H διαδρομή της βόμβας

Τα ΕΛΤΑ παρέδωσαν το δέμα στο πολιτικό γραφείο του Μ. Χρυσοχοϊδη την Τρίτη.

Ηταν ένας φάκελος μεγέθους Α3, από αυτούς που έχουν ενσωματωμένη επένδυση αφρολέξ. Το περιεχόμενο έδειχνε συμπαγές και η πρώτη εκτίμηση των ανθρώπων του γραφείου ήταν πως περιέχει βιβλίο, κάτι σαν φωτογραφικό άλμπουμ. Ως αποστολέα το δελτίο των ΕΛΤΑ είχε το όνομα «Χρήστος Καραβέλλας».

Δύο μέρες αργότερα, το δέμα παρέμενε στο χώρο του γραφείου. Μάλιστα η πάροδος των δύο ημερών αφαίρεσε και τις όποιες υποψίες θα μπορούσαν να διατυπωθούν για το περιεχόμενό του. Οι υπάλληλοι ήταν λογικό να σκεφθούν ότι αν το δέμα περιείχε βόμβα, θα είχε ήδη ανατιναχθεί. Ωστόσο κανείς δεν άπλωσε χέρι στο δέμα αφού η εντολή του υπουργού ήταν ρητή: κανένας, πλην του Γ. Βασιλάκη, δεν αγγίζει και δεν ανοίγει δέμα. Τα τελευταία δέκα χρόνια υπεύθυνος για αυτή τη δουλειά ήταν αποκλειστικά και μόνο ο στενός συνεργάτης του υπουργού.

Ετσι την Πέμπτη, ένας αστυνομικός πήρε το δέμα και το μετέφερε (μαζί με άλλο υλικό) στην Κατεχάκη. Τα αντικείμενα που έρχονται από το πολιτικό γραφείο του υπουργού δεν ελέγχονται στην είσοδο. Η σακούλα παραδίδεται χωρίς κανένα έλεγχο στο υπουργικό γραφείο.

Ο Γιώργος Βασιλάκης άνοιξε το δέμα μόλις η γραμματέας του βγήκε από το γραφείο. Οποιος άλλος και αν ήταν μέσα στο γραφείο θα είχε σκοτωθεί-η βόμβα περιείχε ένα κιλό εκρηκτικής ύλης και ο διακόπτης έπαιρνε ρεύμα από μπαταρία Α4. Ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης ήταν ο πρώτος άνθρωπος που έτρεξε μέσα στο χώρο και βρήκε νεκρό τον συνεργάτη του.





Προς το παρόν οι ειδικοί της αστυνομίας δεν μπορούν να συνθέσουν τα κομμάτια του παζλ, όσον αφορά τη φύση του μηχανισμού. Η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή που ο μηχανισμός εξαϋλώθηκε. Ο τύπος της εκρηκτικής ύλης δεν έχει χρησιμοποιηθεί ξανά στην Ελλάδα.

http://www.protagon.gr/Default.aspx?tabid=70&smid=382&ArticleID=2992&reftab=61&t=H-διαδρομή-της-βόμβας

Συμπληρωματικά διαβάζουμε στην Ναυτεμπορική...

.....Όπως αναφέρουν αστυνομικές πηγές, η βόμβα - παγίδα έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν αρκετές φορές από την αυτονομιστική οργάνωση των Βάσκων ΕΤΑ καθώς και από τον IRA.

Επιπλέον, το 1999 εστάλησαν δύο πανομοιότυπες βόμβες σε καραμπινιέρους στην Ιταλία, οι οποίες εντοπίστηκαν και εξουδετερώθηκαν. Την ευθύνη ανέλαβε αργότερα η οργάνωση Διεθνής Αλληλεγγύη σε ένδειξη συμπαράστασης στο Νίκο Μαζιώτη, ο οποίος τότε ήταν στη φυλακή για βομβιστική ενέργεια και τώρα κρατείται για την υπόθεση του Επαναστατικού Αγώνα.

Οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε επαφή με τις ιταλικές αρχές προκειμένου να διαπιστώσουν αν υπάρχει κάποια συνάφεια.

Σημειώνεται ότι η κηδεία του Γιώργου Βασιλάκη θα γίνει αύριο Σάββατο στη 1 το μεσημέρι στο νεκροταφείο Ζωγράφου.


Δείτε και αυτό επίσης απο την Ναυτεμπορική...

Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, παρόμοιος φάκελος είχε σταλεί στις 19 Απριλίου (2010) σε καραμπινιέρους στη Ρώμη, αλλά εντοπίστηκε και εξουδετερώθηκε. Την ευθύνη ανέλαβε η «άτυπη αναρχική ομοσπονδία ΛΑΜΠΡΟΣ ΦΟΥΝΤΑΣ» ζητώντας την απελευθέρωση όλων των κρατούμενων αναρχικών σε Γαλλία, Ιταλία και Ελλάδα.

Σχόλια