Παρά τά θρυλούμενα οι Γερμανοί (καί όχι οι Ελληνες) είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι από τήν ΟΝΕ αλλά καί από τήν κρίση.

Κερδισμένοι από ΟΝΕ και κρίση οι Γερμανοί

Πίσω από τις παρασκηνιακές εντάσεις και τους πολιτικούς ελιγμούς για τα προβλήματα των λεγόμενων «ασθενών κρίκων», αυτό που αποτυγχάνουν αρκετοί να δουν είναι ότι η Γερμανία βγαίνει από τη μεγάλη αυτή δοκιμασία της Ευρωζώνης κερδισμένη.





Οπως επισημαίνουν οικονομικοί αναλυτές, η κρίση δίνει κατ' αρχήν τη δυνατότητα στο Βερολίνο να πιέσει περισσότερο για δημοσιονομική πειθαρχία ανά την Ευρωζώνη.

Παράλληλα, ενισχύει την ελκυστικότητα των γερμανικών κρατικών ομολόγων έναντι των ομολόγων άλλων ευρωπαϊκών χωρών και, επομένως, μειώνει το κόστος δανεισμού για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, ενώ, θέτοντας υπό πίεση το ευρώ , τονώνει την ανταγωνιστικότητα των γερμανικών εξαγωγών.

Ολα αυτά τα οφέλη, που όπως επισημαίνει ο οικονομικός αναλυτής του Reuters, Πολ Καρέλ, «διαφεύγουν της προσοχής μας εν μέσω παραπόνων της Γερμανίας για τη συμπεριφορά της Ελλάδας», ίσως τελικά να εξηγούν την επιφυλακτικότητα του Βερολίνου ως προς το να προσφέρει βοήθεια στην Ελλάδα.

Την άποψη αυτή εκφράζουν και άλλοι αναλυτές. «Οι Γερμανοί πολύ έξυπνα, τα τελευταία 20 χρόνια, υποκρίνονται ότι η νομισματική ένωση είναι περισσότερο πρόβλημα, παρά στήριγμα για αυτούς», σχολιάζει χαρακτηριστικά στο Reuters, ο Ντέιβιντ Μαρς, συγγραφέας του βιβλίου «Euro: The Politics of the New Global Currency» και προσθέτει:

«Στην πραγματικότητα είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι της νομισματικής ένωσης. Οι εξαγωγές τους ήταν ανταγωνιστικές όσο το ευρώ ήταν στο 1,5 δολ. και σήμερα με το ευρώ στο 1,35 δολ. είναι ακόμη πιο ανταγωνιστικές».

Την ανταγωνιστικότητα της Γερμανίας ενισχύουν, εν τω μεταξύ, περαιτέρω οι χαμηλές μισθολογικές αυξήσεις στις οποίες συμφωνούν εργοδότες και συνδικάτα στη χώρα. Πριν από λίγες ημέρες, το πανίσχυρο συνδικάτο IG Metal συμφώνησε να δοθούν στα 3,5 εκατ. εργαζομένους, που εκπροσωπεί, οι χαμηλότερες αυξήσεις των τελευταίων 25 ετών. Η συμφωνία αυτή θεωρείται «οδηγός» για τις διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν σε άλλους κλάδους.

Παράλληλα, όπως σχολιάζει ο αναλυτής Mπράιαν Ρόχαν, εντείνει τις πιέσεις στις χώρες του Νότου να προχωρήσουν σε «πάγωμα» ή και μειώσεις μισθών, εάν δεν θέλουν να διευρυνθεί το χάσμα ανταγωνιστικότητας έναντι της Γερμανίας.

Οι περισσότεροι αναλυτές, πάντως, συμφωνούν ότι, εάν η Γερμανία αισθανθεί πως απειλείται πραγματικά η Ευρωζώνη, τότε σίγουρα θα σπεύσει να προσφέρει στήριξη στην Ελλάδα ή όποια άλλη χώρα τη χρειαστεί.
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1782299


Σχόλια