Περίεργο παιγνίδι με τα πετρέλαια τής Θάσου...

...Οι πύλες τού ανεξήγητου στή Θάσο ....
...Φαίνεται ότι τελικά είμαστε όλοι εξωγήινοι...

Υπάρχει ένα ερώτημα πού δέν έχει ακόμα απαντηθεί...
Ποιοί είναι οι επενδυτές πίσω απο τήν Ενεργειακή Αιγαίου...
Καί εν πάσει περιπτώσει γιατί τα ΕΛΠΕ μπλοκάρουν τίς νέες έρευνες τής εταιρείας?
Αφού - όπως λένε Παπανδρέου, Παγκαλος - δέν υπάρχει εκεί πετρέλαιο γιατί δέν τούς αφήνουν να σπαταλήσουν τα λεφτά τους?
Υπάρχει κάποιο μεγάλο θέμα εκεί?
Εχει γούστο να εμπλέκονται ζητήματα εθνικής κυριαρχίας (υφαλοκρηπίδες, οικονομικές ζώνες κλπ)....

Διαβάζουμε στήν Ημερησία...

ΕΛΠΕ - Ενεργειακή Αιγαίου: Προσφεύγουν στη διαιτησία
«Παγώνει» μέχρι νεωτέρας το επενδυτικό πλάνο της Ενεργειακής Αιγαίου στον κόλπο της Καβάλας και στη Θάσο, ύψους 200 εκατ. δολ.





Του Δημήτρη Διαμαντίδη
Στη διαιτησία σε αρμόδιο δικαστήριο του Λονδίνου θα επιλύσουν τις «διαφορές» τους η Ενεργειακή Αιγαίου και τα Ελληνικά Πετρέλαια, καθώς η δεύτερη ουσιαστικά μπλοκάρισε νέες έρευνες για υδρογονάνθρακες, στις οποίες η πρώτη ήθελε να προχωρήσει ανατολικά και δυτικά της Θάσου. Το αποτέλεσμα ήταν να εξαναγκαστεί σε αποχώρηση από την χώρα μας το σχετικό γεωτρύπανο, που διεξήγαγε επιτυχώς και άλλες πρόσφατες έρευνες στον κόλπο της Καβάλας, οι οποίες και αύξησαν την παραγωγή της «Kavala Oil» στα 5.000 βαρέλια ημερησίως.
Ερευνες
Το γεωτρύπανο αναμενόταν να υλοποιήσει και τις νέες έρευνες, αλλά απαιτούνταν συγκατάθεση των ΕΛ.ΠΕ, που τελικά δεν δόθηκε. Ειδικότερα η διένεξη περιστρέφεται γύρω από τη μεταβίβαση και εκχώρηση ποσοστού 70% (και αντίστοιχων δικαιωμάτων - υποχρεώσεων) ερευνητικών δικαιωμάτων ανατολικά και δυτικά της Θάσου από την καναδική εταιρεία Calfrac Well Services Ltd προς την Ελληνική Ανώνυμη Εταιρεία Έρευνας & Εκμετάλλευσης Υδρογονανθράκων (θυγατρική επιχείρηση της Ενεργειακής Αιγαίου ΑΕ).
Αυτή η μεταβίβαση εγκρίθηκε και από το τότε υπουργείο Ανάπτυξης (νυν Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας) τον Οκτώβριο του 2009. Ωστόσο τα ΕΛ.ΠΕ, όπως ισχυρίζεται η διοίκηση της Ενεργειακής Αιγαίου, με διάφορες αβάσιμες αιτιάσεις δεν παρέχουν την τυπικά απαιτούμενη συναίνεσή τους για ολοκλήρωση της μεταβίβασης και έτσι τερματίζεται για την ώρα το επενδυτικό πλάνο της Ενεργειακής στον κόλπο της Καβάλας και στη Θάσο, συνολικού ύψους 200 εκατ. δολ. Οπως επισημάνθηκε στην «Η», η διακοπή των επενδύσεων πλήττει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της «Kavala Oil».
Γεωτρύπανο
Παράλληλα καθίσταται πιο δύσκολο να έρθει ξανά στη χώρα μας ένα εξειδικευμένο γεωτρύπανο, καθώς αυτού του είδους ο εξοπλισμός μετακινείται συνέχεια διεθνώς, ιδιαίτερα σε χρονικές περιόδους, όπως η σημερινή, που ευνοείται η εξερεύνηση για νέα κοιτάσματα, λόγω της συμφέρουσας διεθνούς τιμής ανά βαρέλι πετρελαίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ενεργειακή Αιγαίου και η «Kavala Oil», την οποία ελέγχει, κατόρθωσαν φέτος να θέσουν σε παραγωγή και μετά από 14 χρόνια ένα νέο κοίτασμα πετρελαίου στη χώρα μας, τετραπλασιάζοντας τη δυναμικότητα της μοναδικής εταιρείας εξόρυξης υδρογονανθράκων στην Ελλάδα.
Τέλος η Ενεργειακή έχει επενδύσει μέχρι στιγμής 80 εκατ. δολάρια για την ανάπτυξη της «Kavala Oil», η οποία απασχολεί πάνω από 280 εργαζόμενους.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12334&subid=2&pubid=25989162

Σχόλια