Μέ βάση τα αποτελέσματα τής σημερινής δημοσκόπησης τής Marc, εάν αποσυρθεί ο Πανίκας, ο Σαμαράς θα μπορούσε να βγεί με την πρώτη...

Τά νούμερα (εάν διαβαστούν σωστά, εάν ερμηνευτεί η δυναμική τους) μιλάνε μόνα τους...

Ντέρμπι και δεύτερος γύρος
Ρευστό το σκηνικό για την ηγεσία δείχνουν τα στοιχεία μετά την αποχώρηση Αβραμόπουλου. Στο 1,5% η διαφορά μεταξύ της Ντ. Μπακογιάννη και του Αντ. Σαμαρά. Ο ρόλος του Π. Ψωμιάδη στην έκβαση της μάχης
Σε ντέρμπι εξελίσσεται η κούρσα για την ανάδειξη του νέου αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας, καθώς ελάχιστη είναι η απόσταση που χωρίζει την Ντόρα Μπακογιάννη από τον Αντώνη Σαμαρά.
Η πρώτη δημοσκόπηση μετά την αποχώρηση του Δημήτρη Αβραμόπουλου από τη μάχη για την προεδρία της ΝΔ δείχνει ότι το εσωκομματικό σκηνικό είναι ρευστό, ουδείς μπορεί να προδικάσει το τελικό αποτέλεσμα, ενώ ο Παναγιώτης Ψωμιάδης τείνει να αναδειχτεί σε κρίσιμο παράγοντα για την έκβαση της μάχης.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της τηλεφωνικής δημοσκόπησης (3-4 Νοεμβρίου), που διενεργήθηκε από την εταιρεία Marc για λογαριασμό του «Εθνους», διαπιστώνεται ότι θα υπάρξει δεύτερος γύρος, καθώς η απόσταση που χωρίζει την Ντόρα Μπακογιάννη από τον Αντώνη Σαμαρά είναι μόλις 1,5%.
Πιο συγκεκριμένα, στο ερώτημα «ποιον επιθυμείτε για αρχηγό της ΝΔ» (μεταξύ όσων θα πάνε να ψηφίσουν στη διαδικασία εκλογής του νέου προέδρου), τα αποτελέσματα έχουν ως εξής: Ντόρα Μπακογιάννη 40,9%, Αντώνης Σαμαράς 39,4%, Παναγιώτης Ψωμιάδης 12,5%, ενώ το 7,1% των ψηφοφόρων δηλώνει αναποφάσιστο ή δεν απαντά.
Η αποχώρηση του Δημήτρη Αβραμόπουλου ωφελεί -όπως είναι φυσικό και τους τρεις υποψήφιους- αλλά πρωτίστως τον Αντώνη Σαμαρά και δευτερευόντως την Ντόρα Μπακογιάννη.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση της ίδια εταιρείας ο Αντώνης Σαμαράς φαίνεται να κερδίζει περίπου 10 ποσοστιαίες μονάδες, η Ντόρα Μπακογιάννη 7,4% και ο Παναγιώτης Ψωμιάδης 2,1%.

Στο ερώτημα «ποιον θα επιλέγατε μεταξύ της Ντόρας Μπακογιάννη και του Αντώνη Σαμαρά» (μεταξύ των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας), το 48,3% δηλώνει την κ. Μπακογιάννη, το 42,1% τον κ. Σαμαρά και το 9,6% δεν απαντά. Η ψαλίδα κλείνει μεταξύ όσων θα πάνε να ψηφίσουν (διαφορά 2,1 ποσοστιαίες μονάδες), καθώς η Ντόρα Μπακογιάννη συγκεντρώνει το 48,5% και ο Αντώνης Σαμαράς το 46,4%.
Και εδώ σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση της Marc -πριν αποχωρήσει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος- φαίνεται ότι ο Αντώνης Σαμαράς έχει καλύψει τη διαφορά που τον χώριζε από την Ντόρα Μπακογιάννη, καθώς η πρώην υπουργός Εξωτερικών κερδίζει μόλις 0,5% και ο κ. Σαμαράς 4,2%.
Σημειώνεται ότι το 64,5% των ψηφοφόρων της ΝΔ θεωρεί ότι πρέπει να ψηφίσουν και οι απλοί ψηφοφόροι, ενώ στη διαδικασία εκλογής δηλώνουν ότι θα πάνε το 42,2%, ενώ το 41,9% ότι δεν θα πάει να ψηφίσει.
ΑΝΑΛΥΣΗ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΟΥΤΣΙΑΣ
ptsoutsias@pegasus.http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&pubid=7972822

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
wolf,

νομίζω ότι θα πρέπει να αλλάξεις λίγο τον τίτλο. Εάν αποσυρθεί ο Πανίκας, είναι δεδομένο ότι όποιος βγει, θα βγει από την πρώτη...