Λίστες φοροφυγάδων στήν Ελβετία. Η Αμερικανική περίπτωση. Part2.

Στήν προηγούμενη ανάρτηση (τής ποίας το κείμενο είναι γραμμένο στις 9/2/2011) είδαμε τό πρώτο μέρος τής ιστορίαςτου Μπράντλεϊ Μπίρκενφελντ .
Θα δούμε τώρα την συνέχεια της ιστορίας.
Στήν συνέχεια αυτήν θα δούμε πώς όλοι είναι ευχαριστημένοι.
Ο ίδιος κέρδισε αρκετά χρήματα.
Διαβάστε την ιστορία όπως δημοσιεύτηκε στα Νέα στις 15 Σεπτεμβρίου 2012.
Πάντως οι δύο αναρτήσεις διαβάζονται μαζί και όχι κάθε μία μόνη της.



Η ταραντούλα που δάγκωσε τους φοροφυγάδες

Επιμέλεια: Γιώργος Κανελλόπουλος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012

Το 2007 ένας μυστηριώδης άνδρας με το ψευδώνυμο «Ταραντούλα» έδωσε στις ΗΠΑ πληροφορίες για παράνομες πρακτικές ελβετικών τραπεζών, περιλαμβανομένης και φοροδιαφυγής μέσω μυστικών λογαριασμών, και οι αμερικανικές φορολογικές Αρχές (IRS) με τα στοιχεία αυτά στα χέρια τους κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία με τη UBS με βάση την οποία η ελβετική τράπεζα οδηγήθηκε σε συμβιβασμό πληρώνοντας στο αμερικανικό Δημόσιο πρόστιμα 780 εκατ. δολ.
ΤΟΝ ΦΥΛΑΚΙΣΑΝ. Το 2008 κατηγορήθηκε για την υιοθέτηση παράνομων πρακτικών όσο δούλευε στον τραπεζικό κλάδο και το 2009 καταδικάστηκε σε φυλάκιση 40 μηνών. Επρεπε να αποφυλακιστεί τον Νοέμβριο του 2012 αλλά ήδη από τον προηγούμενο μήνα βρίσκεται σε κατ' οίκον περιορισμό στις ΗΠΑ.
Το πιο σημαντικό για τον ίδιο όμως δεν ήταν αυτό. Το IRS πριν από λίγες μόλις ημέρες ανακοίνωσε ότι ο 47χρονος Αμερικανός Μπράντλεϊ Μπίρκενφελντ θα εισπράξει αμοιβή 104 εκατ. δολ. επειδή αποκάλυψε στις Αρχές πληροφορίες που οδήγησαν το αμερικανικό Δημόσιο στη διεκδίκηση πολλαπλάσιου ποσού από τράπεζες που ακολουθούσαν παράνομες πρακτικές για λογαριασμό πελατών τους. Η χρυσή αμοιβή του Μπίρκενφελντ επίσης αναμένεται ότι θα δώσει ταυτόχρονα κίνητρο και σε άλλα στελέχη που έχουν παρόμοιες πληροφορίες να τις αποκαλύψουν. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι από τα στοιχεία που αποκάλυψε ο Μπίρκενφελντ οι φορολογικές Αρχές των ΗΠΑ κατάφεραν να διεκδικήσουν φόρους ύψους 5 δισ. δολ. από όσους προσπάθησαν να αποκρύψουν εισοδήματα μέσω μυστικών λογαριασμών σε ελβετικές τράπεζες.
ΕΣΤΕΙΛΑΝ ΜΗΝΥΜΑ. Μετά την πληρωμή των φόρων που αναλογεί στο ποσό των 104 εκατ. ευρώ της αμοιβής, το Ρόιτερ εκτιμά ότι ο Μπίρκενφελντ, γνωστός και με το όνομα της αράχνης ταραντούλα, κέρδισε 46.000 δολάρια για κάθε ημέρα που έμεινε στη φυλακή. Το μήνυμα των Αρχών των ΗΠΑ είναι σαφές: «Το IRS έστειλε 104 εκατομμύρια μηνύματα σε όσους θέλουν να αποκαλύψουν πληροφορίες από όλο τον κόσμο ότι σήμερα υπάρχει ασφαλής τρόπος για να καταγγείλουν φορολογικές απάτες και ότι το IRS προσφέρει μεγάλες αμοιβές».
«Το IRS έστειλε επίσης 104 εκατ. μηνύματα στις τράπεζες όλου του κόσμου να σταματήσουν να βοηθούν στη διενέργεια φορολογικής απάτης», όπως ανακοίνωσαν οι δικηγόροι του ανθρώπου που έγινε γνωστός σε όλο τον κόσμο με το ψευδώνυμο «Ταραντούλα» που χρησιμοποιούσε.

Το ίδιο το IRS ήταν πιο αποκαλυπτικό για τη συνεισφορά του πληροφοριοδότη-«αράχνη»: «Οι περιεκτικές πληροφορίες που παρασχέθηκαν από τον πληροφοριοδότη ήταν εντυπωσιακές. Αν και το IRS γνώριζε για φορολογικά θέματα που σχετίζονταν με κρυφούς λογαριασμούς στην Ελβετία και αλλού, οι πληροφορίες που παρασχέθηκαν (από την «Ταραντούλα») δημιούργησαν τη βάση για τη χωρίς προηγούμενο ανάληψη δράσης κατά της UBS».
Μετά τον συμβιβασμό με την UBS, οι αμερικανικές αρχές έχουν κινήσει νομική διαδικασία κατά αρκετών τραπεζιτών στην UBS, την Credit Suisse και την Julius Baer, κατά αμερικανών πολιτών και κατά της επίσης ελβετικής τράπεζας Wegelin, όπως ανέφεραν οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς».
Μάλιστα η πολιτική του IRS να αμείβει τους πληροφοριοδότες θεωρείται τόσο πετυχημένη που και άλλες Αρχές των ΗΠΑ ξεκίνησαν να την εφαρμόζουν. Πλέον, με νόμο που πέρασε το Κογκρέσο, στελέχη της Γουόλ Στριτ ενθαρρύνονται να αναφέρουν ύποπτες ή παράνομες δραστηριότητες στην αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Με βάση το πρόγραμμα αυτό, οι πληροφοριοδότες θα λαμβάνουν αμοιβή που θα αναλογεί έως το 30% των προστίμων που θα βάζει στα ταμεία το αμερικανικό Δημόσιο.

Σχόλια