Σαμαράς: Αφύσικη καί πέρα από τα εσκαμμένα η διαβούλευση Μπορίσοφ με τούς αγρότες.

Κριτική Σαμαρά για τα μπλόκα και τον Μπορίσοφ

Κριτική στην κυβέρνηση για την στάση της απέναντι στα ζητήματα των αγροτικών κινητοποιήσεων άσκησε ο Αντώνης Σαμαράς κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ. Κριτική στην κυβέρνηση άσκησε και για τους χειρισμούς της στην οικονομία, όπως και σε μια σειρά από άλλους τομείς και πρωοβουλίες της (μεταναστευτικό, «Καλλικράτης», μεταναστευτικό). Παράλληλα όμως έστειλε αυστηρό μήνυμα προς το εσωτερικό της ΝΔ ότι δεν θα επιτρέψει να εκδηλωθούν φαινόμενα εσωστρέφειας.





Για τις αγροτικές κινητοποιήσεις υπενθύμισε ότι η ΝΔ δεν συμφωνεί με τους αποκλεισμούς εθνικών οδών, αλλά και ότι θα πρέπει να βγουν από το τέλμα με συγκεκριμένες ενέργειες. Στην κριτική του συμπεριέλαβε και τα όσα εξελίχθηκαν σχετικά με την επίσκεψη Μπορίσοφ στον Προμαχώνα. «Κάλεσα, βέβαια, τον Πρωθυπουργό να παρέμβει, να αρθεί ο αποκλεισμός των δρόμων και να βρεθεί λύση. Κι αντί του Πρωθυπουργού, μας ήλθε ο… Βούλγαρος Πρωθυπουργός. Το είδαμε κι αυτό. Πράξη πάντως, διπλωματικά αφύσικη και πέρα από τα εσκαμμένα» τόνισε αιχμηρά ο Αντώνης Σαμαράς.

Ο πρόεδρος της ΝΔ επέκρινε την κυβέρνηση για φαινόμενα διγλωσσίας στο εσωτερικό της, για «αδράνεια, αναβλητικότητα, διαρκή διαπραγμάτευση» όπως και για ενέργειες που υποκινούν τον πανικό στις αγορές και στην κοινωνία, όπως υποστήριξε μεταξύ άλλων για την «πρόβλεψη» Λοβέρδου για εκτίναξη της ανεργίας στο 21%. Σε ενέργειες της κυβέρνησης απέδωσε και την ραγδαία αύξηση των spreads.





Στο αυστηρό μήνυμα προς το εσωτερικό της ΝΔ ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι δεν εκλέχθηκε για να τηρεί ισορροπίες και ότι δεν θα επιτρέψει φαινόμενα εσωστρέφειας. Ρόλος της Αντιπολίτευσης δεν είναι να αντιπολιτεύεται την …Αντιπολίτευση, αλλά την Κυβέρνηση! Γι\' αυτό και επαναλαμβάνω. «Εσωστρέφεια δεν θα υπάρξει! Δημοκρατία ναι. Όσο ποτέ. Αλλά εσωστρέφεια ποτέ! Αυτό είναι ευθύνη όλων να το περιφρουρήσουμε. Αλλά εμένα δεν είναι απλώς ευθύνη μου.Είναι χρέος μου!». Μηνύματα έστειλε προς το εσωτερικό του κόμματος και με το να υπογραμμίσει ότι η ΝΔ είναι αρνητική απέναντι στον «Καλλικράτη» ως έχει σήμερα (σε αντίθετη με τη «θετική στάση» της Ντ. Μπακογιάννη...). Τέλος, ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη νέας μεταπολίτευσης για τον τόπο.
http://www.star.gr/index.php?ID=politics&Rec_ID=30695


Βασικά σημεία τής ομιλίας Σαμαρά (Ναυτεμπορική)

Τις θέσεις του για τη λειτουργία του κόμματος παρουσίασε σήμερα ο Αντώνης Σαμαράς, στην πρώτη εφ’ όλης της ύλης ομιλία του ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας.

Παράλληλα, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση αναφορικά με τις αποφάσεις της σε μια σειρά ζητημάτων, όπως το σχέδιο «Καλλικράτης», ο εκλογικός νόμος, η μεταναστευτική πολιτική και οι αγροτικές κινητοποιήσεις, και της καταλόγισε ατολμία στη λήψη αποφάσεων στον τομέα της οικονομίας.

Επανέλαβε δε ότι η ΝΔ θα ασκεί εφεξής εποικοδομητική Αντιπολίτευση, προειδοποιώντας την ίδια στιγμή: «Όπως, όμως, θα δείχνουμε υπευθυνότητα στις δύσκολες αποφάσεις, έτσι θα δείχνουμε κι αυστηρότητα απέναντι του ΠΑΣΟΚ όταν παραπαίει, ή όταν παίρνει επιζήμιο δρόμο. Κι όταν χάνει τον έλεγχο».

