Θέμα πού ενδιαφέρει λογιστές: Ποιοί είναι οι πιο συνηθισμένοι λόγοι που οδηγούν στην μείωση μετοχικού κεφαλαίου μια Α.Ε.;

Τό μπλόγκ αυτό είναι κατά βάση πολιτικό...
Γράφουμε δηλαδή μέσα εδώ ότι παπαριά μάς κατέβει στό κεφάλι...
Αρκεί να είναι μέσα στην επικαιρότητα...
Εντούτοις μερικές φορές ασχολιόμαστε καί μέ άλλου είδους, εκτός επικαιρότητας δηλαδή, θέματα (εγκληματικότητα, συμμορίες κλπ)
Πιό κάτω πάντως θα βρείτε ένα τελείως διαφορετικής υφής και οπωσδήποτε εκτός επικαιρότητας θέμα ...
Ενα θέμα γιά λογιστές...
Η εικονογράφηση τού θέματος είναι δική μας επιλογή...
Είναι φυσικά άσχετη με το θέμα (αν και βγαίνει αν πατήσεις στην google τη λέξη λογιστές)...
Απλά έχει σέξ γιαυτό τη βάλαμε...
Διαβάστε το...


Οι πιο συνηθισμένοι λόγοι που οδηγούν στην μείωση μετοχικού κεφαλαίου μια Α.Ε. είναι:

1. Να έχει δημιουργηθεί πλεόνασμα ιδίων κεφαλαίων
Στην περίπτωση αυτή, το υπάρχον μετοχικό κεφάλαιο αποτελεί δυσανάλογα μεγάλο μέγεθος για την εξυπηρέτηση των αναγκών της Α.Ε. Διαπιστώνεται λοιπόν η ύπαρξη πλεονάζοντος μετοχικού κεφαλαίου, με αποτέλεσμα να παρέλκει η τοποθέτηση αυτού του πλεονάσματος στην οικονομική μονάδα, αφού αυτή αδυνατεί να επιτύχει ην αποδοτικότητά του, ώστε να ικανοποιεί τα συμφέροντα των μετόχων.

2. Να επιβάλλεται εξυγίανση της επιχείρησης λόγω μεγάλης συσσώρευσης ζημιών.

Με βάση λοιπόν το σκοπό που επιδιώκει η μείωση του μετοχικού κεφαλαίου, αυτή διακρίνεται σε:
α) Πραγματική μείωση του κεφαλαίου και
β) Ονομαστική μείωση του κεφαλαίου

Πραγματική μείωση του μετοχικού κεφαλαίου συντελείται με την επιστροφή μέρους του κεφαλαίου στους μετόχους και έχει ως αποτέλεσμα την ισόποση ελάττωση της περιουσίας της εταιρίας, καθόσον το κεφάλαιο και τα διαθέσιμα της οικονομικής μονάδας μειώνονται ισόποσα. Επομένως, έχουμε πραγματική απώλεια μεγεθών, εξ ου και η έννοια της πραγματικής μείωσης του κεφαλαίου.

Ονομαστική μείωση του μετοχικού κεφαλαίου συντελείται όταν η επιχειρηματική περιουσία και το επενδυμένο κεφάλαιο έχουν ελαττωθεί από ζημίες που ήδη έχουν πραγματοποιηθεί και η κάλυψη (απόσβεση) των
ζημιών αυτών γίνεται με μείωση του μετοχικού κεφαλαίου.



Στην περίπτωση αυτή, η πραγματική μείωση του κεφαλαίου έχει επέλθει κατά το χρόνο που πραγματοποιήθηκε η ζημία. Η χρησιμοποίηση του κεφαλαίου για την κάλυψη των ζημιών επιφέρει ανάλογη μείωση της ονομαστικής αξίας της μετοχής ή του αριθμού των μετοχών, εξ ου και η έννοια της ονομαστικής μείωσης (αριθμητικής διόρθωσης) του μετοχικού κεφαλαίου.
Οι εταιρίες που αποφασίζουν ονομαστική μείωση του μετοχικού τους κεφαλαίου έχουν ως επόμενο στόχο να πραγματοποιήσουν αύξηση του κεφαλαίου τους. Προκειμένου λοιπόν η επιχείρηση να αποκτήσει ισχυρή θέση εμπιστοσύνης έναντι των μετόχων της και τυχόν άλλων επίδοξων επενδυτών, αποφασίζεται να προηγηθεί το προαναφερόμενο στάδιο χρηματοοικονομικής εξυγίανσης.

http://www.taxheaven.gr/acforum/index.php?showtopic=1379

Σχόλια