Σκληρός Παπανδρέου: Αν δέν ψηφιστούν ο εκλογικός νόμος καί ο Καλλικράτης, θα πέσει η κυβέρνηση...

...εάν ίσχυε αυτός ο εκλογικός νόμος ο Καραμανλής δέν θα έπεφτε (θα μπορούσε να ελέγχει καλύτερα τούς βουλευτές του) , και επί πλέον θα μπορούσε να κυβερνήσει...
....Η μήπως πρέπει να θυμηθούμε (καί να αναλύσουμε) αυτά πού γινόντουσαν απο διάφορους βουλευτές τής ΝΔ την τελευταία χρονιά τής διακυβέρνησης Καραμανλή?
Αποδεικνύοντας - γιά μιά ακόμα φορά - ότι έχει πάρει τα μαθήματά του , ότι τα πολλά δημοκρατικά μπλά-μπλά είναι γιά τούς αφελείς πού τα πιστεύουν, καί ότι όταν χρειάζεται δείχνει σιδηρά πυγμή, ο Γιώργος απαιτεί απο τούς βουλευτές του να ψηφίσουν δύο νομοσχέδια πού ο ίδιος κρίνει αποφασιστικής σημασίας.
Καί ...έχει δίκιο...
Κατά τη γνώμη μας έχει δίκιο καί επί τής διαδικασίας αλλά καί επί τής ουσίας...

Επί τής διαδικασίας έχει δίκιο διότι εάν αρχίσει τίς πολλές δημοκρατίες καί τις πολλές διαβουλεύσεις με τούς βουλευτές του ζήτω πού κάηκε...
Σιγά μην ψηφίσουν οι βουλευτές τού πασόκ τό ψαλίδισμα τών εξουσιών τους καί τη δυνατότητά τους να "εκβιάζουν" τον εκάστοτε αρχηγό παίζοντας πολιτικα παιγνίδια...
Για να καταλάβετε καλύτερα εάν ίσχυε αυτός ο νόμος ο Καραμανλής δέν θα έπεφτε (θα μπορούσε να ελέγχει καλύτερα τούς βουλευτές του) , και επί πλέον θα μπορούσε να κυβερνήσει...
Η μήπως πρέπει να θυμηθούμε αυτά πού γινόντουσαν απο διάφορους βουλευτές τής ΝΔ την τελευταία χρονιά τής διακυβέρνησης Καραμανλή?
Τά ίδια και με τον Καλλικράτη...
Σιγά μην δεχτούν οι δημοτικοί σύμβουλοι ανα τη χώρα να σταματήσουν να πληρώνονται για να έχουν και αυτοί τη δυνατότητα, όπως η κεντρική εξουσία, να παίρνουν μέρος στό πάρτυ της διαφθοράς...
Καί στην ΝΔ καλό θα κάνουν οι δύο αυτοί νόμοι...
Εάν τό πρόβλημα της ΝΔ είναι η ποιότητα τού πολιτικού της προσωπικού (πού είναι) θα υπάρχει η δυνατότητα στόν αρχηγό να ξεκαθαρίσει το τοπίο...



Διαβάζουμε στην Ελευθεροτυπία.


ΘΕΜΑ ΚΟΜΜΑΤΙΚΗΣ ΠΕΙΘΑΡΧΙΑΣ ΘΕΤΕΙ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟ ΚΑΙ «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ»
«Αν δεν ψηφιστεί, πέφτει η κυβέρνηση»

Διαστάσεις ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση προσδίδει πλέον ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου στην ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου, ο οποίος ήδη προκαλεί αναταράξεις στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, παρά το γεγονός ότι είναι από τριετίας προγραμματική δέσμευση του κόμματος.

Η ανασυγκρότηση του κράτους και η αναβάθμιση του πολιτικού συστήματος είναι δύο στόχοι που ο Γ. Παπανδρέου έχει θέσει σε απόλυτη προτεραιότητα


Η ανασυγκρότηση του κράτους και η αναβάθμιση του πολιτικού συστήματος είναι δύο στόχοι που ο Γ. Παπανδρέου έχει θέσει σε απόλυτη προτεραιότητα




Ο πρωθυπουργός ήταν προχθές στη συνάντησή του με τους διευθυντές των εφημερίδων ιδιαίτερα αποκαλυπτικός. Εξέφρασε αρχικώς την αισιοδοξία του ότι ο εκλογικός νόμος θα ψηφιστεί, υποστήριξε ωστόσο ότι «αν διαφωνήσουν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και δεν ψηφιστεί ο νόμος, τότε θα πέσει η κυβέρνηση...». Θυμίζουμε ότι ο νέος εκλογικός νόμος που προωθεί η κυβέρνηση είναι μια προσαρμογή του γερμανικού εκλογικού νόμου (μικτό σύστημα εκλογής βουλευτών σε μονοεδρικές περιφέρειες και στην επικράτεια ή στις περιφέρειες με λίστα) χωρίς όμως την αναλογικότητα εκείνου.

Στην πρώτη γραμμή

Τις ίδιες διαστάσεις φαίνεται να δίνει ο πρωθυπουργός και στην ψήφιση του σχεδίου «Καλλικράτης» για τη συνένωση των δήμων και τους αιρετούς περιφερειάρχες.

