Ταλάτ πρός Τουρκοκυπρίους. Μή σάς ανησυχεί η απόφαση τού Αγγλικού Εφετείου. (Σ.Σ. Τούς έχουμε γραμμένους τούς νόμους εμείς οι Τούρκοι...)

Ωραίος ο Ταλάτ.
Σωστός...
Μπήκαν στήν Κύπρο με τα όπλα, πήραν τα σπίτια τού κόσμου καί όσοι δέν μένουν μέσα τα πουλάνε σέ "πολιτισμένους" Αγγλους οι οποίοι δέν ντρέπονται να μένουν σέ κλεμμένα σπίτια...

Διαβάζουμε στήν Ελευθεροτυπία...

Διάγγελμα Ταλάτ για την απόφαση του Εφετείου της Βρετανίας
«Να μην ανησυχούν οι κάτοικοι των κατεχομένων» λέει ο ηγέτης του ψευδοκράτους
Σε διάγγελμα προέβη ο ηγέτης του ψευδοκράτους του Ντεκτάς, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, προκειμένου να καθησυχάσει τους κατοίκους των κατεχομένων έπειτα και από την απόφαση του Εφετείου της Βρετανίας στην υπόθεση Όραμς και ανέφερε ότι λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να μην «θυματοποιηθούν» από την απόφαση.
Ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ κάλεσε όλους όσους διαμένουν στα κατεχόμενα να μην ανησυχούν για την απόφαση τονίζοντας ότι στις προσεχείς ημέρες θα ανακοινώσει μέτρα προστασίας τους.

Επίσης στο τηλεοπτικό διάγγελμα, σχολιάζοντας την απόφαση του Εφετείου, είπε ότι "κανείς δεν πρέπει να αναμένει ότι θα μείνουν σιωπηλοί και να συνηγορήσουν στην αποδοχή της απόφαση του κυπριακού Δικαστηρίου".

Πρόσθεσε ότι οι προσπάθειες για προσφυγή σε ανώτερα δικαστικά σώματα και για προσφυγή στο ΕΔΑΔ συνεχίζονται.

Ο κ. Ταλάτ ισχυρίστηκε ότι η απόφαση του Εφετείου λήφθηκε στη βάση της μονομερούς, όπως είπε, ένταξης της ελληνοκυπριακής πλευράς - όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία - στην ΕΕ.

Τέλος χαρακτήρισε την απόφαση για τους Όραμς ως "ένα μεγάλο λάθος" και υποστήριξε ότι η υπόθεση δεν θα προχωρούσε, αν η Κύπρος δεν ήταν μέλος της ΕΕ.

http://www.enet.gr/?i=news.el.kosmos&id=124461






Θυμίζουμε την υπόθεση (από τήν Σημερινή)

Η απόφαση του Αγγλικού Εφετείου στην υπόθεση Όραμς


«Η δικαιοσύνη λάμπει και μέσα σε φτωχόσπιτα που καπνίζουν και τιμά τους ευσεβείς. Περιφρονεί τη ζωηρόχρωμη αναλαμπή του χρυσού που αποκτήθηκε από λερωμένα χέρια, γιατί είναι συνηθισμένη να πάει κοντά στην αγιότητα και όχι να υποκλίνεται μπροστά στα πλούτη, και κρίνει ανάλογα κάθε πράξη»
Αισχύλος




