Περίπτωση Ατλάντικ. Το πρώτο σημαντικό θύμα του οικονομικού κραχ. 4.000 εργαζόμενοι στον αέρα...

Αρθρο 99 για έναν τεράστιο εργοδοτικό όμιλο
Στον αέρα 4.000 εργαζόμενοι της Ατλάντικ

Μέχρι στιγμής μιλούσαμε για περιπτώσεις, μερικών εκατοντάδων απασχολούμενων, οι οποίοι βρέθηκαν στην ομηρία του άρθρου 99 ή κάτω από συνθήκες πλήρους ανεργίας λόγω λουκέτων. Η περίπτωση υπαγωγής στο άρθρο 99 του Ν. 3588/2007 της αλυσίδας Ατλάντικ όμως αποδεικνύει πως όσο η κρίση επιμηκύνεται, τόσο αλλάζουν και τα αριθμητικά δεδομένα της.

Κι αυτό διότι από τους 300 μόλις εργαζόμενους της παπουτσοβιομηχανίας Elite, τους 20 του εμπόρου αυτοκινήτων Απέργη, τους 200 της εταιρείας Interattica ή τους υπαλλήλους της Έδραση Ψαλλίδας, οι 4.000 περίπου εργαζόμενοι της Ατλάντικ θεωρούνται το πρώτο σημαντικό θύμα του οικονομικού κραχ.

Αίτημα υπαγωγής στη διαδικασία συνδιαλλαγής του άρθρου 99 του Ν. 3588/2007 κατέθεσε η Ατλάντικ. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το αίτημα πρόκειται να εκδικαστεί από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών. Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση "η ενέργεια αυτή κρίνεται απαραίτητη για τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της εταιρείας και της ευόδωσης των προσπαθειών που καταβάλλονται ώστε να συνεχιστεί αδιάλειπτα η λειτουργία της με στόχο τη μείωση του κόστους και την εξοικονόμηση ρευστότητας ώστε να υλοποιηθεί το αναπτυξιακό της πρόγραμμα".





Που πήγαν τα λεφτά της ΒΗΤΑ ΠΙ;

Αίσθηση μάλιστα προκαλεί το γεγονός πως η Ατλάντικ και πιο συγκεκριμένα ο πρόεδρος της κ. Μανόλης Αποστόλου μέχρι και την τελευταία στιγμή διέψευδαν κατηγορηματικά οποιαδήποτε τέτοιου είδους ενέργεια.

Ειδικότερα, όταν ρωτήθηκε την προηγούμενη Κυριακή ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας από το «Πρώτο Θέμα» μετά και από πληροφορίες που είχαν περιέλθει υπόψη μας για την ενδεχόμενη υπαγωγή της εταιρείας στο άρθρο 99 ή ακόμα και για ενδεχόμενα προβλήματα στη λειτουργία της, ο κ. Αποστόλου υπογράμμιζε πως «δεν υπάρχει κανένα θέμα». Τα ίδια έλεγε και στην πρόσφατη γενική συνέλευση της εταιρείας, εμφανώς για να καλύψει τις αδυναμίες του.

Βέβαια μια δεύτερη ανάγνωση έχει να κάνει με το επικείμενο για τον ίδιο deal με την ΕΛΓΕΚΑ. Μια συμφωνία που προέβλεπε την πώληση των μετοχών της Ατλάντικ στην εταιρεία ΒΙΤΑ ΠΙ έναντι τιμήματος 4,52 εκατ. ευρώ (κατά μερικούς έφθασε στα 10 εκατ. ευρώ).

Κανείς δεν γνωρίζει ποια θα είναι η προοπτική αυτής της συμφωνίας αν και εκπρόσωποι της ΕΛΓΕΚΑ μιλούν για «μια συμφωνία που από τη μεριά τους δεν έχει κανένα πρόβλημα και θα ισχύσει». Κι αν η ΕΛΓΕΚΑ σαφώς δεν έχει πρόβλημα από αυτήν την συμφωνία αφού αυτή απλά αγόρασε τις μετοχές, κανείς δεν γνωρίζει τι έγιναν ή θα γίνουν τα χρήματα από το εν λόγω deal.

