Η ρήξη τής κυβέρνησης με τούς τραπεζίτες είναι οπωσδήποτε η μία παράμετρος τής πολιτικής κρίσης τών τελευταίων ημερών......


Σίγουρα η μία παράμετρος τής κρίσης είναι η σύγκρουση τής κυβέρνησης με τούς τραπεζίτες...
Η άλλη είναι ασφαλώς ευρύτερα πολιτική...
Οι δύο συνδέονται μεταξύ τους αλλά οπωσδήποτε είναι διακριτές...
Σε αυτή την ανάρτηση θα διερευνήσουμε αυτή την πρώτη παράμετρο...
Θα το κάνουμε μέσα απο ήδη δημοσιευμένα κείμενα...

Πρώτα ένα κείμενο τής Καθημερινής τής 29/10/2011...

.....Οπως και να έχουν τα πράγματα, η ρήξη που προκλήθηκε μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζιτών δεν έχει προηγούμενο. Ρήξη που ξεκίνησε μόλις διεφάνη ότι πίσω από τις κυβερνητικές διαψεύσεις περί πιθανού «κουρέματος» του χρέους, το οικονομικό επιτελείο βρισκόταν ήδη σε σχετικές διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο. Το γεγονός αυτό απεκρύβη αρχικώς από τις διοικήσεις των τραπεζών –όπως ισχυρίζονται οι ίδιες– εξ ου και καταλόγισαν στην κυβέρνηση ότι με την τακτική της τις έφερε προ τετελεσμένων.

Μια σειρά κρίσιμων «λεπτομερειών» ωστόσο φαίνεται να καθόρισαν τη στάση του πρωθυπουργού, με αποτέλεσμα να μη διστάσει να έρθει το τελευταίο 15νθήμερο ακόμη και σε δημόσια σύγκρουση με τους επικεφαλής των τραπεζών. Οπως υπενθυμίζουν στενοί του συνεργάτες, ήδη από τον Μάρτιο ο κ. Παπανδρέου σε τρεις δημόσιες τοποθετήσεις του (Εθνικό Συμβούλιο, Κοινοβουλευτική Ομάδα, συνδιάσκεψη) είχε ζητήσει ευθέως από τους τραπεζίτες «να επιτελέσουν το εθνικό καθήκον τους» αξιοποιώντας τις εγγυήσεις που τους είχαν δοθεί και «να μην αποστερήσουν την αγορά από την αναγκαία ρευστότητα». Εκκληση που κατά τις ίδιες πηγές δεν είχε κανένα αποτέλεσμα, παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός τη διετύπωσε ακόμη και με τη μορφή προειδοποίησης.

Αν κάτι, ωστόσο, μετέβαλε την όχληση του πρωθυπουργού σε οργή αυτό λέγεται ότι ήταν: α) Η σκληρή δημόσια κριτική που ασκούνταν τελευταία στην κυβέρνηση από συγκεκριμένα ΜΜΕ, γεγονός το οποίο «γέννησε» υποψίες ότι σχετίζεται και με επιχειρηματικές επιδιώξεις και β) μια πληροφορία που έφτασε στο Μαξίμου, βάσει της οποίας στους ερευνητές της εταιρείας ΒlackRock ετέθησαν παράδοξοι περιορισμοί στην έρευνά τους στα χαρτοφυλάκια των ελληνικών τραπεζών, κάτι που επισημάνθηκε και από την τρόικα. Συγκεκριμένα, ελέχθη ότι εξαιρέθηκαν από την εντολή (mandate) της BlackRock όλες οι θυγατρικές εταιρείες των τραπεζών, πολλές εκ των οποίων είναι προφανώς offshore. Aυτό που συνέβη, δηλαδή, είναι πως έγιναν έρευνες στα δάνεια που ανήκουν στη μητέρα εταιρεία κάθε τράπεζας και τα υποκαταστήματά της σε διάφορες χώρες, όχι όμως κι εκεί όπου αφορούσαν θυγατρικές τους. Σημειωτέον δε πως έμπειροι υπάλληλοι της Tραπέζης της Eλλάδος και τραπεζικά στελέχη ισχυρίζονται ότι πολλά μετοχοδάνεια που δόθηκαν την περίοδο της άνθησης του χρηματιστηρίου, ακόμη και σε στελέχη τραπεζών για να αγοράσουν μετοχές τους, έχουν τοποθετηθεί σε θυγατρικές, ακριβώς για να γίνεται πιο εύκολη η διαγραφή τους και να μην εντοπίζονται ακόμη και από τα διοικητικά συμβούλια.

