Daily Telegraph: «Η Ελλάδα δικαίως αψηφά τις Βρυξέλλες»

Η βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph γράφει πως η Ελλάδα έγινε η πρώτη χώρα της δεινοπαθούσας περιφέρειας της ευρωπαϊκής νομισματικής ένωσης που αψηφά τις Βρυξέλλες και απορρίπτει τη «μεσαιωνική πρακτική του αποπληθωρισμού των μισθών».

Η εφημερίδα εξηγεί ότι ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός καθησύχασε τους εταίρους του κατά τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. ως προς τα μέτρα που θα λάβει, στη συνέχεια έδωσε μία διαφορετική εικόνα των προθέσεών του.

Η εφημερίδα αφήνει να εννοηθεί ότι η δέσμευση του Γιώργου Παπανδρέου στην τόνωση του κοινωνικού κράτους ήταν αναμενόμενη: «Έπρεπε να πιστέψουμε αλήθεια ότι μια χώρα με ταραχές που προκαλούνται από αναρχικούς και θήραμα των σκληρών αριστερών συνδικάτων θα διακινδύνευε τη δημοκρατία της για να ευχαριστήσει τις Βρυξέλλες;».

Προστίθεται ότι ο κ. Παπανδρέου έχει έναν καλό λόγο για να πετάξει το γάντι στα πόδια της Ευρώπης - δηλαδή το γεγονός ότι του ζητείται η υιοθέτηση ενός πακέτου λιτότητας προδιαγραφών ΔΝΤ χωρίς τη δυνατότητα υποτίμησης, που είναι τόσο κεντρικής σημασίας σε ανάλογες περιπτώσεις. Διατυπώνεται η άποψη ότι αν η Ελλάδα εφάρμοζε τα μέτρα του ιρλανδικού πακέτου τότε η ύφεση στη χώρα θα βάθαινε και τα έσοδα από τη φορολογία θα μειώνονταν ακόμη περισσότερο.

«Είναι ήδη αργά για τόσο ωμές πολιτικές», εκτιμά η Τέλεγκραφ, που προσθέτει ότι αναμφίβολα οι θεσμοί της Ε.Ε. θα επιστρατεύσουν κάποιο σχέδιο διάσωσης. Σημειώνεται μάλιστα ότι αυτό που χρειάζεται είναι μία μόνιμη οικονομική επιδότηση της Ελλάδας (όπως επίσης της Ισπανίας και της Πορτογαλίας) από τις βόρειες χώρες μέλη.....http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_14/12/2009_313118

Σχόλια