Βίαιη αλλαγή τού πολιτικού σκηνικού με ένταση καί έντονη πολιτική αντιπαράθεση επιδιώκει τό ΠΑΣΟΚ μέ τίς Εξεταστικές.

Οπως έχουμε ήδη πεί σέ προηγούμενη ανάρτηση τό ΠΑΣΟΚ θα επιδιώξει μέσω τών Εξεταστικών να σπρώξει τήν ΝΔ ακόμα πιό κάτω, διχάζοντάς την....
Οπως έχουμε ήδη πεί οι Εξεταστικές συνιστούν βίαιο πολιτικό παιγνίδι καί βέβαια δέν συνδέονται με την αναζήτηση τής αλήθειας...
Ποτέ Εξεταστική στήν Ελλάδα δέν κατέληξε σέ απόδοση ευθυνών...
Εξεταστική είναι η ελληνική πατέντα κουκουλώματος σκανδάλων...
Από τήν άλλη Εξεταστική ονομάζουμε στήν Ελλάδα τό βίαιο πολιτικό παιγνίδι καί τό τέλος τής "συναίνεσης"...

Διαβάζουμε στήν Καθημερινή...

Ανοίγει ο κύκλος των Εξεταστικών
Αναμένεται πολιτική ένταση με επίκεντρο τις υποθέσεις
Μονής Βατοπεδίου και Siemens
Του Φ. Καλλιαγκοπουλου

Αλλαγή του πολιτικού σκηνικού με ένταση και οξεία πολιτική αντιπαράθεση με φόντο το παρελθόν και σκηνικό τα οξυμένα προβλήματα του παρόντος και του διανοιγόμενου εξαμήνου, σηματοδοτεί η αλλαγή του μήνα, αφού από τον Φεβρουάριο η Βουλή μπαίνει στον αστερισμό των εξεταστικών επιτροπών. Την ερχόμενη εβδομάδα θα συζητηθούν στις συνεδριάσεις της Δευτέρας (25/1) και της Τετάρτης (27/1) οι προτάσεις του κυβερνώντος κόμματος για σύσταση των εξεταστικών επιτροπών για τις υποθέσεις του Βατοπεδίου και της Siemens, αντιστοίχως.





Σύμφωνα με τα όσα αποφασίστηκαν στη χθεσινή Διάσκεψη των Προέδρων θα είναι το πρώτο ζεύγος επιτροπών που επιλέγει το κυβερνών κόμμα, η διερεύνηση των οποίων θα πάει σύμφωνα με τον προγραμματισμό της επιτροπής για ανακριτικό έργο έξι εβδομάδων, αν δεν ζητηθεί παράταση. Οι δύο επιτροπές θα λειτουργούν ταυτόχρονα, αλλά παράλληλα και με το λοιπό κοινοβουλευτικό έργο που θα είναι ιδιαίτερα βαρύ, αφού αναμένονται σημαντικές νομοθετικές θεσμικές αλλαγές στο ασφαλιστικό, στο φορολογικό, στη νέα διοικητική δομή της χώρας, στον νέο εκλογικό νόμο.

«Οχι, δεν πιστεύω ούτε ότι επέρχεται αποπροσανατολισμός ούτε υπάρχει πρόβλημα στην αναγκαία συναίνεση που απαιτούν οι περιστάσεις» απάντησε χθες ο πρόεδρος της Βουλής στο σχετικό δημοσιογραφικό ερώτημα.

Παρ' όλα αυτά, σε μία απόπειρα ερμηνείας της σειράς που δόθηκε για την έναρξη του ανακριτικού έργου, αλλά και σύμφωνα με αυτά που λέγονται από κυβερνητικούς βουλευτές, η επαναφορά της διερεύνησης της υπόθεσης του Βατοπεδίου φάνηκε να είναι μάλλον η πλέον ενοχλητική στη νέα ηγεσία της Ν. Δ., αφού συντηρεί τον απόηχο μιας υπόθεσης που ήταν και το εναρκτήριο στάδιο της εκλογικής συντριβής της.

Εκτός αυτού, τονιζόταν ότι από τις υπό διερεύνηση πέντε υποθέσεις, η υπόθεση του Βατοπεδίου είναι η μόνη που μπορεί να προκαλέσει μέχρι τον Ιούνιο του 2011 συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής για ποινικές πλέον και όχι μόνον πολιτικές ευθύνες, οι οποίες πασίδηλα ούτως ή άλλως κατεφάνησαν στο πλαίσιο της λειτουργίας της πρώτης εξεταστικής.

Βασικοί «στόχοι»
Στο στόχαστρο μπαίνει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και κυρίως οι κ. Γ. Αλογοσκούφης και Αντ. Μπέζας, που δεν είναι πλέον στη Βουλή. Στην πρόταση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, αλλά και στο πρώτο πόρισμα σαφώς αφήνονται αιχμές για συμφέροντα, ίσως και πολιτικά πρόσωπα που έχουν «παίξει» με τη μονή και ευνοήθηκαν από τις συναλλαγές, όπως ενδεχομένως μπορεί να προκύψει από ενδελεχέστερη έρευνα στους λογαριασμούς της.

Από την άλλη, ειδικά ο πρώην υπουργός Οικονομικών ευθύνεται κατά τους ίδιους για τον μη αποτελεσματικό τρόπο επανόδου της κρατικής περιουσίας, ενώ υπάρχουν υπόνοιες για τον τότε υφυπουργό κ. Μπέζα για εύνοια προς τον επιχειρηματία Πάπιστα με την ενοικίαση οικημάτων του από το Δημόσιο. Δύο πρόσωπα αρνήθηκε με πείσμα να εξεταστούν από την πρώτη εξεταστική η Ν. Δ.: Οι κ. Γ. Αλογοσκούφης και Γ. Αγγέλου. Είναι αμφίβολο αν και τώρα θα υπάρξει η ίδια άρνηση.

Στην παράλληλη υπόθεση της Siemens τα πράγματα ίσως να είναι πιο απλά, αφού θα κυριαρχήσει ο διαγκωνισμός για το ποια πολιτικά πρόσωπα εκτός των κ. Θ. Τσουκάτου, Γ. Γείτονα, Αν. Μαντέλη, Γ. Βαρθολομαίου Μ. Λιάπη, Κυρ. Μητσοτάκη θα ακουστούν ή θα πιθανολογηθούν ως εμπλεκόμενα ή συναρτώμενα με την υπόθεση, από την οποία θα λείψουν λόγω φυγοδικίας οι κ. Χριστοφοράκος και Καραβέλας.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_100014_22/01/2010_387814

Σχόλια