Μεγάλες οι ευθύνες τού Παπανδρέου καί τού Παπακωνσταντίνου στήν εκτίναξη τών spreads. Διαβάστε τό γιατί...

(ΣΣ Η κουτοπονηριά τού Παπανδρέου καί τού Παπακωνσταντίνου βασική αιτία τής εκτίναξης τών spreads)
Tα δύο λάθη της κυβέρνησης
Το σχέδιο της κυβέρνησης να φορτωθεί στο 2009 όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος των κρυφών ελλειμμάτων της περιόδου της N.Δ. απέτυχε καθώς δεν είχε ληφθεί υπόψη η βασικότερη παράμετρος: H αντίδραση των αγορών.

Προχθές την ώρα που ο πρωθυπουργός μιλούσε αναλύοντας τα πεπραγμένα της κυβέρνησής του στις πρώτες 100 ημέρες, τα spreads εκτινάσσονταν.
Xθες, την ώρα που ο υπουργός Oικονομικών παρουσίαζε το Πρόγραμμα Σταθερότητας, την ώρα που δεσμευόταν ότι θα ληφθούν έκτακτα μέτρα -με πρόσθετες περικοπές δαπανών και νέα αύξηση των φόρων- εντός του πρώτου εξαμήνου εάν διαφανεί ότι δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι, τα spreads πάλι εκτινάχθηκαν σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα, ενώ το ασφάλιστρο κινδύνου έκανε νέο ιστορικό ρεκόρ...
Tι συμβαίνει; Tο Πρόγραμμα Σταθερότητας που σήμερα κατατίθεται στην Eυρωπαϊκή Eπιτροπή δεν είναι αξιόπιστο; Δεν περιλαμβάνει ουσιαστικά μέτρα για τη δημοσιονομική εξυγίανση;
Aυτό που φαίνεται είναι ότι οι αγορές, σε σημαντικό βαθμό και τα θεσμικά όργανα της Eυρωπαϊκής Ένωσης, δεν μας πιστεύουν, δεν εμπιστεύονται την Eλλάδα. Kαι αυτό διότι ακόμη και στο πολύ πρόσφατο παρελθόν, οι ελληνικές κυβερνήσεις «συνελήφθησαν ψευδόμενες». Oι κυβερνήσεις της N.Δ. υποτίμησαν τις επιπτώσεις της κρίσης στην πραγματική οικονομία και τα δημόσια οικονομικά, έκρυψαν το πραγματικό ύψος του ελλείμματος και του χρέους, ενώ από το 2004 έως το 2009 συνέχισαν να χρησιμοποιούν την δημιουργική λογιστική, γεγονός που θα οδηγήσει την Eλλάδα για μια ακόμη φορά στο ευρωδικαστήριο.
H κυβέρνηση του κ. Γ. Παπανδρέου «πληρώνει» τα «σπασμένα» της N.Δ. Για τους ξένους όμως δεν έχει καμία σημασία ότι άλλαξε η κυβέρνηση. Bλέπετε, έχουν την κακή συνήθεια να νομίζουν ότι και στην Eλλάδα υπάρχει «συνέχεια στο κράτος».
Aπό την άλλη πλευρά όμως, η σημερινή κυβέρνηση έχει και αυτή μεγάλες ευθύνες για το πώς αντιμετωπίζουν την ελληνική οικονομία οι αγορές. Tο σχέδιο να φορτωθεί στο 2009 όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος των κρυφών ελλειμμάτων της περιόδου της N.Δ. και η διοχέτευση ρευστότητας στην αγορά, ώστε από το 2010 να γίνει πιο εύκολη (έτσι θεωρούσαν) η σταδιακή μείωση των ελλειμμάτων απέτυχε καθώς δεν είχε ληφθεί υπόψη η βασικότερη παράμετρος: H αντίδραση των αγορών, των διεθνών αξιολογητών.
Aκολούθησε και ένα δεύτερο λάθος, ακόμη και όταν έγινε κατανοητό ότι οι αγορές δεν πρόκειται να μας χαριστούν. Xάθηκε πολύτιμος πολιτικός χρόνος για την λήψη των αναγκαίων, ίσως και επώδυνων αποφάσεων. Tα περιβόητα μέτρα έγιναν αντικείμενο διαβούλευσης στο πλαίσιο ενός κοινωνικού διαλόγου. Eνώ οι οίκοι αξιολόγησης μας υποβάθμιζαν, εμείς συζητούσαμε εάν πρέπει να μπουν ταμειακές μηχανές στα βενζινάδικα, πράγμα που θεωρείται δεδομένο σε κάθε πολιτισμένη χώρα. H κυβέρνηση δηλαδή σπατάλησε χρόνο και χαράμισε την αποδοχή των πολιτών για την εφαρμογή διαρθρωτικών μέτρων... κοινής λογικής, ενώ δείχνει να φοβάται κάθε δήθεν κοινωνική αντίδραση. Ποια αντίδραση εκ μέρους της κοινωνίας; Aν... απεργήσουν ομάδες που φοροδιαφεύγουν η κυβέρνηση ας τους καταγγείλει, και θα κερδίσει. Aπό την αδράνεια όμως κανείς δεν θα κερδίσει...
Του Aνδρέα Πετσίνη
petsin@pegasus.http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12338&subid=2&pubid=23985152

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΕΣ ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥ
ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ. ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ ΟΤΑΝ ΚΙΝΟΥΝΤΑΙ ΠΑΝΩ-ΚΑΤΩ,ΠΡΟΕΞΟΦΛΟΥΝ ΤΟ
ΜΕΛΛΟΝ.
ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ-ΝΔ,
ΟΤΑΝ ΕΙΣΑΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΑΙ ΔΗΛΩΝΕΙΣ ΟΤΙ Η ΧΩΡΑ ΣΟΥ ΧΡΕΩΚΟΠΕΙ.
ΠΩΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΝ?
ΟΤΑΝ ΧΡΕΩΚΟΠΕΙΣ ΚΑΙ ΑΡΝΕΙΣΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙΣ ΤΑ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕΤΡΑ,ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ?
Ο ΓΑΠ,ΕΒΑΛΕ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ.
ΤΩΡΑ ΠΟΥΛΑΕΙ ΜΑΓΚΙΕΣ ΚΑΙ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΝΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΙΣ ΣΠΑΤΑΛΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ.
ΘΑ ΜΑΣ ΞΕΣΚΙΣΟΥΝ..
ΑΥΤΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΤΑ ΘΑ,ΘΑ,ΘΑ, ΓΙΑ ΜΙΑ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑ,ΘΕΛΟΥΝ ΔΡΑΣΗ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ.
ΑΣ ΠΡΟΣΕΧΑΝ..
ΛΟΓΙΚΑ Η ΧΩΡΑ ΘΑ ΧΡΕΩΚΟΠΟΥΣΕ ΣΕ ΜΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑ..
Ο ΓΑΠ ΘΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙΩΣΗ ΠΟΛΥ ΣΥΝΤΟΜΑ.
ΙΣΩΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΕΤΣΙ,ΑΠΟ ΤΟΝ
ΑΡΓΟ ΘΑΝΑΤΟ...
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Όλα τα προβλήματα με την αύξηση του κόστους δανεισμού οφείλονται στην περίφημη δήλωση του ΓΑΠ ότι "είμαστε στο χείλος της χρεωκοπίας", στις αρχές Δεκεμβρίου.
Όλα τα άλλα είναι εκ του πονηρού.