Βγαίνουν στή δημοσιότητα οι (φανερές) πτυχές τού deal Παπανδρέου - Σαμαρά...

...Ο Παπανδρέου έδωσε αλλαγές στό μεταναστευτικό, στόν Καλλικράτη, στόν εκλογικό νόμο (αυτά είναι τα ανακοινώσιμα). Πήρε τό ok να περάσει τα μέτρα του ..
Αναρωτιόμασταν σέ προηγούμενη ανάρτησή μας τί άραγε δίνει ο Παπανδρέου στόν Σαμαρά γιά να πάρει τήν πολυπόθητη συναίνεση χωρίς τήν οποία δέν θα μπορέσει να περάσει τά μέτρα του...
Ο Παπανδρέου έχει βέβαια απέναντί του τό μισό ΠΑΣΟΚ (Λούκα, Παπουτσή, βαθύ ΠΑΣΟΚ κλπ) ολόκληρη (εννοείται) τήν Αριστερά καί προσβλέπει αποκλειστικά στόν Σαμαρά καί τήν ΝΔ...
Φαίνεται ότι έλαβε την συναίνεση πού ζητούσε...
Τί έδωσε?

Εδωσε αλλαγές (γενναίες) στό μεταναστευτικό αλλά καί επίσης στόν Καλλικράτη καί τόν εκλογικό νόμο...
Η γνώμη μας πάντως είναι ότι ειδικά στό μεταναστευτικό δέν μπορούσε να κάνει και αλλιώς...
Οπότε δώρο - άδωρο...




Καί στα άλλα δύο βέβαια (αν και έχει δίκιο ο Γιώργος) θα είχε πρόβλημα μέσα απο τό πασόκ...
Φυσικά , με βάση τη λογική , λογικά θα υπάρχουν καί άλλα σημεία όπου θα υπάρχει κάποια συμφωνία...
Δέν αποκλείεται όμως, κάποια σημεία να είναι μη ανακοινώσιμα...


Διαβάζουμε στό ΒΗΜΑ...

«Μούδιασμα» στην κυβέρνηση, άνοιγμα στην αντιπολίτευση
Ο κ. Γ. Παπανδρέου διακηρύττει ότι «δεν θα ανεχθεί διαφοροποιήσεις» στο εσωτερικό, αλλά αναζητεί προσέγγιση με τον κ. Σαμαρά
ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΩΒΑΙΟΣ | Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2010


Αμεσα πολιτικά αποτελέσματα στο αντιπολιτευτικό και στα ενδοκυβερνητικά μέτωπα είχε η προχθεσινή ανακοίνωση των μέτρων από τον πρωθυπουργό κ. Γ.Παπανδρέου. Πέραν της ουσίας των ανακοινώσεων, κυβερνητικά στελέχη προσέδιδαν χθες ιδιαίτερη σημασία στη φράση που φέρεται να επανέλαβε ο κ. Παπανδρέου προς συνεργάτες του στη σύσκεψη της προηγούμενης Κυριακής, όπου τόνισε: «Δεν θα ανεχθώ διαφοροποιήσεις, όταν ληφθούν οι αποφάσεις».

Αναφορικά με την αντιπολίτευση, στο κυβερνητικό στρατόπεδο υπογράμμιζαν χθες την παγίδα στην οποία έστησε στον εαυτό του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αντ.Σαμαράς, ο οποίος το βράδυ της Δευτέρας καλούσε τον Πρωθυπουργό να «ξεκολλήσει» και να πάρει μέτρα, προχθές είπε αρχικώς ότι συναινεί υπό όρους και εν τέλει στράφηκε με μεταγενέστερη ανακοίνωση κατά της κυβέρνησης. Παρά ταύτα, κυβερνητικά στελέχη αφήνουν να διαφανεί η διάθεση της κυβέρνησης να κάνει και κάποιες παραχωρήσεις προς τον κ. Σαμαρά. Στο πλαίσιο αυτό μελετάται ο τρόπος ώστε να γίνουν δεκτές κάποιες από τις ενστάσεις του αρχηγού της ΝΔ για το Μεταναστευτικό, να υπάρξει κάποια συνεννόηση στην αλλαγή του αυτοδιοικητικού χάρτη («Καλλικράτης»), καθώς και να συζητηθεί σε άλλη βάση η αλλαγή του εκλογικού νόμου, κάτι που θα παρατείνει τον χρόνο κατά τον οποίο θα έλθει προς ψήφιση η τελική πρόταση. Κυβερνητικά στελέχη δεν απέκλειαν μάλιστα χθες το ενδεχόμενο η σχετική συζήτηση να γίνει μετά το καλοκαίρι.