Και ο εκλογικός νόμος και το σχέδιο «Καλλικράτης» έχουν σχέση με την ανασυγκρότηση του κράτους και την αναβάθμιση του πολιτικού συστήματος, θέματα που ο Γ. Παπανδρέου έχει θέσει, μαζί με την οικονομία, στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης.

Μπορεί η φράση «αν δεν ψηφισθεί, θα πέσει η κυβέρνηση» να είναι μια αυτονόητη επισήμανση, δείχνει όμως ότι ο πρωθυπουργός θέτει ευθέως θέμα κομματικής πειθαρχίας στους βουλευτές, δίνει διαστάσεις ψήφου εμπιστοσύνης και καθιστά τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ υπεύθυνους για την όποια αρνητική εξέλιξη.

Οι αντιδράσεις που έχουν εκδηλωθεί στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ ήταν και η αφορμή το υπουργείο Εσωτερικών να πάει πίσω τη δημοσιοποίηση του προσχεδίου του εκλογικού νόμου. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα ανακινηθεί το θέμα ξανά μόλις γίνει νόμος του κράτους η συνένωση των δήμων (σχέδιο «Καλλικράτης»).

Πού διαφωνούν

Οι διαφωνίες των βουλευτών εστιάζονται στα εξής σημεία:

- Περιορίζεται σημαντικά η επιρροή τους σε τοπικό επίπεδο, καθώς από βουλευτές μιας μεγάλης περιφέρειας, π.χ Α' ή Β' Αθήνας, στο εξής θα είναι ο καθένας βουλευτής μιας περιοχής το πολύ 60.000 κατοίκων.

- Επίσης, η επιρροή τους περιορίζεται και από το γεγονός ότι με το σχέδιο «Καλλικράτης» ενισχύεται σημαντικά η εξουσία των δημάρχων και των αιρετών περιφερειαρχών.

- Θα εκλέγονται βουλευτές δύο ταχυτήτων, οι 120 με λίστα στις περιφέρειες (επί της ουσίας θα είναι διορισμένοι) και οι 180 στις μονοεδρικές.

- Ενισχύεται ο αρχηγικός χαρακτήρας των κομμάτων με τη λίστα. Κι αυτό γιατί δεν υπάρχουν αξιόπιστες και δεσμευτικές εσωκομματικές διαδικασίες ανάδειξης των υποψηφίων στη λίστα, με αποτέλεσμα η επιθυμία του αρχηγού να είναι καθοριστική.

- Αν στις μονοεδρικές περιφέρειες δεν ισχύσει σταυρός προτίμησης -αυτή είναι η εισήγηση της επιστημονικής επιτροπής του υπουργείου Εσωτερικών- τότε επί της ουσίας και σε αυτές οι βουλευτές θα είναι περισσότερο διορισμένοι παρά εκλεγμένοι. *

http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=121643

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ποιος θα ριξει ,τη κυβερνηση????οσοι εφεραν τη χωρα , σ αυτο το οικονομικο χαλι???οσοι φοροδιαφευγουν???οι φακελλακηδες???οι δημαρχοι μιζαδοροι???τα τσιρακια των δημοτικων συμβουλιων???
Ενταξει
Θα φερουν ,το Σημιτη??τη Παπαρηγα??το Τσιπρα??το Βουλγαρακη??το Σουφλια???το Ρουσοπουλο???
Με το καλο.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
6¨25,
Το Γιωργάκη, το μεγαλύτερο πολιτικό απατεώνα που έχει βγάλει ποτέ πρωθυπουργό η Ελλάδα θα τον ρίξει ο προδομένος λαός, ο ίδιος που τον έφερε κιόλας.
Δεν θα αργήσει καθόλου να έλθει αυτή η μέρα γιατί ως γνωστόν το ψέμα έχει κοντά ποδάρια.
Ξέχασες τα 31 δισ ανείσπρακτα χρέη;
Ξέχασες "τα λεφτά δεν είναι πρόβλημα';
Ξέχασες το "δεσμεύομαι';
Ξέχασες το "αόρατο σχέδιο για την οικονομία';
Ξέχασες την απόσυρση της απόσυρσης;
Ξέχασες το "όχι νέοι φόροι";
Ξέχασες την καταπολέμηση της ανεργίας που τώρα έχει φτάσει ήδη στο 12% και πάει για 20%;
Ξέχασες το ψευτο-opengov που προσέλαβε όλα τα σκληρά στελέχη του κόμματος και τους υπαλλήλους των νταβατζήδων;
Ξέχασες που έχουν περάσει πάνω από 3 μήνες και ακόμη δεν έχει ορίσει γενικούς γραμαμτείς υπουργείων και άλλων φορέων;
Ξέχασες που ο γενικός γραμματέας Τουρισμού, του μεγαλύτερου εξαγωγικού κλάδου της χώρας, έχει απολυτήριο Λυκείου, τη στιγμή που υπάρχουν πάνω από 200.000 άνεργοι πτυχιούχοι, πολλοί με διδακτορικά;
Είναι απλή λοιπόν η απάντηση στην ερώτησή σου για το ποιός θα ρίξει το Γιωργάκη, φίλε μου.
Ο ΠΡΟΔΟΜΕΝΟΣ ΛΑΟΣ.
Το συντομότερο δυνατό, να είσαι σίγουρος.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Θα πέσει η κυβέρνηση του ΑΊστάϊν;
Αυτό να το εκλάβουμε σαν απειλή ή σαν υπόσχεση;