Τό «καράβι για τη Γάζα», η στάση τής Κύπρου, τό Ισραήλ, η Τουρκία, τό πετρέλαιο....

Η Λευκωσία θέλει πάση θυσία οριοθέτηση των ΑΟΖ με Ισραήλ
Συνεταιρικό κοίτασμα
Το πετρέλαιο πίσω από την απαγόρευση, υποστηρίζει κυπριακή εφημερίδα
Καταδικάζει το «καράβι για τη Γάζα» τη στάση της Κύπρου
Σύμφωνα δε με την επίσης κυπριακή εφημερίδα "Αλήθεια", στον υπόγειο διπλωματικό πόλεμο ο οποίος διεξάγεται αυτή τη στιγμή στην ευρύτερη Ανατολική Μεσόγειο και ο οποίος εντάθηκε ύστερα από τη σοβαρή απόκλιση συμφερόντων του Ισραήλ και της Τουρκίας, εμπλέκεται και η Κύπρος.

Διαβάζουμε στην Ελευθεροτυπία...
Το πετρέλαιο πίσω από την απαγόρευση, υποστηρίζει κυπριακή εφημερίδα
Καταδικάζει το «καράβι για τη Γάζα» τη στάση της Κύπρου
Έντονη κριτική ασκούν στην Κυπριακή Δημοκρατία τα μέλη της πρωτοβουλίας «Ένα Καράβι για τη Γάζα», εξαιτίας της απόφασής της να μην επιτρέψει τον απόπλου πλοίων με κατεύθυνση τη Γάζα. Κατηγορεί την κυβέρνηση της Κύπρου για «πειθήνια εφαρμογή» Ισραηλινού σχεδίου και υποστηρίζει ότι έχει δημιουργηθεί ένα μείζον για τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα της κυπριακής υπόθεσης και του κυπριακού λαού ζήτημα.

"Φίλοι της παλαιστινιακής υπόθεσης κινδυνεύουν τώρα να πάψουν να είναι και φίλοι της κυπριακής υπόθεσης", αναφέρεται στο δελτίο Τύπου της πρωτοβουλίας. Όπως διευκρινίζεται, ευρωβουλευτές που μετέχουν στην αποστολή πέρασαν στα Κατεχόμενα, προκειμένου να αποχωρήσουν από το νησί και να φτάσουν στα διεθνή ύδατα ώστε να συναντήσουν το στολίσκο που κατευθύνεται στη Γάζα.

Παράλληλα, σημειώνεται ότι η απαγόρευση που επεβλήθη σε ευρωβουλευτές, δημοσιογράφους, πανεπιστημιακούς και άλλους πολίτες "τραυμάτισε" τη διεθνή αποστολή, ειδικότερα το ελληνικό και το κυπριακό τμήμα της, στερώντας την από την "ανθρώπινη ασπίδα" -όπως τη χαρακτηρίζει- πολλών βουλευτών που επρόκειτο να συμμετέχουν.

"Καταδικάζουμε με τον πιο απερίφραστο και κατηγορηματικό τρόπο τη στάση αυτή της κυπριακής κυβέρνησης για την εκτός κάθε νομικού πλαισίου απόφασή της να πλήξει την μεγαλύτερη μέχρι σήμερα αποστολή αλληλεγγύης και παράδοσης ανθρωπιστικής βοήθειας στο λαό της Γάζας, εκχωρώντας ουσιαστικά τα χωρικά της ύδατα στο Ισραήλ", καταλήγει η ανακοίνωση.






Το πετρέλαιο πίσω από την απαγόρευση, υποστηρίζει κυπριακή εφημερίδα
Σοβαρότατοι διπλωματικοί λόγοι, οι οποίοι έχουν άμεση σχέση με την εκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ, επέβαλαν την έκδοση του διατάγματος της Κυπριακής κυβέρνησης για απαγόρευση του κατάπλου και του απόπλου των σκαφών με προορισμό τη Γάζα υποστηρίζει η κυπριακή εφημερίδα "Πολίτης".

Σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα Πολίτης η Λευκωσία θα επιδιώξει το επόμενο χρονικό διάστημα μέσα σε όσο το δυνατόν καλύτερο κλίμα να καταλήξει σε συμφωνία με το Ισραήλ γαι την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης εκμετάλλευσης (ΑΟΖ) των δύο χωρών.

