Ο ταλαντούχος κύριος Julian Assange κερδίζει (πρός το παρόν). Ο Λευκός Οίκος τον παρακαλάει (!!!) να μήν δημοσιεύσει άλλα απόρρητα έγγραφα...

Αν καί μετακινείται συνεχώς και αν και έχει δηλώσει ότι φοβάται γιά τη ζωή του ο Julian Assange φαίνεται να κερδίζει τήν μάχη με τις μυστικές υπηρεσίες τών ΗΠΑ ....
Πρός το παρόν βέβαια...
Κανείς δέν μπορεί να γνωρίζει τι τού επιφυλάσσει τό μέλλον του, ως γνωστόν...

Πιό κάτω διαβάστε δύο άρθρα...
Τό πρώτο μιλάει γιά τήν παραδοχή απο τόν λευκό Οίκο ότι έχασε την μάχη μαζί του και το δεύτερο εξιστορεί το μικρό παρασκήνιο τής δημοσίευσης τών πρώτων στοιχείων...




Τό πρώτο απο την Ελευθεροτυπία...


Λευκός Οίκος: «Σας παρακαλούμε μη δημοσιεύετε άλλα έγγραφα»
Τελευταία ενημέρωση: 19:17 Παρασκευή 30 Ιουλίου 2010
Παράκληση, προς το Wikileaks, να μην δημοσιεύσουν άλλα απόρρητα έγγραφα απευθύνει ο Λευκός Οίκος, δια στόματος του εκπροσώπου του, Ρόμπερτ Γκίμπς.
Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι η δημοσίευση των 90.000 εγγράφων στο διαδίκτυο έχει ήδη κάνει τεράστια ζημιά στις επιχειρήσεις των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν. Επικαλέσθηκε μάλιστα πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι Ταλιμπάν ήδη "χτενίζουν" τα έγγραφα για να καταγράψουν ονόματα και στοιχεία ανδρών των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων και των συμμάχων τους.

"Γνωρίζουμε οτι το Wikileaks έχει στα χέρια του άλλα 15.000 έγγραφα με ακόμη πιο κρίσιμες πληροφορίες" είπε ο Γκίμπς και πρόσθεσε: "Ο Λευκός Οίκος δεν μπορεί να κάνει τίποτα άλλο από το να παρακαλέσει θερμά τους υπεύθυνους του site να μην τα δημοσιεύσουν".

Στο μεταξύ, ο 22χρονος στρατιώτης Μπράντλεϊ Μάνινγκ ο οποίος κατηγορείται πως έδωσε απόρρητα έγγραφα στο Wikileaks, μεταφέρθηκε από το Κουβέιτ, σε στρατιωτική μονάδα της Βιρτζίνια μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεσή του.

Ο Μπράντλεϊ Μάνινγκ φέρεται ότι διέρρευσε στον ιστότοπο WiKiLeaks το βίντεο, το οποίο μεταδόθηκε για πρώτη φορά τον περασμένο Απρίλιο, στο οποίο έχει καταγραφεί μία επίθεση με ελικόπτερο του αμερικανικού στρατού το 2007 που προκάλεσε το θάνατο δύο υπαλλήλων του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters και πολλών αμάχων στη Βαγδάτη.

Ο Αμερικανός στρατιώτης κατηγορείται επίσης ότι έστειλε στο WiKiLeaks 150.000 διπλωματικά τηλεγραφήματα, 50 από τα οποία αποτελούν απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ. Θεωρείται πλέον ότι ευθύνεται και για την πρόσφατη διαρροή χιλιάδων εγγράφων για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, που δημοσιεύθηκαν την προηγούμενη Κυριακή στο WiKiLeaks.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Wall Street Journal, οι αρχές έχουν αποδείξεις που συνδέουν τον Μπράντλεϊ Μάνινγκ με τη διαρροή αυτών των 92.000 απόρρητων εγγράφων που καλύπτουν την περίοδο από το 2004 έως το 2009. Το Πεντάγωνο δήλωσε ότι η έρευνα για τις δραστηριότητες του Μπράντλεϊ Μάνινγκ συνεχίζεται. Ο στρατιώτης Μπράντλεϊ Μάνινγκ έφτασε στη στρατιωτική βάση του Κουάντικο, στη Βιρτζίνια, χθες βράδυ από το Κουβέιτ, διευκρίνισε το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας.

