HOT - Φωτογραφία ντοκουμέντο δείχνει ότι - ίσως - Γερμανοί συμμετείχαν στην γενοκτονία τών Αρμενίων απο τούς Τούρκους

Aυτή η φωτογραφία - που δεν έχει δημοσιευθεί ποτέ πριν - είχε προφανώς ληφθεί το καλοκαίρι του 1915. Τα ανθρώπινα κρανία διάσπαρτα πάνω από τη γη.

Είναι τα υπολείματα από μια χούφτα των Αρμενίων που σφαγιάστηκαν από τους Τούρκους κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Πίσω από τα κρανία, ποζάρουν για την κάμερα, είναι τρεις Τούρκοι αξιωματικοί  με ψηλά, μαλακά καπέλα και ένας άντρας, από την άκρη δεξιά, που είναι ντυμένος στα κουρδικά ρούχα. Αλλά οι δύο άλλοι άνδρες είναι Γερμανοί,  ντυμένοι με στρατιωτικά επίπεδα καπέλα, ζώνες και χιτώνες του Kaiserreichsheer, το Imperial του γερμανικού στρατού. Πρόκειται για ένα στιγμιότυπο αγριότητας - όπως ακριβώς αυτές τις εικόνες που οι Ναζί πήραν από τους στρατιώτες που συμμετείχαν  στο Ολοκαυτώμα ένα τέταρτο του αιώνα αργότερα.
 Μήπως οι Γερμανοί συμμετέχουν στη μαζική δολοφονία των χριστιανών Αρμενίων το 1915;
Αυτή δεν είναι η πρώτη φωτογραφία του είδους .
 Αλλά μέχρι σήμερα οι Γερμανοί έχουν σε μεγάλο βαθμό απαλλαχθεί από τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας κατά τη διάρκεια του πρώτου ολοκαύτωματος του 20ου αιώνα.
Γερμανοί διπλωμάτες στις τουρκικές επαρχίες κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου κατέγραψαν τις καταναγκαστικές απελάσεις και τη μαζική θανάτωση του ένα εκατομμύριο και μισό Αρμένιων πολιτών των Οθωμανών Τούρκων, αποκαλώντας την τουρκική πολιτοφυλακή-δολοφόνους και  "αποβράσματα".

Γερμανοί βουλευτές καταδίκασαν τη σφαγή στο Ράιχσταγκ. Πράγματι, ένας Γερμανός ιατρός αξιωματικός του στρατού , ο Armin Wegner, διακινδύνευσε τη ζωή του για να πάρει τρομακτικές φωτογραφίες του θανάτου και των νεκρών Αρμενίων κατά τη διάρκεια της γενοκτονίας.
Το 1933, ο Wegner προκάλεσε τον Χίτλερ ρωτώντας για λογαριασμό των Γερμανών Εβραίων, τι θα γίνει με τη Γερμανία, αν  συνέχιζε τις διώξεις .
Συνελήφθη και βασανίστηκε από την Γκεστάπο και αυτό αναγνωρίζεται σήμερα στο Γιαντ Βασέμ εβραϊκό μνημείο του Ολοκαυτώματος στο Ισραήλ.
 Μερικές από τις στάχτες του είναι θαμμένες στο Μουσείο Γενοκτονίας Αρμενίων στην πρωτεύουσα, Ερεβάν. Είναι αυτό το ίδιο ίδρυμα Αρμενίων και ο ενεργητικός διευθυντής της, Hayk Demoyan, που ανακάλυψε αυτή την τελευταία φωτογραφία.
Φαίνεται να έχουν ληφθεί σε τοποθεσία που χαρακτηρίζεται ως "Yerznka" - η πόλη του Erzinjan, πολλοί κάτοικοι της οποίας δολοφονήθηκαν στο δρόμο προς Ερζερούμ.
Ο Wegner πήρε πολλές φωτογραφίες στο τέλος της διαδρομής απέλασης σε αυτό που είναι τώρα βόρεια Συρία, όπου δεκάδες χιλιάδες Αρμένιοι πέθαναν από χολέρα και η δυσεντερία σε πρωτόγονα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Ωστόσο, το μουσείο στο Ερεβάν αποκάλυψε πρόσφατα περισσότερες φωτογραφίες που ελήφθησαν στην Rakka και το Ras al-Ayn, προφανώς εν κρυπτώ από Αρμένιους επιζώντες.
Δεδομένου ότι η Deutsche Bank ήταν η χρηματοδότης της σιδηροδρομικής γραμμής , οι υπάλληλοί της είχαν δει με αποτροπιασμό σιδηρόδρομους να μεταφέρουν Αρμένιους άνδρες και να μεταφέρονται σε τόπους εκτέλεσης.
 Επιπλέον, ο καθηγητής Balakian και άλλοι ιστορικοί έχουν εντοπίσει πώς μερικοί από τις γερμανούς μάρτυρες του ολοκαυτώματος των Αρμενίων έπαιξαν ρόλο στο ναζιστικό καθεστώς. Ο Konstantin Freiherr von Neurath, για παράδειγμα, ακολούθησε την τουρκική 4η στρατιά το 1915 με  οδηγίες να παρακολουθήσει τις  "επιχειρήσεις" κατά των Αρμενίων
 Αργότερα έγινε υπουργός Εξωτερικών του Χίτλερ και "προστάτης της Βοημίας και της Μοραβίας" κατά τη διάρκεια της  τρομοκρατίας Reinhard Heydrich στην Τσεχοσλοβακία. Ο Friedrich Werner von der Schulenburg ήταν πρόξενος στο Ερζερούμ 1915-16 και αργότερα πρέσβης του Χίτλερ στη Μόσχα.
Ο  Ρούντολφ Χες ήταν Γερμανός αξιωματικός στρατού στην Τουρκία το 1916
Το  1940 - 43, ήταν διοικητής του στρατοπέδου εξόντωσης του Άουσβιτς και στη συνέχεια αναπληρωτής επιθεωρητής των στρατοπέδων συγκέντρωσης στα κεντρικά γραφεία της SS. Καταδικάστηκε και απαγχονίστηκε από τους Πολωνούς στο Άουσβιτς το 1947.
 Ποτέ δεν θα μπορέσουμε να μάθουμε  ωστόσο, την ταυτότητα των δύο αξιωματικών που στέκονται  τόσο νωχελικά δίπλα από τα κρανία στο Erzinjan.
Κείμενο βασισμένο σέ άρθρο στόν independent

Σχόλια