Επειτα από τη συζήτηση στη Βουλή τη Δευτέρα το βράδυ, ελήφθη ουσιαστικά η απόφαση για την ανακοίνωση των μέτρων, για τα οποία οι περισσότεροι δεν ήταν ενήμεροι και πάντως όχι για τις ακριβείς προθέσεις του Πρωθυπουργού.

Με τις ανακοινώσεις της Τρίτης ο κ. Παπανδρέου ακύρωσε στην ουσία όλες τις πρόσφατες αντιδράσεις και παρεμβάσεις πολλών εκ των κορυφαίων υπουργών του και δημιούργησε αυτομάτως νέους συσχετισμούς στο κυβερνητικό στρατόπεδο, όπως διαισθάνονται ή και παραδέχονται υπουργοί και βουλευτές.

Πρώτος μεταξύ αυτών ο υπουργός Εργασίας κ. Α. Λοβέρδος, ο οποίος έδωσε χθες τουλάχιστον τέσσερις ραδιοφωνικές συνεντεύξεις, στις οποίες είπε ότι είχε ενημερωθεί και επανέλαβε εμφατικά, ακόμη και χωρίς να έχει ερωτηθεί σχετικώς, ότι «στηρίζει τον Πρωθυπουργό και τις αποφάσεις του», προσθέτοντας ότι «δεν χρειάζονται ερμηνείες στα λόγια του». Ο κ. Λοβέρδος απέφυγε όμως με κάθε τρόπο να σχολιάσει το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός ανέτρεψε όλες τις διαβεβαιώσεις του προηγούμενου διαστήματος, κατά το οποίο ο υπουργός Εργασίας επέμενε ότι τα όρια ηλικίας δεν τίθενται προς συζήτηση στον διάλογο.

Σε πολιτικό επίπεδο, στελέχη του ΠαΣοΚ επιχειρούσαν χθες να αξιολογήσουν τη στάση της κυρίας Λούκας Κατσέλη, η οποία ήταν γνωστό πως δεν συμφωνούσε με τη λήψη μέτρων όπως αυτά που ανακοινώθηκαν. Μιλώντας χθες στον Ρ/Σ Flash η υπουργός Οικονομίας αποδέχθηκε εμμέσως τη λογική της εκτάκτου ανάγκης, όμως υπογράμμισε ότι «αν το μόνο που θα κάνουμε είναι να ζητήσουμε από τους δημοσίους υπαλλήλους να υποστούν θυσίες, νομίζω ότι τα μέτρα δεν θα γίνουν αποδεκτά» και προσέθεσε ότι «το ζήτημα της κοινωνικής δικαιοσύνης και στη θυσία και στο κέρδος έχει πολύ μεγάλη σημασία».

Βάσει πληροφοριών που επισπεύδουν τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό των στρατιωτικών, ο κ. Παπανδρέου παρενέβη καταλυτικά και στο πεδίο ευθύνης του υπουργού Εθνικής Αμυνας κ. Ευ. Βενιζέλου , ο οποίος προ δύο εβδομάδων είχε συγκρουστεί ανοιχτά με τον κ. Λοβέρδο, όταν ο υπουργός Εργασίας μίλησε για αλλαγή του καθεστώτος πρόωρων συνταξιοδοτήσεων στρατιωτικών. Εντός των ημερών αναμένονται οι ενέργειες και οι πρώτες προτάσεις από το υπουργείο Αμυνας.

Το μέτωπο του Κοινοβουλίου, στο οποίο κατά το προηγούμενο διάστημα σημειώθηκαν οι εντονότερες αντιδράσεις στην κυβερνητική πολιτική εκ μέρους του κ. Χρ. Παπουτσή , έμεινε χθες ανενενεργό. Βάσει των προειδοποιήσεων που έχει απευθύνει ο κ. Παπανδρέου, η εκτίμηση που κυριαρχεί εντός ΚΟ είναι πως δεν θα πρέπει να αναμένονται εκρήξεις άμεσα, παρά μόνο αν διαπιστωθεί με την πάροδο του χρόνου ότι τα μέτρα δεν αποδίδουν ή ότι επιβαρύνουν κοινωνικές ομάδες που θεωρείται πως πρόσκεινται στο ΠαΣοΚ.
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=313343&ct=32&dt=04/02/2010

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Wolf, δεν θα βιαζόμουν να βγάλω αυτό το συμπέρασμα. Δεν αποκλείεται να είναι και έτσι, αλλά μπορεί να είναι απλώς μια εικόνα που θέλει να περάσει ο διαπλεκόμενος τύπος για να μην κερδίσει εκλογικά η ΝΔ από τον κλονισμό της κυβέρνησης που επιφέρει ο αντιλαϊκός χαρακτήρας των μέτρων.

