Χονδρό δούλεμα απο τούς εγχώριους κλόουν. Τό έγγραφο «σοκ» για επιτροπεία και έλεγχο είναι ψηφισμένο στη Βουλή - καί ισχύει - απο τον περασμένο Μάρτιο.

Χοντραίνει το παιχνίδι στο «παρά πέντε»


των Αγγελικής Παπαμιλτιάδου, Χρ. Κίτσιου
Δημοσιεύθηκε: 08:00 - 24/10/12 | Τελ. Ενημ.: 10:30 - 24/10/12

Σε κενό αέρος κινδυνεύει να βρεθεί η χώρα, μετά την πολιτική κρίση η οποία ξέσπασε χθες μεταξύ των τριών κυβερνητικών εταίρων με αφορμή τις ρυθμίσεις για τα εργασιακά θέματα, που περιλαμβάνει το πακέτο, και τις πρόσθετες δικλίδες επιτροπείας τις οποίες απαιτεί η Γερμανία.

Ήδη από το πρωί υπάρχει μπαράζ διαπραγματεύσεων, με τον Α. Σαμαρά να βρίσκεται σε διαδοχικά ραντεβού με τους υπουργούς του που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα ενώ βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τις Βρυξέλλες.

Η Αθήνα, στις επαφές με την τρόικα, εξετάζει τα περιθώρια επιλογών της στο μέτωπο των εργασιακών, ζητά την επιμήκυνση του προγράμματος έως το 2016 αλλά και να ξεκαθαρίσει το τοπίο για τη βιωσιμότητα του χρέους

«Εμεις δεν θέλουμε να περάσουν τα εργασιακά. Για εμάς αυτό είναι το θέμα», δήλωσε το πρωί στον ΣΚΑΙ ο Ανδρέας Παπαδόπουλος, εκπρόσωπος τύπου της ΔΗΜΑΡ, μετά τη χθεσινή άρνηση του Φ. Κουβέλη. Στο ερώτημα στο τι θα γίνει αν δεν κάνει πίσω η τρόικα στο θέμα απέφυγε να απαντήσει ποια θα είναι η θέση της ΔΗΜΑΡ καθώς όπως είπε δεν είναι σωστό να μιλάμε τώρα για αυτό. Ξεκαθάρισε δε ότι το κόμμα δεν θέλει εκλογές καθώς αυτό θα είναι καταστροφή.


Παράλληλα, η Αθήνα δεν επιθυμεί την ύπαρξη ειδικού λογαριασμού στο εξωτερικό, όπως επιβεβαίωσε και ο Σ. Κεδίκογλου σε σχετικές δηλώσεις.


Η εμπλοκή για εργασιακά

«Δεν θα ψηφίσουμε ούτε εγώ ούτε η ΔΗΜΑΡ τα προωθούμενα μέτρα στα εργασιακά. Μέχρι τέλους αυτή θα είναι η σταθερή και αμετακίνητη θέση μου», δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, ξεκαθαρίζοντας έτσι ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω.

Η στάση Κουβέλη προκάλεσε για πρώτη φορά από την έναρξη της διαπραγμάτευσης την αντίδραση του πρωθυπουργού. Ο κ. Αντώνης Σαμαράς με ολιγόλεπτο διάγγελμά του έστειλε μήνυμα αποφασιστικότητας στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, δηλώνοντας πως «θα σώσουμε την Ελλάδα όσοι το τολμήσουμε».

Το μήνυμά του αποτυπώνει την πρόθεσή του να φέρει το πακέτο μέτρων προς ψήφιση ακόμη και αν δεν επιτευχθεί συμβιβασμός στο παρά δύο μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων και της τρόικας. Τη γραμμή επιβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, τονίζοντας: «Δεν υπάρχει άλλη λύση. Θα πάμε μόνοι και όποιος τα ψηφίσει».

Όπως έλεγαν κύκλοι του ΥΠΟΙΚ, μετά τη συνάντηση των αρχηγών, η συμφωνία με την τρόικα δεν μπορεί να περιμένει. «Πρέπει να πάρουμε τη δόση για να σωθεί η χώρα».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Κουβέλης αρνήθηκε να μπει σε οποιαδήποτε συζήτηση για τα εργασιακά και επομένως να αξιολογήσει τις αλλαγές που έχουν επέλθει στις ρυθμίσεις που συμφώνησαν η κυβέρνηση και η τρόικα. Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρωθυπουργός επισήμανε, με τη σειρά του, πως έχουν υπάρξει «πολλές, πάρα πολλές, αλλαγές» σε σχέση με τις αρχικές προτάσεις της τρόικας.

Το έγγραφο «σοκ» για επιτροπεία και έλεγχο της κάθε δόσης

Την κατάσταση ήρθαν να περιπλέξουν οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομίας Β. Σόιμπλε ότι χρειάζονται πρόσθετοι μηχανισμοί ελέγχου της Ελλάδας, οι οποίες συνέπεσαν σχεδόν χρονικά με δήλωση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου ότι η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο και ότι η διαχείριση των δημοσιονομικών θα πρέπει να βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ελληνικών αρχών. Έσπευσε μάλιστα να δημοσιοποιήσει έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας προς το ελληνικό ΥΠΟΙΚ στις 20 Οκτωβρίου με απαίτηση να δημιουργηθεί ειδικός λογαριασμός ελεγχόμενος από τους δανειστές, κίνηση που προκάλεσε την αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου. Πηγές της κυβέρνησης διευκρίνιζαν ότι σημασία δεν έχει τι σου ζητούν, αλλά τι αποδέχεσαι.

