Τό προσδόκιμο ζωής, η ηλικία συνταξιοδότησης και η Τρόικα

Στήν ανάρτηση αυτή θα διαβάσετε δύο ξεχωριστά κείμενα.
Τό πρώτο έχει τίτλο προσδόκιμο ζωής και όρια συνταξιοδότησης ενώ τό δεύτερο είναι απόσπασμα απο άρθρο στο ΒΗΜΑ σχετικά με τά όρια συνταξιοδότησης πού ζητάει η Τρόικα (και όχι μόνο) για την Ελλάδα.
1. Τό πρώτο άρθρο.

Προσδόκιμο ζωής και όρια συνταξιοδότησης.


Ο χάρτης δείχνει το προσδόκιμο ζωής παγκοσμίως. Το χαμηλότερο παρατηρείται στην Αφρική (κόκκινο) ενώ το υψηλότερο στην Αυστραλία και τη Σουηδία. Χαμηλό είναι επίσης το μέσο επίπεδο στη Ρωσία και την Κεντρική και Νότια Ασία. 

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της ΕΕ, στη διάρκεια των έξι περασμένων ετών το προσδόκιμο ζωής έχει αυξηθεί στα κράτη μέλη της Ένωσης, ενώ οι προβλέψεις δείχνουν ότι μέχρι το 2060 μπορεί να προστεθούν επτά χρόνια στο προσδόκιμο ζωής. Από την άλλη, ο ρυθμός γεννήσεων είναι χαμηλός. 

Με τα δεδομένα αυτά, τα στοιχεία δείχνουν ότι τέσσερα ενεργά άτομα στην Ευρώπη συντηρούν έναν συνταξιούχο ηλικίας άνω των 65 ετών, ενώ το 2060 θα υπάρχουν μόνο δύο ενεργά άτομα για να συντηρούν ένα συνταξιούχο άνω των 65 ετών. 

Η μέση ηλικία συνταξιοδότησης στην Ευρώπη το 2008 ήταν 61,4 έτη. Αντιμετωπίζοντας την οικονομική κρίση, πολλές χώρες της ΕΕ έχουν ήδη αυξήσει τις ηλικίες συνταξιοδότησης, παράλληλα με άλλα μέτρα που στοχεύουν στην μείωση της πίεσης που δημιουργεί το οικονομικό περιβάλλον. 

2. Τό απόσπασμα απο το ΒΗΜΑ

Προ μηνών – και προτού η τρόικα θέσει θέμα της αύξησης του γενικού ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη – ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι, πρότεινε τα κράτη-μέλη της ΕΕ να δεσμευτούν στη μεταρρύθμιση των ασφαλιστικών συστημάτων τους, συνδέοντας τη συνταξιοδότηση με το προσδόκιμο ζωής. Η σοβαρή αυτή πρόταση πέρασε τότε σχεδόν απαρατήρητη. Σήμερα, ωστόσο, απασχολεί κάθε μεσήλικο Ελληνα και κυρίως τους παλιούς ασφαλισμένους, δηλαδή όσους έχουν ασφαλιστεί ως τις 31-12-1982 και αυτό γιατί στην πλειονότητά τους βγαίνουν στη σύνταξη με 35 έτη ασφάλισης χωρίς όριο ηλικίας.

Αλλά και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε έκθεση που συνέταξε πρόσφατα αναφέρει πως ο οικονομικός κίνδυνος που αντιπροσωπεύει η επιμήκυνση του προσδόκιμου ζωής είναι πιθανώς υποτιμημένος και θα επιβαρύνει πολύ τα δημόσια οικονομικά μεγέθη των αναπτυγμένων οικονομιών του πλανήτη. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, αν ως το 2050 το προσδόκιμο έχει πλέον αυξηθεί κατά μέσο όρο μια ολόκληρη τριετία, το κόστος από τη γήρανση, που ήδη είναι υψηλό, θα ανατιμηθεί σε ποσοστό 50%. Σήμερα ο κρατικός προϋπολογισμός της Ελλάδας για τις επιχορηγήσεις ασφαλιστικών ταμείων καταβάλλει περίπου 14 δισ. ευρώ, δηλαδή το 1/5 των συνολικών δαπανών (εξαιρουμένων τοκοχρεολυσίων). Επαλήθευση του σεναρίου του ΔΝΤ θα οδηγούσε στα 21 δισ. ευρώ το κόστος στήριξης του ασφαλιστικού συστήματος (το 10% του ΑΕΠ), ποσό που θα τίναζε στον αέρα τα δημόσια οικονομικά.

Στην Ελλάδα το προσδόκιμο ζωής είναι για τους άνδρες τα 77,8 έτη και για τις γυναίκες τα 82,7 έτη. Η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έτη συνεπάγεται για τον Ελληνα ότι θα έχει μπροστά του μόλις δέκα χρόνια για να χαρεί την απομαχία του από την εργασία και τη σύνταξή του. Ωστόσο, πρέπει να μη λησμονούμε μια κρίσιμη παράμετρο. Σήμερα, για τη λήψη πλήρους σύνταξης, απαιτείται η συμπλήρωση 40 ετών ασφάλισης. Δηλαδή, για να πάρει κάποιος πλήρη σύνταξη στα 60, θα πρέπει να δουλεύει αδιάλειπτα από 20 ετών. Καθώς, όμως, η ανεργία των νέων αναδεικνύεται σε μάστιγα και όλο και λιγότεροι έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν πριν από τα 30, αυτό σημαίνει ότι ακόμη και όσοι στο μέλλον πιάσουν το όριο των 67 ετών ενδεχομένως να μη λάβουν πλήρη σύνταξη. Εκτός και αν το όριο των 67 ετών ανέβει στο κοντινό μέλλον στα 70 έτη!

Αλλά και αυτό δεν πρέπει να το αποκλείουμε. Μελέτες που δημοσιεύτηκαν στη γνωστή ιατρική επιθεώρηση «Τhe Lancet» επισημαίνουν ότι κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα καταγράφηκαν στις περισσότερες αναπτυγμένες χώρες τεράστιες αυξήσεις του προσδόκιμου ζωής, που αντιστοιχούν σε πάνω από 30 χρόνια. Οπως υποστηρίζουν οι έρευνες, αν συνεχιστούν οι παρούσες τάσεις, οι περισσότεροι από αυτούς που γεννιούνται σε εύπορες χώρες από το 2000 και μετά είναι πιθανό να γιορτάσουν τα 100ά γενέθλιά τους. Δηλαδή θα αποτελέσουν τους εργαζόμενους που θα έχουν το σπάνιο προνόμιο να συνταξιοδοτηθούν στα 90! 

Σχόλια