Το Αγγλικό Εφετείο εξέδωσε την τελεσίδική του απόφαση στην πασίγνωστη υπόθεση Όραμς Vs Αποστολίδης. Η απόφαση του Δικαστηρίου να υποστηρίξει τις εισηγήσεις του κ. Αποστολίδη και των συνηγόρων του και να ζητήσει την εκτέλεση της απόφασης του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας της 9ης Νοεμβρίου 2004 είναι, κατά γενική ομολογία, σημαίνουσας σημασίας για την τύχη των ελληνοκυπριακών περιουσιών που βρίσκονται στα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας και το σφετερισμό τους από ξένους υπηκόoυς. Σύμφωνα με την απόφαση του Αγγλικού Εφετείου, το ζεύγος των Άγγλων υπηκόων Όραμς πρέπει να κατεδαφίσει το σπίτι που κτίστηκε σε γη του κ. Αποστολίδη στη Λάπηθο, ως επίσης και την πισίνα και το περιτοίχισμα που βρίσκονται εντός της περιουσίας, να παραδώσουν άμεσα την ελεύθερη κατοχή της περιουσίας στον κ. Αποστολίδη, να πληρώσουν ειδικές αποζημιώσεις και ενοικίου στον κ. Αποστολίδη μαζί με τόκο, και να σταματήσουν να χρησιμοποιούν και να επεμβαίνουν παράνομα στην εν λόγω περιουσία. Το Αγγλικό Εφετείο καταδίκασε το ζεύγος Όραμς και στα δικαστικά έξοδα της υπόθεσης.
Η πολύκροτη υπόθεση είχε αρχικά λάβει το δρόμο προς την απονομή της δικαιοσύνης στα Κυπριακά Δικαστήρια. Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας εξέδωσε το 2004 απόφαση με την οποία οι Όραμς έπρεπε να συμμορφωθούν. Ακολούθησαν η έφεση εναντίον της απόφασης του πρωτόδικου δικαστηρίου στο Ανώτατο Δικαστήριο της Κύπρου για παραμερισμό της απόφασης η οποία απορρίφθηκε. Τον Οκτώβριο του 2008 ο κ. Αποστολίδης κατέθεσε τα απαραίτητα έγγραφα στο Αγγλικό Ανώτερο Δικαστήριο για αναγνώριση και εκτέλεση της απόφασης του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας στην Αγγλία, σύμφωνα με τις πρόνοιες του Κανονισμού Αρ. 44/2001 του Συμβουλίου για τη διεθνή δικαιοδοσία, την αναγνώριση και εκτέλεση αποφάσεων σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις. Ενώ αρχικά ο Άγγλος Δικαστής ενώπιον του οποίου κατατέθηκαν τα απαραίτητα έγγραφα διέταξε την εφαρμογή του Κανονισμού και την αναγνώριση και εκτέλεση της απόφασης του Κυπριακού Δικαστηρίου, η απόφασή του αυτή αμφισβητήθηκε από τους Όραμς, οι οποίοι εφεσίβαλαν την απόφαση.
Η υπόθεση κατέληξε στο Αγγλικό Εφετείο, το οποίο απέστειλε πέντε προδικαστικά ερωτήματα στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Το ΔΕΚ απoφάσισε στις 28 Απριλίου 2009 ότι η αναστολή της εφαρμογής του κοινοτικού κεκτημένου στις περιοχές της Δημοκρατίας, στις οποίες η κυβέρνηση δεν ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο, δεν εμποδίζει καθ’ ουδένα τρόπο την εφαρμογή, την αναγνώριση και εκτέλεση της απόφασης του Κυπριακού Δικαστηρίου στην Αγγλία, ακόμη και αν η επίδικη περιουσία βρίσκεται στις κατεχόμενες από τον τουρκικό στρατό περιοχές• ότι ο Κανονισμός 44/2001 σαφώς και ξεκάθαρα δεν επιτρέπει σε δικαστήριο κράτους-μέλους (όπως το αγγλικό δικαστήριο) να αρνηθεί την αναγνώριση ή την εκτέλεση απόφασης που εξέδωσαν τα δικαστήρια άλλου κράτους (όπως το κυπριακό δικαστήριο), ακόμη και αν το επίδικο θέμα αφορά περιουσία που βρίσκεται στα κατεχόμενα• και ότι το γεγονός ότι η περιουσία βρίσκεται σε περιοχή που η κυβέρνηση της Δημοκρατίας δεν ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο δεν συνιστά λόγο άρνησης της αναγνώρισης ή εκτέλεσης της απόφασης του Κυπριακού Δικαστηρίου.
Η απόφαση του Αγγλικού Εφετείου δεν επιδέχεται έφεσης στο Αγγλικό Ανώτατο Δικαστήριο (πρώην Βουλή των Λόρδων), ενώ οι Όραμς θα πληρώσουν όλα τα νομικά έξοδα που επωμίστηκε ο κ. Αποστολίδης τόσο στην Αγγλία όσο και στο Λουξεμβούργο, ενώπιον του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.
Η ιδιαίτερη αξία της απόφασης έγκειται στο ότι πρόκειται για την πρώτη απόφαση ενός ανώτερου αγγλικού δικαστηρίου που αναφέρεται στο δικαίωμα της περιουσίας των Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα και ανοίγει, οριστικά πλέον, το δρόμο προς τον τερματισμό του σφετερισμού των ελληνοκυπριακών περιουσίων από Ευρωπαίους πολίτες. Σε περίπτωση άρνησης των Όραμς να εκτελέσουν τους όρους της απόφασης, ο κ. Αποστολίδης έχει το δικαίωμα αίτησης για κατάσχεση της περιουσίας τους που βρίσκεται στην Αγγλία. Με την απόφαση του Αγγλικού Εφετείου, η δικαιοσύνη στο υπό αναφοράν θέμα έχει απονεμηθεί και οι Ελληνοκύπριοι κάτοχοι περιουσίας στα κατεχόμενα, η οποία έχει «αγοραστεί» από Ευρωπαίους πολίτες, μπορούν τώρα να προσφύγουν χωρίς κανένα απολύτως κώλυμα στην κυπριακή δικαιοσύνη και να εγγράψουν τις αποφάσεις των δικαστηρίων μας για αναγνώριση και εκτέλεση στα εθνικά δικαστήρια των Ευρωπαίων υπηκόων, που έχουν σφετεριστεί τις εν λόγω περιουσίες.
*Λέκτορας Νομικής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, LL.B Law Bristol, Ph.D in Law - International Law and Human Rights (Kent)

http://www.sigmalive.com/simerini/analiseis/other/231007

Σχόλια