Η κρίση στά ΜΜΕ καί η ρύθμιση, τό «κούρεμα» χρεών πού ζητούν.

Κρίση των Μέσων και τα «μέσα» της κρίσης
Tου Μπαμπη Παπαδημητριου

Ολοένα και περισσότεροι διαχειριστές (συνήθως ιδιοκτήτες ή βασικοί μέτοχοι) Μέσων Επικοινωνίας ζητούν ρύθμιση και «κούρεμα» χρεών. Κάποιοι μιντιάρχες δείχνουν έτοιμοι να χρησιμοποιήσουν «όλα τα μέσα» για να ξελασπώσουν. Η αξιοπιστία των μίντια θα βυθιστεί κι άλλο. Φορολογούμενοι και καταθέτες θα πληρώσουν. Αδικαιολόγητα πλούτη και τεράστιες προσωπικές περιουσίες σε παράγοντες παραεξουσίας και, κάποτε, κοινούς εκβιαστές, θα χαριστούν.







Η κυβέρνηση οφείλει να θέσει βέτο σε παρόμοιες «ρυθμίσεις». Από το σκάνδαλο Κοσκωτά και μέχρι πρόσφατα, εμπεδώθηκε η πεποίθηση ότι ισχυροί είναι όσοι χρησιμοποιούν τη δύναμη των μέσων ενημέρωσης για άλλους σκοπούς από εκείνους που προστατεύει το Σύνταγμα. Κρατικές προμήθειες, μεγάλα έργα, επηρεασμός της δικαστικής κρίσης αποτέλεσαν σπουδαίο λόγο απόκτησης ή ίδρυσης μίντια. Σε συνδυασμό με τις εξυπηρετήσεις που παρείχαν στους πολιτικούς. Κάποτε με τη μεσολάβηση διαχειριστών της κρατικής (και όχι μόνον) διαφήμισης.

Η τροποποίηση του προγράμματος του τηλεοπτικού Alter και η αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής, έδωσε αφορμή σε ζωηρές συζητήσεις σχετικά με την οικονομική κατάσταση στον κλάδο των μίντια.

Ασφαλείς πληροφορίες οδηγούν στο συμπέρασμα ότι, στην περίπτωση αυτή, ζητείται να χαριστούν τραπεζικά με τη μέθοδο της μετοχοποίησης (δηλαδή σε βάρος των μετόχων) και της διαγραφής (δηλαδή σε βάρος των καταθετών και των φορολογουμένων) τουλάχιστον 100 εκατομμυρίων ευρώ. Σύμφωνα με δημοσιευμένα στοιχεία της επιχείρησης αλλά και όσα αφορούν συγγενικές, μέσω κοινών μετόχων, επιχειρήσεις προς τον Alter, δεν εξυπηρετούνται τραπεζικά χρέη που πλησιάζουν τα 200 εκατ. Επιπλέον, ποσό 180-190 εκατ. σε επιταγές πελατείας θα σφραγιστεί εφόσον εμφανιστεί προς εξόφληση.

Οσοι έχουν αναλάβει να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, μιλούν για πυραμίδα χρεών του Alter, έτοιμη να καταρρεύσει. Τουλάχιστον 20 διαφημιστικές θα υποστούν μεγάλες ζημιές και, επομένως, θα υποχρεωθούν να σταματήσουν σημαντικό μέρος ή και το σύνολο των πληρωμών τους προς όλα τα μέσα ενημέρωσης.

Οι τράπεζες που έδωσαν τα δάνεια κινδυνεύουν να τα χάσουν όλα. Η υπόθεση Alter θα προκαλέσει το σκάσιμο της φούσκας που προκάλεσε το κλείσιμο της Lehman Brothers, υποστηρίζουν ορισμένοι.

Η υπερβολή είναι προφανής. Ο απαράδεκτα υψηλός δανεισμός, όσο και οι απαράδεκτες διαδικασίες που ακολουθήθηκαν στην περίπτωση της προβληματικής μιντιακής επιχείρησης οφείλεται στους εξής λόγους. Εκμετάλλευση πολιτικών διασυνδέσεων. Επιθετική πολιτική του δημοσιογραφικού της επιτελείου. Διασυνδέσεις μεταξύ εμφανών και κρυφών ιδιοκτητών. Αβελτηρία στελεχών και εύνοια διοικητικών παραγόντων των τραπεζών. Επομένως, υπάρχουν υπεύθυνοι και πρέπει να τους ζητηθούν οι ευθύνες που τους αναλογούν.

Η ελευθερία γνώμης δεν κινδυνεύει από τον εξορθολογισμό της οικονομικής κατάστασης των Μέσων Ενημέρωσης. Θα κινδυνεύσει όμως θανάσιμα αν τράπεζες, κυβέρνηση και δικαιοσύνη συνδιαλλαγούν με όσους μετέτρεψαν τα μίντια σε μπίζνες στρεβλής επιρροής και ύποπτων συναλλαγών.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_1_02/04/2011_437826

Σχόλια