Σαμαράς: Τί θα πεί γιά τήν Οικονομία καί πώς θα αντιμετωπίσει τό εσωκομματικό θέμα...

Στήν Οικονομία δέν θα καταδικάσει τήν περίοδο Καραμανλή αλλά ούτε και θα τήν στηρίξει θά εστιάσει κυρίως στό μέλλον...
Επίσης θα κάνει κριτική στίς μέχρι τώρα κινήσεις Παπανδρέου και θα πεί ότι οι αρνητικές αξιολογήσεις τών διεθνών οίκων οφείλονται στήν απραξία-αβουλία τής κυβέρνησης...
Στά εσωκομματικά είναι αποφασισμένος να μήν αφήσει ζωτικό χώρο στούς αντιπάλους του ...
Θά απαντάει άμεσα (μέσω συνεργατών) σέ κάθε επίθεση (όπως έκανε πρόσφατα μέσω Μαρκόπουλου στίς δηλώσεις Μητσοτάκη) και θα προσπαθήσει πραγματικά να διαλύσει τούς μηχανισμούς...

Αναλυτικά...
1) Γιά τα εσωκομματικά...

Με... Μητσοτάκη κατά μητσοτακικών
Στόχος η αποδυνάμωση παλαιών μηχανισμών

Η πρώτη μετεκλογική φωτιά που άναψε στη Ν.Δ. από τον Κων. Μητσοτάκη έσβησε από την πλευρά του Αντώνη Σαμαρά με...
ελεγχόμενες εκρήξεις.

Τα «εκρηκτικά» εκλήθη να τοποθετήσει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Κων. Μαρκόπουλος, στερώντας το οξυγόνο από το πεδίο όπου, όπως εκτιμούσαν στην Ρηγίλλης, επεδίωκε να κινηθεί ο επίτιμος. Και είναι το πρώτο δείγμα της στάσης που θα κρατήσει η νέα ηγεσία της Ν.Δ. απέναντι στον Κων. Μητσοτάκη και κατ΄ επέκταση απέναντι στην Ντόρα Μπακογιάννη. Συνεργάτες τού κ. Σαμαρά διαμηνύουν ότι «το μήνυμα εστάλη» και αποσυνδέουν το δώρο του νέου αρχηγού στον Κυριάκο Μητσοτάκη- τον ορισμό του, δηλαδή, σε ρόλο τομεάρχη Περιβάλλοντος- με την παρέμβαση του πατρός, πρώην πρωθυπουργού. Η αξιοποίηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, λένε οι ίδιες πηγές, είχε προαποφασιστεί στο πλαίσιο των κινήσεων που θα έκανε ο κ. Σαμαράς για «ένα κόμμα χωρίς αποκλεισμούς», συνεκτιμώντας παράλληλα ότι ο βουλευτής της Β΄ Αθήνας επιχειρεί να διαγράψει τη δική του αυτόνομη πορεία. Κοινή γραμμή
Το μήνυμα που διαβιβάσθηκε- μέσω της επίθεσης του κ. Μαρκόπουλου- ήταν ότι η νέα ηγεσία «δεν θα επιτρέψει να υπάρξει ζωτικός χώρος για δύο και τρεις “γραμμές” στο κόμμα ή, ακόμη περισσότερο, να αναπτυχθούν κινήσεις υπονόμευσης της τακτικής που θα χαράξει η ηγεσία». Στο επιτελείο του προέδρου της Ν.Δ. έχουν αποφασίσει να περνούν άμεσα στην αντεπίθεση κάθε φορά που ο επίτιμος πρόεδρος θα παρεμβαίνει δημόσια, προκαλώντας εσωκομματική αναταραχή. Βασικός στόχος της νέας ηγεσίας, εξάλλου, είναι στην πορεία προς το Συνέδριο του προσεχούς Ιουνίου να αποδυναμωθούν πλήρως οι παλαιοί εσωκομματικοί μηχανισμοί, προεξάρχουσας της ομάδας των λεγόμενων μητσοτακικών από την οποία εκτιμάται ότι μπορεί να προέλθουν τα σοβαρότερα πλήγματα στη συνοχή του κόμματος.

Για την οικονομία
Ειδικά για τον τομέα της Οικονομίας- στον οποίο επικεντρώθηκε ο Κων. Μητσοτάκης, ζητώντας «επώδυνα μέτρα»- έμμεση απάντηση θα υπάρξει και από τον ίδιο τον κ. Σαμαρά στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό. Και θα είναι ο σαφής διαχωρισμός της Ν.Δ., όπως τονίζουν στενοί συνεργάτες του, από τις «νεοφιλελεύθερες πολιτικές».