Η μεταφορά του κρατούμενου στις ΗΠΑ ήταν απαραίτητη "εξ αιτίας της πιθανώς μακράς κράτησης του πριν τη διεξαγωγή της δίκης λόγω της πολυπλοκότητας των κατηγοριών και τις έρευνας που διεξάγεται", υπογράμμισε το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας.
http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=188657








και το δεύτερο απο το in.gr


Το παρασκήνιο της αποκάλυψης
Με άκρα μυστικότητα η προετοιμασία για τη δημοσίευση των ημερολογίων του Αφγανιστάν
Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
Το ενδιαφέρον δημοσιογραφικό παρασκήνιο πριν από την πολύκροτη δημοσίευση των «ημερολογίων του πολέμου στο Αφγανιστάν» στον Guardian, τους New York Times και το Der Spiegel αποκαλύπτει το περιοδικό Columbia Journalism Review.

Η πρώτη επαφή με τον Τζούλιαν Ασάντζ, τον άνθρωπο πίσω από το Wikileaks, έγινε από δημοσιογράφο του Guardian στα μέσα του Ιουνίου όταν του ζήτησε μία συνέντευξη, κάτι όχι ιδιαίτερα εύκολο για τον Ασάντζ που μετακινείται συνεχώς.

Είχε προηγηθεί η σύλληψη του αναλυτή του αμερικανικού στρατού Μπράντλι Μάνινγκ με τη κατηγορία της διαρροής μεγάλου όγκου απόρρητων εγγράφων του αμερικανικού στρατού. Σήμερα ο Μάνινγκ φέρεται σαν ένας από τους υπεύθυνους της διαρροής στο Wikileaks, αν και τίποτα δεν έχει αποδειχτεί ακόμη.

Ο δημοσιογράφος του Guardian κατάφερε και συνάντησε τον Ασαντζ στις Βρυξέλλες ο οποίος και πρότεινε στις εφημερίδες (αργότερο και το γερμανικό περιοδικό) να έχουν αποκλειστική πρόσβαση στα στοιχεία που είχε για το Αφγανιστάν πριν τα δημοσιεύσει στο Wikileaks.

Τα τρία μέσα γρήγορα συμφώνησαν μεταξύ τους και με τον Ασάντζ τους όρους της (ταυτόχρονης) δημοσίευσης. Η επεξεργασία του υλικού γινόταν κυρίως στο Λονδίνο σε συνθήκες άκρας μυστικότητας και άγχους αν οι αμερικανικές και οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούν και προσπαθούν να εκτιμήσουν τις επόμενες κινήσεις του Wikileaks.

Επιπλέον, υπήρχαν σημαντικά τεχνικά προβλήματα που έπρεπε να ξεπεράσουν ενώ αστάθμητος παράγων ήταν ο Ασάντζ που θα μπορούσε να δημοσιεύσει το υλικό πριν τις εφημερίδες. Σε όλη τη διάρκεια της έρευνας, ο Ασάντζ απέφευγε να απαντά ερωτήματα για τη προέλευση των εγγράφων.

Μετά την πρώτη επεξεργασία, οι δημοσιογράφοι από τα τρία μέσα επέστρεψαν στις βάσεις τους για να προετοιμάσουν το υλικό με το δικό τους τρόπο και να το δημοσιεύσουν ταυτόχρονα στις 25 Ιουλίου, όπως και έπραξαν.
Newsroom ΔΟΛ
http://news.in.gr/world/article/?aid=1231054002

Σχόλια