναι αμέτρητα: πρώτον, πως είναι δυνατόν να υπογράφει ο οποιοσδήποτε δημοσιογράφος σέβεται τον εαυτό του ένα κείμενο για τις θέσεις κάποιου κ. Βίζερ, χωρίς να τον ρωτήσει, όταν δεν πρόκειται για δημόσια τοποθέτηση, αλλά για διαρροή; Γιατί για παράδειγμα ο ανώνυμος αξιωματούχος τον οποίο επικαλούμαι στο κείμενό μου ότι υποστηρίζει πως «συζητείται η τμηματική καταβολή της δόσης» να μην είναι ο κ. Φούφουτεν από τη Λαπωνία; Δεύτερον, οι κύριοι που παρέλαβαν το ενημερωτικό και το μετέτρεψαν σε non paper μπήκαν στον κόπο να διασταυρώσουν την είδηση; Ή τάισαν τους δημοσιογράφους ό,τι τους βρέθηκε εύκαιρο και εκείνοι με τη σειρά τους, το κατάπιαν; Τρίτον, εκείνοι που συνέταξαν το non paper δεν γνωρίζουν ότι οι συγκεκριμένες τεχνικές ενημερώσεις είναι off the record και ότι το «σπάσιμο» της εμπιστευτικότητας δημιουργεί τεράστια προβλήματα στους ανταποκριτές στις Βρυξέλλες; Πώς θα μας εμπιστευθούν τώρα (και με το δίκιο τους) στην επόμενη ενημέρωση οι άνθρωποι;

Το χειρότερο για μένα δεν ήταν η λογοκλοπή του κειμένου μου και η αναπαραγωγή του, ούτε η έλλειψη επαγγελματισμού των συναδέλφων. Είναι ότι το πασάλειμα δημιούργησε θέμα από το πουθενά. Αυτό που μου είπε ένας γραφειοκράτης στα πεταχτά υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας ότι «απλά συζητείται» (ανάμεσα στις δεκάδες επιλογές που συζητούνται), έγινε λάστιχο και παρουσιάστηκε ως επίσημη θέση της ευρωζώνης! Η τρίχα έγινε τριχιά από ανθρώπους, οι οποίοι ούτε παρόντες στο περιστατικό ήταν, ούτε μπορούσαν να το διασταυρώσουν, ούτε καν μπήκαν στον κόπο να ρωτήσουν.

Παλαιότερα αναρωτιόμουν γιατί στην Ελλάδα έχουμε περισσότερες εφημερίδες από αναγνώστες και επέκρινα τους συμπολίτες μου γιατί δεν βλέπουν ειδήσεις. Μία σειρά από πρόσφατα περιστατικά αποδεικνύουν ότι αδίκως εκνευριζόμουν με το κοινό.
πηγή


Σχόλια