Τα πρόσφατα ευρήματα του γαλλικού συμβουλευτικού οίκου Beicip-Franlab, ο οποίος επεξεργάζεται τα δεδομένα που έχει συγκεντρώσει από τις θαλάσσιες έρευνες στην ΑΟΖ της Κύπρου η νορβηγική εταιρεία Petroleum Geo-Services επιβάλλουν την άμεση διευθέτηση του ζητήματος υποστηρίζει η εφημερίδα.

Σύμφωνα δε με την επίσης κυπριακή εφημερίδα "Αλήθεια", στον υπόγειο διπλωματικό πόλεμο ο οποίος διεξάγεται αυτή τη στιγμή στην ευρύτερη Ανατολική Μεσόγειο και ο οποίος εντάθηκε ύστερα από τη σοβαρή απόκλιση συμφερόντων του Ισραήλ και της Τουρκίας, εμπλέκεται και η Κύπρος.
http://www.enet.gr/?i=news.el.kosmos&id=167702

Διαβάζουμε στόν Πολίτη...
Η Λευκωσία θέλει πάση θυσία οριοθέτηση των ΑΟΖ με Ισραήλ
Συνεταιρικό κοίτασμα
Η Λευκωσία δεν θέλει με τίποτα τη διασάλευση των σχέσεών της με το Τελ Αβίβ. Εξ ου και το διατάγματα για την απαγόρευση του κατάπλου και απόπλου των σκαφών για τη Γάζα. Ο λόγος, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Π», είναι ο εντοπισμός συνεταιρικού κοιτάσματος φυσικού αερίου

Σοβαρότατοι διπλωματικοί λόγοι, οι οποίοι έχουν άμεση σχέση με την εκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων που βρίσκονται στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ, επέβαλαν την έκδοση του κυβερνητικού διατάγματος για απαγόρευση του κατάπλου και του απόπλου των σκαφών που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.
Ο λόγος για τον οποίο η Λευκωσία ουσιαστικά για πρώτη φόρα επί διακυβέρνησης Δημήτρη Χριστόφια τάσσεται με τόσο ξεκάθαρο τρόπο υπέρ του Τελ Αβίβ, έχει να κάνει με την ανάγκη να μην διασαλευτούν καθ΄ οιονδήποτε τρόπο οι σχέσεις με το Ισραήλ. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, η Λευκωσία θα επιδιώξει τους επόμενους μήνες, μέσα στο όσο το δυνατόν καλύτερο κλίμα, να έρθει σε συμφωνία με το Ισραήλ για την οριοθέτηση της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης εκμετάλλευσης (ΑΟΖ) των δύο χωρών.

Ελπιδοφόρο κοίτασμα
Την πιο πάνω ρύθμιση επιβάλλουν τα πρόσφατα ευρήματα του γαλλικού συμβουλευτικού οίκου Beicip-Franlab, ο οποίος επεξεργάζεται τα δεδομένα που έχει συγκεντρώσει από τις θαλάσσιες έρευνες στην ΑΟΖ της Κύπρου η νορβηγική εταιρεία Petroleum Geo-Services.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι σε σύσκεψη που έγινε στο Τέξας, έδρα της αμερικανικής εταιρείας Noble, η οποία «καπάρωσε» το οικόπεδο 12 στις 29 Οκτωβρίου του περασμένου χρόνου, διαπιστώθηκε η ύπαρξη «ελπιδοφόρου γεωλογικού σχηματισμού με φυσικό αέριο». Ωστόσο, το κοίτασμα αυτό ευρίσκεται κατά τα 2/3 εντός του οικοπέδου 12, και κατ΄ επέκταση της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κύπρου, και το υπόλοιπο μέρος του κοιτάσματος (το 1/3 δηλαδή) ευρίσκεται στη θαλάσσια περιοχή του Ισραήλ. Η Noble σε εκείνην τη σύσκεψη αναφέρθηκε και σε ένα άλλο κοίτασμα, το οποίο βρίσκεται 65 χιλιόμετρα από το ανατολικό όριο του οικοπέδου 12 εντός της ΑΟΖ του Ισραήλ. Η αμερικανική εταιρεία συνεργάζεται ήδη με το Ισραήλ για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος αυτού.

