Απίστευτο. Βρήκαν ταχυδρομικό περιστέρι 70 χρόνια μετά, με κρυπτογραφημένο μήνυμα και δέν μπορούν να σπάσουν τον κώδικα.






Βρετανοί ειδικοί της κρυπτογράφησης έκαναν έκκληση για μάρτυρες ώστε να  προσπαθήσουν να αποκρυπτογραφήσουν ένα κωδικοποιημένο μήνυμα που βρέθηκε 70 χρόνια μετά, στο πτώμα του ενός περιστεριού απο αυτά  που χρησιμοποιούνταν σαν  ταχυμεταφορείς κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. 

Το BBC ανέφερε ότι ο σκελετός τού περιστεριού βρέθηκε στο Surrey (South East England) , καί είχε  μιά  κόκκινη θήκη  ακόμα κολλημένη στο πόδι του. 

Μέσα ήταν τυλιγμένο ένα κομμάτι χαρτί με τίτλο « Υπηρεσία Περιστεριών" που αποτελείται από 27 μπλοκ γραμμάτων γραμμένα με το χέρι. 

 Οι υπεύθυνοι της κυβέρνησης στό  GCHQ - ένα βρετανικό και εξαιρετικά  μυστικό κέντρο υποκλοπών και παρεμβολών το οποίο  έχει κάνει θαύματα στο μυστικό πόλεμο εναντίον των Ναζί - αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι οι υπολογιστές τους είχαν αποτύχει να σπάσουν τον κώδικα. 

"Αυτό το είδος των μηνυμάτων που χρησιμοποιούνται σε αυτή την επιχείρηση έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε μόνο ο αποστολέας και ο παραλήπτης να είναι σε θέση να το αποκρυπτογραφήσει», κατέθεσε ενας  ιστορικός της GCHQ, ο οποίος ζήτησε να αποκαλείται μόνο με το μικρό του όνομα, Τόνι. 

Περίπου 250.000 περιστέρια χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, ιδιαίτερα για τη μετάδοση πληροφοριών μεταξύ ηπειρωτικής Ευρώπης και Μεγάλης Βρετανίας . Η ελπίδα είναι ότι ο ειδικός τής συγκεκριμένης κρυπτογράφησης θα είναι επιζών και θα μπορέσει να βοηθήσει να λυθεί το μυστήριο.
κείμενο βασισμένο σέ άρθρο τής Φιγκαρό.

Σχόλια