Στο μεταξύ, με στόχο να ενισχυθεί η συνοχή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ο κ. Σαμαράς έχει προσκαλέσει αύριο βράδυ όλους τους βουλευτές σε «κοκτέιλ γνωριμίας» και φιλική συζήτηση σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας (στο οποίο έως χθες ήταν ζητούμενο εάν θα παραβρεθεί η κ. Μπακογιάννη).
(Από http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4551996&ct=1)

2) Γιά τήν Οικονομία...

Εμφαση στις κινήσεις που χρειάζεται άμεσα η οικονομία
Ο πρόεδρος της ΝΔ θα απαντήσει στην κριτική που δέχεται η προηγούμενη κυβέρνηση, τονίζοντας ότι το θέμα δεν είναι ο καταλογισμός ευθυνών αλλά η πορεία στο μέλλον

Το στίγμα της αντιπολιτευτικής τακτικής που θα ακολουθήσει αλλά και το περίγραμμα των νέων θέσεων του κόμματός του για την οικονομία αναμένεται να δώσει ο κ. Αντ. Σαμαράς, με την τοποθέτησή του στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό.
Στόχος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να μην περιοριστεί στην άσκηση κριτικής στην κυβέρνηση, αλλά να καταθέσει και προτάσεις για την άρση των οικονομικών αδιεξόδων της χώρας.
Ωστόσο, πέρα από τις προτάσεις και την κριτική, ο κ. Σαμαράς θα κληθεί να αντιμετωπίσει κι ένα πρόβλημα που σχετίζεται με τον προκάτοχό του. Ουσιαστικά θα πρέπει να απαντήσει στην κριτική που ασκείται ήδη από τους αγορητές του ΠΑΣΟΚ για τις ευθύνες των κυβερνήσεων της ΝΔ στον τομέα της οικονομίας. Ο κ. Σαμαράς έχει ήδη τονίσει ότι δεν τον ενδιαφέρει ο καταλογισμός ευθυνών, αλλά η πορεία στο μέλλον. Ω
στόσο, είναι βέβαιο ότι θα πειστεί να πάρει θέση για τα πεπραγμένα των κυβερνήσεων Καραμανλή και οι μέχρι τώρα πληροφορίες αναφέρουν ότι πολύ δύσκολα θα «αδειάσει» τον προκάτοχό του. Η τοποθέτησή του, την τελευταία ημέρα της συζήτησης, θα έχει ορισμένα σημεία αυτοκριτικής, αλλά έμφαση θα δώσει στις κινήσεις που πρέπει να γίνουν τώρα.
Η κριτική που θα ασκήσει στον κ. Γ. Παπανδρέου θα αφορά τις υποβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας από τους διεθνείς οίκους το τελευταίο διάστημα.
Ο πρόεδρος της ΝΔ θα τονίσει ότι όλα αυτά είναι απόρροια των «θολών» θέσεων της κυβέρνησης και των αλληλοσυγκρουόμενων μηνυμάτων που εκπέμπουν οι υπουργοί του.
Επίσης, θα καταστήσει σαφές ότι η ΝΔ θα αντιταθεί σε κάθε προσπάθεια επιβολής νέων φόρων στους μισθωτούς και στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
Θα σημειώσει ότι αυτό ακριβώς το τμήμα της κοινωνίας είναι η «ατμομηχανή της οικονομίας» και πως θα πρέπει να στηριχθεί με κάθε μέσο. Σε ό,τι αφορά τις προτάσεις του, ο κ. Σαμαράς θα δώσει έμφαση στην ανάγκη στήριξης της λεγόμενης «μεσαίας τάξης» και στο πλαίσιο αυτό θα προτείνει τη μείωση του φόρου στα κέρδη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αλλά και τη διεύρυνση του προγράμματος ΤΕΜΠΕ μέσα από την παροχή ευνοϊκότερων ρυθμίσεων για παλαιά χρέη αλλά και ρυθμίσεων για την παροχή νέων δανείων που θα επενδύονται στις εταιρείες.
Θα επισημάνει, τέλος, την ανάγκη διεύρυνσης της φορολογικής βάσης (γεγονός που θα αποτρέψει μια ενδεχόμενη νέα φοροεπιδρομή), δραστικό περιορισμό των δημοσίων δαπανών και επαναφορά των τεκμηρίων διαβίωσης στο πλαίσιο της προσπάθειας για αποτελεσματική πάταξη της φοροδιαφυγής.

(απο http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&pubid=9032835)

Σχόλια