Ετσι μάλλον εξηγείται η ολομέτωπη επίθεση που αποφάσισε να εξαπολύσει ο κ. Παπανδρέου στους τραπεζίτες, διερωτώμενος πώς είναι δυνατόν να χρηματοδοτούν επιχειρήσεις που χρωστούν 500 εκατ. ευρώ αντί των υγιών εταιρειών. Από την πλευρά τους, βέβαια, οι τραπεζίτες προβάλλουν μια εντελώς διαφορετική εκδοχή. Στις διαδοχικές συναντήσεις που είχαν με τον υπουργό Οικονομικών, προέταξαν το επιχείρημα ότι η «συμβολή» των τραπεζών στην ελληνική κρίση ήταν μηδαμινή σε σχέση με την αντίστοιχη του «πελατειακού δημοσίου», πιέζοντας οι μετοχές που θα δώσουν για να λάβουν τη στήριξη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να είναι προνομιούχες και όχι κοινές. Και τούτο για να μη διακυβευθεί το ιδιοκτησιακό και το διοικητικό τους status.....

Ολο το κείμενο εδώ..http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_100062_29/10/2011_460993

Ενδιαφέρον είχε και μιά ανάρτηση στό protagon.gr στίς 30/10/2011

....…Την ίδια περίοδο, με τον έλεγχο αυτό, μία επώνυμη επιστολή έφτανε στο ΣΔΟΕ, τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ Ιωάννη Τέντε, την ΤτΕ και την εισαγγελία και αφορούσε τη διαγραφή το 2008 από άλλη τράπεζα χρημάτων που είχαν δοθεί με τη μορφή πιστώσεων σε εταιρίες ακινήτων με τα εξωτικά ονόματα BRATZANO LTD, HADUS lTD NESFIELD SA που λίγο πριν από τα Χριστούγεννα του 2008 προβλέφθηκε ρύθμιση-απόσβεση των οφειλών τους από την Τράπεζα που τους είχε δανείσει. Το εγκεκριμένο όριο για αυτές τις εξωτερικές εταιρείες ήταν 120 εκ. ευρώ.....
Ολο το κείμενο εδώ...http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.article&id=9769

Ενδιαφέρον είχε και ένα αποσπασμα απο τήν περίφημη τελευταία ομιλία Παπανδρέου πού πυροδότησε τις εξελίξεις...

«…Yπάρχει απόλυτη διασφάλιση για το τραπεζικό σύστημα και, βεβαίως, για τις καταθέσεις…Eφόσον χρειαστεί, να στηρίξουμε τις Τράπεζες από τον κρατικό προϋπολογισμό – αυτό θα γίνει με κοινές μετοχές. Κοινές μετοχές, σημαίνει ότι ο πλούτος θα παραμείνει πλούτος των Ελλήνων πολιτών και θα κερδίσουν όλοι από τέτοιες κινήσεις, δηλαδή οι Έλληνες φορολογούμενοι, όχι μόνον εκείνοι που συνήθιζαν να κερδίζουν μέχρι σήμερα και οι οποίοι, βέβαια, φυσιολογικό είναι να ενοχλούνται.
Μπορεί να χρειαστεί να περάσουν από ένα στάδιο κρατικοποίησης, εθνικοποίησης αν θέλετε, να εξυγιανθούν, για να αποδοθούν αργότερα πάλι σε ιδιώτες επενδυτές. Αυτή όμως θα είναι μια ευεργετική διαδικασία και για τις Τράπεζες και, βεβαίως, δεν θα είναι σε βάρος των Ελλήνων φορολογουμένων, αλλά σε όφελος των Ελλήνων φορολογουμένων…
Το αν θα χάσουν οι Τράπεζες ένα μέρος των χρημάτων τους, βεβαίως, αφορά στις τράπεζες, αλλά εμείς πρέπει να δουλεύουμε για όλη τη χώρα, για όλους τους πολίτες, για το εθνικό συμφέρον».

Τέλος (ανεπιβεβαίωτες πάντως και χωρίς δυνατοτητα επιβεβαίωσης) πληροφορίες μπορεί κανείς να διαβάσει και εδώ...http://www.smartpost.gr/2011/4213/

ΥΓ Διαβάστε σχετικές δηλώσεις Παπανδρέου στο σημερινό (βράδυ Τρίτης) κρίσιμο υπουργικό...

Σε εξέλιξη το υπουργικό
Γιώργος Παπανδρέου: «Δεν αστειευόμαστε»!


.....«Για πρώτη φορά, προχωράμε σε μια διαδικασία, που θα εξυγιάνει, θα φέρει διαφάνεια και ένα τραπεζικό σύστημα, το οποίο θα επενδύσει στην πραγματική οικονομία. Για πρώτη φορά, κάνουμε σοβαρές κινήσεις, συλλήψεις στο χώρο της λαθρεμπορίας των καυσίμων. Για πρώτη φορά, μιλάμε για Μέσα Ενημέρωσης που είναι χρεοκοπημένα, τα οποία παρόλα αυτά εξακολουθούν να λειτουργούν, χωρίς κανείς να καταλαβαίνει από πού βρίσκουν τα χρήματα. Για πρώτη φορά, προχωράμε σε εξυγίανση στο χώρο του ποδοσφαίρου. Για πρώτη φορά, δημοσιοποιούμε λίστες με φοροφυγάδες και εξαπολύουμε ένα άγριο κυνηγητό για όσους φοροδιαφεύγουν».