Πώς δηλαδή μια εταιρεία που μπαίνει στο άρθρο 99 κάνει μια εβδομάδα μόλις πριν τόσο σημαντική συμφωνία; Γιατί άραγε αυτά τα χρήματα δεν κρατήθηκαν για να δοθούν στους πιστωτές και να καλυφθούν υποχρεώσεις; Μήπως θα πρέπει να υπάρξει διερεύνηση της υπόθεσης από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και κάποιον αρμόδιο εισαγγελέα;



Σε πτώση από το Πάσχα

Σημειώνεται ότι μόλις στις αρχές Μαϊου είχε τοποθετηθεί ο υπερήλικας πατέρας του Μανόλη Αποστόλου, Παναγιώτη σε ρόλο εκτελεστικού μέλους του δ.σ. , με την αγορά να αναρωτιέται ποια είναι άραγε η σκοπιμότητα μιας τέτοιας ενέργειας…

Πάντως η εταιρεία ήδη από το Πάσχα είχε παρουσιάσει τα πρώτα της προβλήματα καθώς αδυνατώντας να πληρώσει τα δώρα του προσωπικού, έδωσε στους εργαζόμενούς της κουπόνια αγορών. Αν και η συγκεκριμένη είδηση είχε διαρρεύσει και πάλι ο κ. Αποστόλου την είχε διαψεύσει κατηγορηματικά.

Σε κάθε περίπτωση, κύκλοι της αγοράς εκτιμούν πως η πορεία της Ατλάντικ από εδώ και πέρα θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη, λόγω της έλλειψης εμπιστοσύνης από τη μεριά των βασικών της προμηθευτών.

Γνωστό ήταν πως πολλοί από αυτούς είχαν αποχωρήσει στη διάρκεια του έτους από τα ράφια της Ατλάντικ, διαμαρτυρόμενοι για τις αργοπορίες πληρωμών. Πολύ περισσότερο αυτή τη στιγμή που η εταιρεία θα εισέλθει στο άρθρο 99.

Τι σημαίνει η ένταξη στο άρθρο 99

Τι σημαίνει όμως η ένταξη σε αυτό το άρθρο; Όπως τονίζεται «κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο το οποίο αποδεικνύει οικονομική αδυναμία, παρούσα ή προβλέψιμη, χωρίς να βρίσκεται σε κατάσταση παύσης των πληρωμών του, μπορεί να ζητήσει από το πτωχευτικό δικαστήριο το άνοιγμα της διαδικασίας συνδιαλλαγής. Στην αίτηση προς το πτωχευτικό δικαστήριο πρέπει να περιγράφεται η οικονομική κατάσταση του οφειλέτη, το μέγεθος και η κοινωνική σημασία της επιχείρησης από άποψη απασχόλησης, τα προτεινόμενα μέτρα χρηματοδότησής του και τα μέσα αντιμετώπισης της κατάστασης αυτής».

Η Ατλάντικ ιδρύθηκε το 1980 από τον κ.Παναγιώτη Αποστόλου. Ένα πρώην στλεέχος της Πολεμικής Αεροπορίας ο οποίος οργάνωσε τη δική του επιχειρηματική προσπάθεια. Από 5 μόλις καταστήματα το 1985, σήμερα έχει κατορθώσει να έχει 4.000 εργαζόμενους και δίκτυο σε όλη τη χώρα. Η εταιρεία είχε εμγάλα προβλήματα το τελευταίο διάστημα λόγω σειράς απαιτήσεων από τη μεριά της μετόχου μειοψηφίας οικογένειας Γαληνού Λαουτάρη. Ο τελευταίος έχει καταγγείλει σειρά παρατυπιών από τη μεριά της διοίκησης Μανόλη Αποστόλου αλλά και από τη μεριά στελεχών της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Ίσως οι εξελίξεις που προέκυψαν σήμερα να αλλάξουν τη ροή των γεγονότων καθώς πηγές του protothema.gr αναφέρονται σε επαν- ενεργοποίηση του φακέλου Ατλάντικ.
http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=74588

Σχόλια