Για τη λειτουργία του κόμματος

Αναφερόμενος στη συντριπτική ήττα των εκλογών, ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι βασικός στόχος πλέον είναι να αλλάξει το κόμμα. «Αυτό είναι το επόμενο βήμα μας. Από την ανασυγκρότηση του κόμματος που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη, πρέπει να περάσουμε στην Αναγέννηση του Κόμματος»

Όπως ανέφερε, αυτό θα γίνει στο Τακτικό Συνέδριο Θέσεων και Αρχών, η σύγκλιση του οποίου αναμένεται να αποφασιστεί σήμερα και το οποίο θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο.

«Δεν πρέπει, όμως, να πέσουμε στην παγίδα της εσωστρέφειας», υπογράμμισε ο κ. Σαμαράς.

Την οικοδόμηση της νέας Νέας Δημοκρατίας θα την ολοκληρώσουμε στο προσεχές τακτικό Συνέδριό μας. Που είναι Συνέδριο Αρχών και Θέσεων, δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, προσθέτοντας: «Δεν θα απεμπολήσουμε τις αξίες και τις αρχές μας. Θα κάνουμε σημαία μας τον κοινωνικό φιλελευθερισμό, όπως ακριβώς κάνουν όλα τα επιτυχημένα Κεντροδεξιά Κόμματα παντού στην Ευρώπη.

»Αλλά οργανωτικά θα αλλάξουμε. Το Κόμμα μας θα γίνει πιο ανοικτό στην κοινωνία, πιο δημοκρατικό στην εσωτερική λειτουργία των οργάνων, θα γίνει αξιοκρατικό στην ανάδειξη στελεχών, λειτουργικό στο εσωτερικό, παρεμβατικό στην κοινωνία, αποτελεσματικό ως κόμμα εξουσίας».

Όσον αφορά στην αντιπολιτευτική πρακτική της ΝΔ, έκανε λόγο για την εφαρμογή ενός «νέου τύπου Αντιπολίτευσης».

«Πρώτα-πρώτα, δεν υιοθετούμε το παραδοσιακό μοντέλο του ΠΑΣΟΚ, να καταγγέλλουμε κάθε πρωτοβουλία ή κάθε ενέργεια της Κυβέρνησης… Αν εμείς υπονομεύουμε κάθε κίνηση του ΠΑΣΟΚ, δεν θα βλάψουμε μόνο το ΠΑΣΟΚ, θα βλάψουμε την πατρίδα μας.»

Για την οικονομία

Αναφερόμενος στο θέμα της οικονομίας, ο κ. Σαμαράς έκανε λόγο για τον χειρότερο ίσως χειμώνα της τελευταίας 35ετίας, αποδίδοντάς τον στη διεθνή κρίση, σε αδυναμίες και σφάλματα της προηγούμενης κυβέρνησης της ΝΔ αλλά και στην «απίστευτη αδράνεια και αναβλητικότητα που επικράτησε και επικρατεί και σήμερα ακόμα, με τις ατέλειωτες "διαβουλεύσεις" της νέας Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ».

«Είμαι υποχρεωμένος να βαράω καμπάνα», τόνισε ο κ. Σαμαράς, «όταν σκαρφαλώνουν τα spreads, όταν μας "πυροβολούν" οι διεθνείς αγορές, όταν μας επιτίθεται καθημερινά ολόκληρος ο ευρωπαϊκός τύπος και η κυβέρνηση παίρνει πίσω το βράδυ αυτό που εξήγγειλε το πρωί, όταν αυτό συμβαίνει όχι σε μια ατυχή περίπτωση, αλλά στο σύνολο σχεδόν των άτολμων αποφάσεών της κι όταν ηγετικά στελέχη δικά της την κατηγορούν δημόσια για "απραξία" και "παράλυση"».

Για τις αγροτικές κινητοποιήσεις

Οξεία κριτική άσκησε στην κυβέρνηση και για τις αγροτικές κινητοποιήσεις, κάνοντας λόγο για προσχηματικό διάλογο, ωστόσο επανέλαβε την αντίθεσή του με τα μπλόκα.

« Δεν προσπαθούμε να κερδοσκοπήσουμε πολιτικά στις δυσκολίες των αγροτών, ούτε στην αδυναμία της κυβέρνησης να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ.

Παράλληλα, χαρακτήρισε «διπλωματικά αφύσικη και πέρα από τα εσκαμμένα πράξη» την παρέμβαση του Βούλγαρου πρωθυπουργού να αρθεί ο αποκλεισμός στον Προμαχώνα.
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1768979

Σχόλια