«Δεν θα ανακόψουν την πορεία μας. Μόνο η πολιτική ανωμαλία μπορεί να μας βγάλει απ' αυτή την πορεία. Γι’ αυτό, είμαστε ενωμένοι, στρατευμένοι, και προχωράμε.», πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός κατηγόρησε την αντιπολίτευση για επιχείρηση θεσμικής εκτροπής, υπογραμμίζοντας ότι οι συμμαχικές κυβερνήσεις προτάθηκαν αλλά δεν προχώρησαν.

«Οι εκλογές, αγαπητοί συνάδελφοι, θα ήταν αποφυγή των ευθυνών μας», τόνισε.

Ο κ. Παπανδρέου είπε ακόμη ότι είναι απαράδεκτη η όποια φιλολογία και οι λυσσαλέες αντιδράσεις, που θέλουν να υπονομεύσουν το δικαίωμα του Ελληνικού λαού στο δημοψήφισμα.

«Τι άλλαξε και λύσσαξαν τα άλλα κόμματα καθώς και τα περισσότερα ΜΜΕ ενάντια στην πρόταση αυτή, η οποία θα έπρεπε τουλάχιστον να συζητηθεί με ηρεμία και νηφαλιότητα;», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γ. Παπανδρέου.

«Είναι σαφές τι άλλαξε. Καταρχήν, συμφωνήθηκε το νέο δάνειο, κάποιοι τραπεζίτες ανησυχούν, κάποια ΜΜΕ είναι υπερχρεωμένα, ενώ παράλληλα προχωράει η έρευνα των καταθέσεων στην Ελβετία. Όσοι έπαιξαν στη χρεοκοπία της χώρας, κατανόησαν ότι έχασαν τα χρήματά τους, το ίδιο και όσοι πόνταραν στην επιστροφή στη δραχμή», συνέχισε.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι οι εταίροι ήταν ενήμεροι για το δημοψήφισμα, ενώ υπογράμμισε ότι θα σεβαστούν και θα στηρίξουν τις προσπάθειες της χώρας.

«Η έγκριση της νέας σύμβασης με δημοψήφισμα θα είναι υπέρ της Ελλάδας», πρόσθεσε.

«Η αναταραχή στις αγορές θα υπάρξει, θα είναι όμως πρόσκαιρη. Η έγκριση της νέας σύμβασης με δημοψήφισμα θα είναι υπέρ της Ελλάδας», είπε ο Γ. Παπανδρέου τονίζοντας ότι το δίλημμα δεν είναι, «αυτή ή άλλη Κυβέρνηση», το δίλημμα είναι «ναι ή όχι στη σύμβαση», «ναι ή όχι στην Ευρώπη», «ναι ή όχι στο ευρώ».

Την ίδια ώρα, ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι «υπάρχουν και αυτοί που κινούνται ήδη στα όρια μιας θεσμικής εκτροπής».

«Διαβάσατε τις δηλώσεις της Νέας Δημοκρατίας, της κυρίας Μπακογιάννη, του ΛΑΟΣ και άλλων, με τις οποίες παροτρύνουν ανοιχτά τους Βουλευτές μας στη μη παροχή ψήφου εμπιστοσύνης», υπογράμμισε.

Τέλος, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι ακόμη χρειάζεται όλοι να αντιμετωπίσουν αυτή την ιστορική στιγμή με ευθύνη, με ενότητα και με καθαρή κουβέντα.

«Χρειάζεται όλοι μας να αντιμετωπίσουμε αυτή την ιστορική στιγμή με ευθύνη. Να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προσπάθειες θεσμικής εκτροπής, που κάποιοι προωθούν. Με ενότητα και με καθαρή κουβέντα από όλους μας και από το Υπουργικό Συμβούλιο», ανέφερε.
http://www.protothema.gr/politics/article/?aid=156051


Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ναι πράγματι, έχει απέναντί του τους πάντες... όλα τα συμφέροντα εναντίον του. Κρίμα γιατί είναι ο πρώτος αδέσμευτος πρωθυπουργός.
Τόσο αδέσμευτος, που ακύρωσε τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη...
Τόσο αδέσμευτος που αν κάνεις τον κόπο να διαβάσεις τα wikileaks θα αρχίσεις να απορείς για τα συμφέροντα ποιας χώρας δούλευε...
Τόσο αδέσμευτος που στις εκλογές του 09 τον στήριξαν όλοι οι τραπεζίτες, ο ΣΕΒ, οι καναλάρχες και συνέχιζαν να τον στηρίζουν μέχρι πρόσφατα, παρά το καταστροφικό έργο του. Μια μόνο ρήξη υπάρχει. Η ρήξη της κυβέρνησης με το λαό. Οι εκλογές που έρχονται θα το αποδείξουν περίτρανα...