Για το έγγραφο που έδωσε στη δημοσιότητα το ΠΑΣΟΚ οι Βρυξέλλες κλείνουν το μάτι, λέγοντας ότι είναι «περσινά ξινά σταφύλια», που όμως αποδέχθηκε η ελληνική πλευρά από τον περασμένο Μάρτιο και υπερψήφισε. Συνεπώς, είναι στη διακριτική ευχέρεια των δανειστών να ενεργοποιήσουν την απόφαση για τον ειδικό λογαριασμό.

«Καρότο και μαστίγιο» από την τρόικα

Σε τηλεδιάσκεψη που έγινε αργά χθες το βράδυ, η τρόικα φέρεται να μετέφερε στο υπουργείο Οικονομικών ότι «εργασιακά και πακέτο είναι ένα», κραδαίνοντας το μαστίγιο του ελάχιστου χρόνου που διαθέτει η χώρα.

Ταυτόχρονα, όμως, υπάρχει και … καρότο. Η αρχική τοποθέτηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στο eurogroup του Οκτωβρίου ότι η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει όλα τα prior actions σε δύο εβδομάδες φαίνεται πως επανεξετάζεται.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του euro2day, φαίνεται πως επικρατεί η άποψη ότι οι λεγόμενες προαπαιτούμενες δράσεις πρέπει να διαχωριστούν σε «παλαιές» και «νέες».

Ο σκοπός είναι να διευκολυνθεί η διαδικασία υπερψήφισης της επόμενης δόσης, αλλά όχι της καταβολής της. Με βάση το επικρατέστερο για την ώρα σενάριο, το eurogroup προσανατολίζεται να ζητήσει την εφαρμογή των «παλαιών» προαπαιτούμενων (αυτών που αποφασίστηκαν τον Μάρτιο) μέχρι την τακτική του συνεδρίαση στις 12 Νοεμβρίου. Τα καινούργια που προέκυψαν από τις διαπραγματεύσεις των τελευταίων δύο μηνών θα πρέπει να εφαρμοστούν μετά τις 12 Νοεμβρίου και μέχρι την αποστολή της δόσης.

Με άλλα λόγια, εάν μέχρι τις 12 Νοεμβρίου η Ελλάδα εφαρμόσει τις «παλαιές» prior actions θα αποσπάσει από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης την πολιτική δέσμευση ότι θα πάρει τη δόση των 31,5 δισ., συν τις δόσεις που εκκρεμούν (αν και αυτό δεν είναι σίγουρο) μόλις εφαρμοστούν και οι νέες.

Σε αυτήν την περίπτωση, βέβαια, η χώρα κινδυνεύει να λάβει τη δόση τον Δεκέμβριο!

Πάντως, για τη στάση της τρόικας πολλά θα αποσαφηνιστούν την Πέμπτη και την Παρασκευή στη συνεδρίαση του EuroWorking Group, όπου από την ελληνική πλευρά θα συμμετάσχει ο κ. Τσακλόγλου. Οι εξελίξεις θα εξαρτηθούν από το εάν ο Έλληνας εκπρόσωπος μεταφέρει συνολική συμφωνία των αρχηγών της συμπολίτευσης για όλα τα μέτρα.

Η λύση της κατ' άρθρον ψήφισης των μέτρων

Η μεσοβέζικη λύση για να υπερκεραστεί η διαφαινόμενη πολιτική κρίση είναι η κυβέρνηση να καταθέσει το νομοσχέδιο για τις προαπαιτούμενες πράξεις και τα διαρθρωτικά μέτρα, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και τα εργασιακά, με περισσότερα του ενός άρθρα, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στη ΔΗΜΑΡ να καταψηφίσει μόνο συγκεκριμένα από αυτά.

Μια τέτοια λύση όμως θα άνοιγε τον ασκό του Αιόλου καθώς θα ενέτεινε τις ήδη μεγάλες αντιδράσεις βουλευτών της Ν.Δ. και ιδιαίτερα του ΠΑΣΟΚ, αφού η άρνηση της ΔΗΜΑΡ προκαλεί αυξημένα προβλήματα στο κόμμα του Ε. Βενιζέλου, λόγω συγγενούς πολιτικού ακροατηρίου. Ήδη οι δηλώσεις Βενιζέλου περί προτεκτοράτου θεωρείται ότι εκδηλώνουν το άγχος του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για τη δύσκολη θέση στην οποία τον θέτει η σκληρή στάση της ΔΗΜΑΡ.

Εν ολίγοις, η λύση της κατ' άρθρον ψήφισης θα παρείχε περιθώρια για καταψήφιση επιμέρους άρθρων, που ενδεχομένως θα αποδυνάμωναν ή και θα αποψίλωναν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία της συγκυβέρνησης.

Υπό το πρίσμα αυτό, οι πυρετώδεις επαφές που ξεκίνησαν χθες μεταξύ των τριών αρχηγών αλλά και οι συνομιλίες του πρωθυπουργού με Ευρωπαίους αξιωματούχους και ηγέτες εκτιμάται ότι θα συνεχιστούν εντατικά σήμερα και πιθανότατα να υπάρξει νέα συνάντηση μέσα στην ημέρα των κ. Σαμαρά, Βενιζέλου και Κουβέλη.

Σχόλια