Η ΝΔ πρέπει να αναδείξει άμεσα τη διαφορά της από το ΠΑΣΟΚ. Ότι δεν είχε ανεβεί ποτέ το spread αν είχε κερδίσει ο Καραμανλής και έλειπαν οι ερασιτεχνισμοί του ΠΑΣΟΚ. Αν δεν είχαν υπάρξει οι πασοκικές κουβέντες περί "χρεωκοπίας". Αν δεν είχε υπάρξει η πασοκική ανευθυνότητα περί "αναξιοπιστίας" της χώρας. Να αναδείξει επίσης τη δήλωση Σαχινίδη, ως απόδειξη των αιτιάσεών της. Εδώ ο Παναγιωτακόπουλος τα λέει, της "Αριστερής Πρωτοβουλίας".

Να αναδείξει το ΠΑΣΟΚ σαν αναξιόπιστη πολιτική δύναμη και να καλέσει τον κόσμο του να την πυκνώσει τις τάξεις της. Να αποδείξει τι ήταν πάντοτε, ιστορικά, αυτό το κόμμα: Μια όμορφη εξαπάτηση του ελληνικού λαού.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Οι αλλαγές στο λαθρονομοσχέδιο του Ραγκούση είναι ασήμαντες.

Παραδείγματα:
“Τα παιδιά μεταναστών που γεννιούνται στην Ελλάδα αποκτούν ιθαγένεια εφόσον οι γονείς έχουν 5 χρόνια νόμιμης παραμονής”.

ΔΗΛΑΔΗ: Και πάλι αυτόματα την αποκτούν τα παιδιά, με τη γέννησή τους (δίκαιο εδάφους). Θα κουβαλήσουν όλοι οι Πακιστανομπαγκλαντέζοι τις γυναίκες τους εδώ και θα γεννούν “ελληνάκια”…Είναι κρίσιμη η διάταξη αυτή και Η ΝΔ ΣΙΩΠΑ!

“Όσα δεν έχουν γεννηθεί στη χώρα μας θα πρέπει να έχουν φοιτήσει 6 χρόνια σε δημοτικά σχολεία”.

ΔΗΛΑΔΗ: Μόνο απολυτήριο δημοτικού αρκεί. Γιατί όχι στα 18 και να έχουν τελειώσει και γυμνάσιο και να υποβάλουν αίτηση;

“Όσοι θέλουν να κάνουν αίτηση πολιτογράφησης θα πρέπει να έχουν 5 χρόνια νόμιμης διαμονής ενώ ο αιτών θα πρέπει να γνωρίζει καλά την ελληνική γλώσσα, να είναι ενταγμένος στην ελληνική κοινωνία, πολιτική και κοινωνική δράση, πιθανότατα να έχει αποκτήσει κάποιο σπίτι κ.λπ.”

ΔΗΛΑΔΗ: θα γίνονται μαϊμού εξετάσεις γλώσσας – ήδη τα “κυριακάτικα σχολεία” των ΜΚΟ ετοιμάζουν Πακιστανούς, τους παραχωρούν μέχρι δημόσια σχολεία τις Κυριακές, όπως στον Πειραιά και αλλού – και από τις Τοπικές Οργανώσεις ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ θα δίνονται πιστοποιητικά κοινωνικής δήθεν δράσης, σε συνεργασία με τις γνωστές διαπλεκόμενες ΜΚΟ. Θα στηθεί μία κανονική φάμπρικα ελληνοποιήσεων.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Οι αλλαγές είναι επουσιώδεις, τα κρίσιμα, δηλητηριώδη σημεία παραμένουν και διαφωνώ τελείως με τον τίτλο της ανάρτησης. Η ουσία του λαθρονομοσχεδίου παραμένει ως έχει.
Ο χρήστης antinor είπε…
ΑΡΧΕΣ ΟΚΤ.2009 Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΣΠΡΕΝΤ ΗΤΑΝ 1,4 ΜΟΝΑΔΕΣ ΦΒΡ/2010 Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ( ΣΠΡΕΝΤ)ΕΙΝΑΙ 6 ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΨΙΛΑ ,ΤΟΤΕ ΗΤΑΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΤΩΡΑ Ο Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ,ΜΗΠΩΣ ΞΕΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΜΟΑΣ ΠΕΙ ΤΟ ΓΙΑΤΙ?
Ο χρήστης sapphire είπε…
ναι νδ δεν σιωπά αλλά δεν μιλάει όπως πρέπει,θα μπορούσε όμως να κάνει κάτι διαφορετικό;