Αμερικανοί ( Citigroup, Morgan) εναντίον ευρωπαίων (Deutsche bank και Ελλήνων) στα ομόλογα, τώρα ...

(ΣΣ σημαντική εξέλιξη ότι η Deutsche Bank βγαίνει αγοραστής...)
στις 407 από 424 μ.β. το spread (1.45 μμ)...
Άτυπη μάχη αγοραπωλησιών καταγράφεται στα όμολογα καθώς μετά τις πωλήσεις από αμερικανικές τράπεζες εκτοξεύοντας το spread αρχικά στις 424 μονάδες βάσηςκαι CDS το ασφάλιστρο έναντι ρίσκου χώρας στα ιστορικά υψηλά επίπεδα στις 450 μονάδες βάσης εκδηλώνονται αγορές κυρίως από ελληνικές τράπεζες οδηγώντας το spread στις 407 μονάδες βάσης.
Οι αμερικανικές τράπεζες Citigroup και Morgan Stanley πουλάνε ελληνικά ομόλογα όχι με μαζικότητα αλλά ελλείψει αγοραστών το spread εκτοξεύεται. Αντιθέτως με μικρούς όγκους Deutsche Bank και ελληνικές τράπεζες αγοράζουν.

Όμως η αβεβαιότητα για την Ελλάδα συμβάλλει στην αύξηση των spreads και CDS στις χώρες της Νότιας Ευρώπης.




Στην Πορτογαλία τα CDS στις 210 μονάδες βάσης στην 5ετία αυξήθηκαν 26 μ.β. στην Ισπανία 160 μ.β. αύξηση 17 μονάδων βάσης , στην Ιταλία 137 μονάδες βάσης αύξηση 7 μονάδων.
Το κλίμα είναι ξεκάθαρα αρνητικό και τα σχέδια του ΟΔΔΗΧ πλέον περιορίζονται ωστόσο παρά τις διαρροές έλληνας αξιωματούχος δηλώνει ότι η παρουσίαση στις ΗΠΑ για την δολαριακή έκδοση θα υλοποιηθεί. Σήμερα πάντως στο πλαίσιο των συμπληρωματικών προσφορών στα έντοκα συγκέντρωσε 360 εκατ ευρώ.
Το ιστορικό υψηλό του CDS διαμορφωνόταν στις 444 μονάδες βάσης στις 8 Απρίλιου και σήμερα έφθασε στις 450 μονάδες βάσης για να υποχωρήει οριακά στις 440 μονάδες βάσης.
Αν και οι όγκοι συναλλαγών είναι πολύ περιορισμένοι ωστόσο είναι ξεκάθαρο ότι οι αγορές αμφισβητούν την Ελλάδα , αμφισβητούν την ικανότητα της να δανεισθεί φθηνά.
Στο χρηματιστήριο μπορεί χθες στις ΗΠΑ να επικράτησε κλίμα ευφορίας το ΧΑ είναι περιχαρακωμένο από το ελληνικό πρόβλημα.
Νευρικότητα επικρατεί με τις τράπεζες να κινούνται σχετικά σταθεροποιητικά αναζητώντας κατεύθυνση αλλά και χωρίς διάθεση για ακραίες κινήσεις αν και μετά από ένα κύμα πωλήσεων εκδηλώθηκαν αγορές και από το -1,2% πέρασε και σε θετικό πρόσημο.
Νωρίτερα τονιζόταν ότι
Αν οι αριθμοί λένε πάντα την αλήθεια τότε η Ελλάδα πλέον μπορεί να συγκριθεί και με τις τριτοκοσμικές χώρες.
Με βάση τα spreads και τα CDS το ασφάλιστρο έναντι ρίσκου χώρας η Ελλάδα έπαψε να συγκρίνεται με τις ανεπτυγμένες οικονομίες εδώ και καιρό.
Η Ελλάδα συγκρίνεται με το Ιράκ , τον Άγιο Δομίνικο , την Αίγυπτο ή με υπό ανάπτυξη χώρες όπως η Βουλγαρία η Τουρκία. Οι χώρες αυτές εμφανίζουν τα εξής spreads Ιράκ 440 μονάδες βάσης , Αίγυπτος CDS 215 μονάδες βάσης , Βουλγαρία 219 μονάδες βάσης.
Και αν αυτά τα στοιχεία είναι μόνο αριθμοί το παράδειγμα της Τουρκίας είναι χαρακτηριστικό. Το CDS της Ελλάδος στις 440 μονάδες βάσης που είναι η υψηλότερη επίδοση σε CDS μετά το ιστορικό υψηλό στις 8 Απριλίου που ήταν στις 444 μονάδες βάσης.
Η Τουρκία έκδωσε χθες ευρωομόλογο με επιτόκιο 5,20% για διάστημα 10 ετών.
Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού διαμορφώνεται στο 7,30%.
Η Τουρκία δανείζεται από την ελεύθερη αγορά με επιτόκιο όσο θα δανεισθεί η Ελλάδα αν προσφύγει στον μηχανισμό στήριξης της ΕΕ και του ΔΝΤ.


news@bankingnews.grhttp://www.bankingnews.gr/bank-insider/item/2374-Εκτοξεύονται-τα-spreads-στις-406-μ-β-στα-ύψη-και-τα-CDS-νευρικότητα-στο-ΧΑ


Σχόλια