'Αρον άρον οριοθέτηση
Σε απόρρητο σημείωμα, το οποίο ετοιμάστηκε από την υπηρεσία Ενέργειας του Υπουργείου Εμπορίου και Βιομηχανίας και τέθηκε ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου σε συνεδρίαση του Σώματος τον προηγούμενο μήνα, επισημαίνεται ότι επιβάλλεται η επίσπευση των συζητήσεων και διαβουλεύσεων με το Ισραήλ έτσι ώστε εντός των επόμενων, ει δυνατόν, μηνών να γίνει οριοθέτηση των ΑΟΖ των δύο χωρών.
Όπως πληροφορούμαστε από διπλωματικές πηγές, η συζήτηση έχει αρχίσει, πλην όμως το Τελ Αβίβ φαίνεται να μην βιάζεται και τόσο πολύ. Ωστόσο, η Λευκωσία προτίθεται να πιέσει τα πράγματα για να ξεκαθαρίσει το συγκεκριμένο θέμα όσο γίνεται πιο γρήγορα, λαμβανομένου υπόψη ότι η διαδικασία εκμετάλλευσης των πιθανών κοιτασμάτων εντός του οικοπέδου 12 έχουν ήδη αρχίσει με την ανάθεσή του στην αμερικανική Noble.
Τα πιο πάνω στοιχεία εξηγούν και το λόγο για τον οποίο η κυπριακή Κυβέρνηση, στην παρούσα ιδιαίτερα φάση, δεν θα ήθελε τη διασάλευση των σχέσεων με το γειτονικό Ισραήλ.

Αιτιολογεί η Μαρκουλλή
Στην προσπάθειά της να αιτιολογήσει την απόφαση της Κυβέρνησης, η υπουργός Συγκοινωνιών Ερατώ Μαρκουλλή επεσήμανε ότι αυτή λήφθηκε «με γνώμονα ζωτικά εθνικά συμφέροντα της Κύπρου». Αναφέρθηκε στη συνέχεια στο ρίσκο που θα περιείχε η συμμετοχή του νησιού στην προσπάθεια του Στόλου της Ελευθερίας, λέγοντας ότι «εξακολουθεί να υφίσταται ο κίνδυνος λιμενικής σύνδεσης του λιμανιού της Χάιφας με την κατεχόμενη Αμμόχωστο».
Η κ. Μαρκουλλή ξεκαθάρισε πως «ο κυπριακός λαός βρίσκεται πάντα στο πλευρό των Παλαιστινίων και αυτό δεν θα αλλάξει από την απόφαση της Κυβέρνησης». Υπενθύμισε, δε, ότι επί της θητείας της στο υπ. Εξωτερικών, η Κυπριακή Δημοκρατία προχώρησε στην ίδρυση πρεσβείας στη Ραμάλα.


ΣΩΤΗΡΗΣ ΠΑΡΟΥΤΗΣ,
ΑΝΔΡΕΑΣ ΡΙΡΗΣ
Κωδικός άρθρου: 948803
ΠΟΛΙΤΗΣ - 29/05/2010, Σελίδα: 8http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=948803&-V=articles


Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Πολύ καλά έκανε η κυπριακή κυβέρνηση. Δηλαδή, για ποιο λόγο να ενισχυθούν οι ισλαμιστές της Χαμάς, όταν η ίδια η μουσουλμανική Αίγυπτος τους έχει κόψει τη δίοδο (η Γάζα δεν συνορεύει μόνο με το Ισραήλ, συνορεύει και με την Αίγυπτο, για όσους δεν ξέρουν).
Τη στιγμή αυτή, οι ελάχιστοι Χριστιανοί της Γάζας βρίσκονται υπό διωγμό.
Οι ίδιοι αριστεριστές που συμμετέχουν στο "Ενα Καράβι για τη Γάζα" είναι αυτοί που προωθούν τον εποικισμό της Ελλάδας από λαθρομετανάστες μουσουλμάνους. Αν έχουν πρόβλημα στη Γάζα, ας τους βοηθήσουν οι πάμπλουτοι μουσουλμάνοι Άραβες αδελφοί τους. Η Ελλάδα και η Κύπρος χρειάζονται στρατηγικούς συμμάχους και όχι ηλίθιες εκδηλώσεις αλληλεγγύης σε ισλαμιστές.