Σαμαράς και Σημίτης το 2000









Μια (σύντομη, αλλά ενδιαφέρουσα) αναδρομή στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν θα επιχειρήσει σήμερα η στήλη. Αφορμή, η συνέντευξη του Α. Λοβέρδου (στο περιοδικό «Επίκαιρα»), όπου δηλώνει ότι ο Αντ. Σαμαράς συζητούσε, το 2000, με το ΠΑΣΟΚ και τον Κ. Σημίτη για πολιτική - εκλογική συνεργασία.

Φαίνεται, όμως, ότι ο πρώην υπουργός είτε δεν θυμάται καλά είτε μπερδεύει πρόσωπα και καταστάσεις. Η στήλη είναι σε θέση να γνωρίζει καλά τα γεγονότα εκείνης της περιόδου, όπως και τις παρασκηνιακές διεργασίες, που πράγματι βρίσκονταν σε εξέλιξη τις παραμονές των εκλογών του Απριλίου του 2000. Ωστόσο, οι πρωταγωνιστές των διεργασιών αυτών ήταν άλλα πρόσωπα...


Επιθυμίες...
Ο Αντ. Σαμαράς, λοιπόν, είχε ξεκαθαρίσει με απόλυτη σαφήνεια τις θέσεις του την επαύριον των ευρωεκλογών του '99, όταν, μετά το αρνητικό αποτέλεσμα, αποφάσισε να διαλύσει την Πολιτική Ανοιξη. Μπορεί κάποιοι στο ΠΑΣΟΚ να ήθελαν τη διεύρυνση του κόμματος, ουδέποτε όμως έγινε ουσιαστική συζήτηση σε υψηλό επίπεδο με τον ίδιο τον Αντ. Σαμαρά.

Στήριξη σε Καραμανλή
Ο ίδιος, άλλωστε, με ρητή δήλωσή του, στις 6 Απριλίου του 2000, δεν είχε αφήσει κανένα περιθώριο: «Με αίσθημα ευθύνης δηλώνω ότι στηρίζω την εκλογική μάχη του Κώστα Καραμανλή και καλώ τους φίλους μου και τα μέλη της Πολιτικής Ανοιξης να συμπορευθούν με την απόφαση αυτήν».

Πράγματι, τότε, με ελάχιστες εξαιρέσεις (Π. Μαραβέλιας, Β. Αγγελόπουλος, Ν. Αμανίτης, Β. Θάνου) η πλειονότητα των συνεργατών του και των υπόλοιπων στελεχών τής ΠΟΛΑΝ ακολούθησε τη «γραμμή» αυτή και στήριξε τη ΝΔ είτε σιωπηρώς είτε με δυναμισμό...
πηγή

Σχόλια